Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu’nun (TÜRKONFED), ABD merkezli Center for International Private Enterprise (CIPE) işbirliğiyle hayata geçirilen “İş Dünyası için Yerel Kalkınma” projesinin İzmir’de gerçekleşen üçüncü etkinliği kapsamında, “Sivil Toplum Zirvesi” yapıldı.
ESSİAD’ı temsilen Yönetim Kurulu Başkanı Can İŞBİLEN, Yüksek İstişare Kurulu Başkan Yardımcısı Hakan SEMERCİ, EHİS LAB Proje Koordinatörü Ayşegül SEVER MENKÜ ve İdari İşler Sorumlusu Gülcan ÖRTEL’in katılım sağladığı ve Batı Anadolu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu (BASİFED) ev sahipliğinde düzenlenen etkinliğe kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri yoğun ilgi gösterdi.
Zirvenin açılış konuşmasını yapan TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ramazan Kaya sivil toplum kültürü gelişmiş ülkelerin, ekonomik ve demokratik açıdan daha da geliştiğine dikkat çekti.
STK’ların toplumda sağladığı katılımcılık anlayışının önemine işaret eden TÜRKONFED Başkan Yardımcısı Ramazan Kaya “30 Federasyon ve 286 dernek ile ülkemizin her yanından 50 bine yakın şirketin ortak hayalini temsil eden bir aile olarak, fikirlerimizin ve görüşlerimizin çeşitliliğini yansıttığımız buluşmalarımızı çok önemsiyoruz. Zira bu etkileşimli platformda paylaşılan her bir görüş ve her bir fikrin, önümüzdeki ufku alabildiğine genişlettiğine inanıyoruz. TÜRKONFED olarak sivil toplumun kalkınmamıza sağlayacağı gücün farkındalığıyla çalışmalarımızı sürdürürken, kent konseylerine daha fazla söz verilmesini ve katılımcılığın artırılmasını da bir gereklilik olarak görüyoruz. Biz sürdürülebilir kalkınmanın yerelden başlayacağına inanıyoruz” dedi.
TÜRKONFED Başkan Yardımcısı ve MARSİFED Başkanı Ramazan Kaya’nın yaptığı açılış konuşmasının ardından konuşan BASİFED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Küçükkurt da sivil toplum kuruluşlarının kapasite geliştirme ile yerel kalkınmanın sürdürülebilirliğini sağladığını ifade etti. Küçükkurt, “Kurumun sürdürülebilir başarıyı elde etmesi için temel faaliyetlere ek olarak kurumsal kapasitesini de planlı olarak geliştirmesi gerekiyor. Ancak günlük faaliyetlerle uğraşırken kurumsal kapasite geliştirme çalışmaları unutulabilir, kısa vadede sonuçlar üreten günlük işlerle uğraşmak, uzun vadede bizi asıl hedeflerimize ulaştıracak kurumsal kapasite çalışmalarıyla uğraşmaktan daha cazip gelebilir. Bunun kurumsal gelişim ve sürdürülebilir başarı için bir tuzak olduğunun farkında olmalıyız” diye konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından “Pandemi Sonrasında Sivil Toplumda Kurumsallaşma Stratejileri” başlıklı bir panel düzenlendi. Gazeteci Ilgaz Gürsoy’un moderatörlüğündeki panelde Paris Bosphorus Enstitüsü Başkanı Bahadır Kaleağası, Etik ve İtibar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Güray Karacar ve Ege İş Kadınları Derneği (EGİKAD) Başkanı Emre Pınar Kılıç sivil toplumu Türkiye’den ve dünyadan örnekler de vererek, farklı yönleriyle ele aldı.