İmbat İklimlendirme ve Soğutma Sistemleri, hassas kontrollü kliması ile Lande tarafından yürütülen ve Avrupa Birliği Horizon 2020 Araştırma-İnovasyon fonu tarafından da desteklenen ECO-qube Projesi alt yüklenicisi oldu. İmbat, İsviçre Federal Malzeme Bilimi ve Teknolojisi Laboratuvarları (Swiss Federal Laboratories for Materials Science and Technology – EMPA) bünyesinde açık kaynaklı donanıma ve son teknoloji ürünü bir soğutma sistemine sahip yüksek verimli bir veri merkezi oluşturulması sürecinin paydaşları arasına seçildi. Üretiminin yüzde 50’sinden fazlasını dünyada 50’den fazla ülkeye ihraç eden bir Türk markası olmasının yanında İmbat; veri merkezlerinde bölgesel soğutma ve atık ısının değerlendirilmesi ile karbon emisyonlarını azaltırken BT performansını ve enerji verimliliğini artırmayı hedefleyen ECO-Qube Projesi’nde yer almanın gururunu yaşıyor.
İmbat İklimlendirme ve Soğutma Sistemleri Pazarlama Direktörü Bilgi Akkaya, İsviçre’nin St. Gallen bölgesine teknik bir gezi için giden dostunun, EMPA binasında İmbat markalı cihazlarla karşılaşmasıyla yaşadığı mutluluğu paylaşmasıyla, İmbat olarak yaşadıkları gururu vurguladı. EMPA binasının sıradan bir yer olmadığını ve bu bina içinde, gelecekte etkin olacak projelerin geliştirildiğini, testlerin yapıldığını belirtti. İçeride yer alan ürünlerle ilgili, kullanılan teknolojinin ve gelecekte insanlığa katkılarının da anlatıldığı, Avrupa Birliği destekli projede İmbat’ın yer alması ile ilgili olarak bu öyküyü anlatmaktan mutluluk duyan Akkaya, heyecanını şu sözlerle dile getiriyor: “İsviçre’de teknik bir gezide yer alan bir arkadaşım beni aradı ve EMPA binasında yeni projeler hakkında bilgi alırken bir taraftan da ‘Keşke bizim ülkemizden de firmalar böyle projelerde yer alsa’ diye düşünürken birden bir sürprizle karşılaştığını, o sürprizin de İmbat’ın bir cihazının bir AR-GE projesinde kullanılıyor olması olduğunu söyledi. İmbat’ın uzun süredir kullandığı ‘%100 Yerli Tasarım’ sembolünü cihaz üzerinde görünce, kullanılan hassas kontrollü klima cihazın İmbat’a ait olduğunu anladığını ve bu durumun kendisine büyük bir mutluluk ve gurur hissettirdiğini iletti. Gerçekten hem kendi adıma hem İmbat adına hem de ülkem adıma çok gurur duydum.” 30 yıldır aralıksız olarak AR-GE yatırımlarını sürdüren, yeni ürün ve teknoloji üreterek birçok ilke imza atan İmbat’ın bu anlayışı, meyvesini böyle gelecek odaklı, uluslararası AR-GE projelerinde yer alarak veriyor.
Enerji verimliliği ve kaliteyi temel alarak tasarımını hazırladığı ve üretimini gerçekleştirdiği ürünlerle İmbat, yurt dışı pazarlarında yerli mühendislik gücünü temsil ediyor. Enerji verimliliğinin her geçen gün artan önemi ve veri merkezlerinin büyüyen rolünü de göz önünde bulundurarak İmbat İklimlendirme, Türkiye ve dünyadaki veri merkezlerinin yüksek verimli iklimlendirmesi konusunda çalışmaya devam ediyor.
EMPA, ECO-Qube Projesi ve İmbat İklimlendirme İşbirliği
EMPA ve İmbat İklimlendirme arasındaki ECO-Qube Projesi kapsamındaki ilişki her iki tarafın da veri merkezlerinin enerji verimliliği üzerine araştırma ve geliştirme çalışmalarına odaklanmasına dayanmaktadır. Veri merkezlerinde enerji verimliliği üzerine TÜBİTAK tarafından desteklenen AR-GE projesi yürüten İmbat AR-GE ekibi, bu proje için araştırma yaparken ECO-Qube Projesi ve ekibi ile karşılaşılmış ve yapılan görüşmeler sonucunda İmbat AR-GE ekibi tarafından geliştirilen sistem önerisi kabul görmüştür. Bu kapsamda da ECO-Qube Projesi’nin bileşenlerinden olan ısı geri kazanım sisteminde İmbat tercih edilmiştir.
ECO-Qube, EMPA binasında bulunan üç hatlı su sistemiyle birlikte çalışmaktadır. Kabin içerisinde oluşan ısı yükü, üç kademeli ısı geri kazanım eşanjörü ve kabinetin üç ayrı kısmında oluşan yükler de dikkate alınarak bina ısıtma suyuna aktarmak suretiyle enerji tasarrufu sağlamaktadır. Sistemde ısı geri kazanım eşanjörleri, pompalar ve fanlar projeye özel hazırlanmış yazılım koordineli bir şekilde çalışmaktadır. İmbat ekibi aynı proje içerisinde, projenin yürütücüsü de olan diğer bir Türk markası Lande’nin kabinetlerinin kullanılıyor olmasını da özellikle vurgulamakta ve bundan gurur duyduklarını söylemektedir.
ECO-Qube Projesi
ECO-Qube Projesi (www.eco-qube.eu), veri merkezlerinde hem donanım hem de yazılım bileşenlerinin artırılmış kontrolü ile enerji verimliliği ve soğutma performansını artırmayı amaçlayan bütünsel bir yönetim sistemidir. ECO-Qube, aktif veri merkezi bileşenlerine ait verilerin anlık değerlendirilmesine dayanan veri odaklı bir yaklaşımdır. Bu yaklaşım ile soğutma ve enerji ihtiyaçlarını anlık olarak algılayan yapay zeka destekli bir sistem tarafından kullanılıyor ve soğutmaya bağlı enerji tüketimi azaltılabiliyor. Proje kapsamında veri merkezlerinin bölge enerji sistemlerine entegrasyonu için İsviçre Federal Malzeme Bilimi ve Teknolojisi Laboratuvarları (Swiss Federal Laboratories for Materials Science and Technology) NEST Energy Bölgesi’nde (www.empa.ch/web/nest/aboutnest) açık kaynaklı donanıma ve son teknoloji ürünü bir soğutma sistemine sahip gelişmiş bir edge veri merkezi hayata geçirilmiştir.
Avrupa Birliği Horizon 2020 Araştırma ve İnovasyon fonu tarafından da desteklenen ECO-Qube Projesi’nin akıllı soğutma sistemi, karbon emisyonlarını azaltırken BT performansını ve enerji verimliliğini artırmak için bölgesel soğutma ve atık ısı değerlemesi için örnek proje olarak tasarlanmıştır.