Akıllı teknolojiler, günümüzde temel nüfus sorunlarını çözmek ve sürdürülebilir bir gelecek için temeller sağlamak adına çok önemlidir ve sektörümüzde kullanışlı ve yaygın hale getirilebilir.
Akıllı bir yaklaşım, çağdaş toplumların önemli sorunlarını çözmek için gerekli olan bilgi entegrasyonu için bir fırsattır. Günümüzde temel zorluk, küresel ısınmanın etkilerini azaltmak ve toplumun dengeli bir ekonomik kalkınmasını gerçekleştirmektir.
İlgili tüm mühendislik mesleklerinin yakın iş birliği, disiplinler arası sinerji elde etmek için zorunludur ve zorlu mühendislik problemleri böylelikle aşılabilir.
Dengeli kaynak kullanımı, verimli enerji dönüşüm teknolojileri, yenilenebilir enerji sistemlerinin entegrasyonu, döngüsel ekonomi çerçevesini etkinleştirmek için etkili yaklaşımlar, uygun süreç entegrasyonu ve ayrıca nüfus için önemli olan diğer konulara yönelik yoğun araştırma çabaları gerçekleştirilmelidir.
Günümüzde ilgi duyulan stratejik konuların başında, özellikle sınırlı ve değerli kaynakların sürdürülebilirliği ve akıllı kullanımı ile ilgili, zamanımızın önemli sorunlarının çözülmesine yardımcı olmak gelmektedir.
Bu konulara olan ilgi, yeni fikirler oluşturmakta ve akıllı teknolojilerin uygulanmasına dayalı mevcut sorunları ve zorlukların tartışılmasını gerektirmektedir.
Burada bu sorunların çözümü için, araştırmaların özellikle dört ana başlık alanında yoğunlaşmasına gereksinim var:
(i)Yeşil Binalar, Enerji Kullanımı ve Tüketimi,
(ii)Güneş Enerjisi Kullanımı,
(iii)Verimlilik ve Atık Önleme,
(iv)Akıllı Şehirler ve Nesnelerin İnterneti.
Bu konulara yoğunlaşıldığında sonuçta, verimlilik iyileştirme, akıllı ve sürdürülebilir kaynak yönetimi, daha temiz üretim kavramlarına odaklanan geniş bir konu yelpazesinde daha fazla gelişme getiren farklı kavram ve teknolojilerin bir tartışmasını ve bunun için çeşitli eylemlerin tartışılmasının gerektiği açıktır ki bu da sürdürülebilir bir geleceğe yol açacak ve öncülük edecektir.
Jacque Fresco’in deyişiyle:
“Bilim ve teknolojinin akıllı kullanımı, yeni bir yön elde etmenin araçlarıdır.“
Son söz: Sektörümüzün de akıllı teknolojilere ağırlık verip, sürdürülebilir bir geleceği ülkemiz için de olanaklı kılması gerekir.
Sürdürülebilirlik, yanıltıcı olmayan bir hedeftir, ancak bir vizyonu, hedeflenen eylemlerin dikkatlice planlanmasını ve bunların zamanında ve etkili bir şekilde uygulanmasını gerektirir. Dengeli ve sürdürülebilir bir geleceği mümkün kılacak karmaşık gereksinimleri karşılamak için yeni teknolojilerin eleştirel olarak değerlendirilmesi de gerekir.