Avrupa Parlomentosu, Komisyonun orijinal ‘Fit for 55’ önerisini de aşacak şekilde 2030 yılı için AB enerji verimlilik hedefini %11,7 olarak kabul etti.
AB Enerji Verimliliği Direktifinin yenilenmesi ve güçlendirilmesi, Avrupa Yeşil Mutabakatı ve REPowerEU Planını gerçekleştirmek için ‘Fit for 55’ paketinin bitiminde bir sonraki adım olarak görülüyor.
AB ülkeleri artık enerji sektörü hakkındaki politika, planlama ve önemli yatırım kararlarında enerji verimliliğini dikkate almak zorunda kalacak. Bu durum 2020’de yapılan enerji tüketimi tahminleriyle karşılaştırıldığında, AB üye devletlerinin toplu olarak nihai ve birincil enerji tüketiminde ek bir azalma sağlamasını gerektiriyor. Geçici anlaşma, yıllık enerji tasarrufu gerekliliklerini neredeyse iki katına çıkarıyor. AB ülkelerinin, 2024’ten 2030’a kadar her yıl nihai enerji tüketiminde ortalama %1,49’a kadar yeni tasarruf elde etmesi gerekecek, bu da şu anki %0,8 seviyesinden çok daha yüksek bir değer. 2030’un sonuna kadar kademeli olarak %1,9’a ulaşmak zorunda kalacaklar.
Revize edilen kurallar, enerji verimliliğini artırmak için kamu kurumlarına daha fazla sorumluluk da vermektedir. Kamu kurumlarının, ürün, hizmet, bina vb alımlarda enerji verimliliği gerekliliklerini sistematik olarak dikkate almaları gerekecek.
Revize edilen direktif kapsamında, enerji yönetim sistemleri yüksek hacimli enerji tüketicileri için mecburi bir gereklilik haline gelecek. Yıllık enerji tüketimi 85TJ’yi aşan KOBİ’ler de dahil olmak üzere tüm işletmelerin, enerji yönetim sistemini uygulaması gerekecek. Yıllık tüketimleri 10TJ’yi geçen işletmeler ise enerji etüdü yaptıracaklar. Direktifte ilk kez, büyük veri merkezlerinin enerji performansı için de bir program şeması da tanıtıldı.
AB ülkeleri ayrıca, nüfusu 45.000’in üzerinde olan büyük şehirlerde yerel ısıtma ve soğutma planlarını teşvik etmek ve ayrıca 2050’ye kadar tamamen karbondan arındırılmış bir merkezi ısıtma ve soğutma sistemi sağlamak için harekete geçmek zorunda kalacak. Yeni kurulacak sistemlerde fosil yakıt kullanımın tamamen yasaklanacağı merkezi ısıtma ve soğutma sistemlerinde 2030 yılına kadar doğal gaz kullanan ve yüksek verimli kojenerasyon üniteleri ile desteklenen merkezi ısıtma sistemleri kurulacak.
Geçici anlaşmanın şimdi Avrupa Parlomentosu ve Konseyi tarafından resmi olarak kabul edilmesi gerekecek.