Sahip Olunan Enerji En Ucuz Enerjidir…
Dünyamızın değişik ülkeleri, insanlar için her noktasına gidilebilir, keşfedilebilir, öğrenilebilir, tanınabilir, tanıtılabilir, dokunulabilirdi yakın zamana kadar. Ülkelerin, Dünya’nın içerisinde bulunduğu bu savaş ortamı, ekonomik krizin getirdikleri ülkeleri ve halklarını olumsuz etkiledi. Ülkeler arası turizm aşırı derecede etkilendi bu ekonomik krizden. Etkilediği alanlardan en önemlilerinden biri de sahip olunan enerji kaynakları ve bunların kullanımı oldu. Enerji krizi dönemlerinin getirdiği teknolojik gelişmelerde ana amaç, yeni geliştirilen ürünler ile uygulama ve projelerde, enerji verimli yöntemlerin ve çözümlerin uygulanması olmuştur.
İklimlendirme uygulamalarındaki çeşitliliğe bakıldığında her geçen yılda karşılaşılan sorunlara yanıt verebilecek çok sayıda çözümün ortaya konulduğu gözlenir.
Bu nedenle hiçbir zaman en iyi, en ideal, tek çözümden söz edilmez. Sistem seçimi her zaman proje aşamasında mevcudun ve çözümlerin en iyi değerlendirildiği ve bu problemin kapsamlı irdendiği ve mevcut potansiyel cözümlerin bazılarının iyisine karar verildiği süreçtir. Bu kararın alınmasında kuşkusuz uygulamacıyı ya da projeciyi kısıtlayan etmenlerde mevcuttur.
Bu da iyiyi bu kısıtlara göre belirlemeyi zorunlu kılar. İyi bir projeci, tasarımcı bu kısıtlar olsun ya da olmasın mevcut çözümler arasında uygun olabilecek bazı çözümleri yatırımcıya tüm detayları ile gösterir.
Günümüzde özellikle bu savaş ortamında enerji fiyatlarının bu denli kontrolsüz artışı ülkeleri ilave bazı kısıtlar ortaya koymasına da neden olmakta. Örneğin İtalya’da “İtalyan hükümeti, Ukrayna’daki savaşın ağırlaştırdığı enerji krizi nedeniyle tüm kamu binalarındaki klimaların çalışma sıcaklığını 25ºC ile sınırlandırıyor.” türünde bir haber ve uygulama bu tür kısıtlardan. Sonuçta sahip olunan enerjinin israf edilmeden kullanımı amaçlı bir önlem.
Bir başka önlem: İspanya Başbakanı’ndan tasarruf için “kravat” takmayın önerisi! “31 Temmuz 2022 Rusya’nın gaz kesintisi kararı sonrası tasarruf planına geçen Avrupa’dan dikkat çeken haberler geliyor. Bir çok ülkede tarihi mekanlar ışıklandırma kısıtlanmasıyla karanlıklar içerisinde kalırken, İspanya çalışanlardan klimaları aşırı kullanmak yerine kravatlarını çıkarmasını istedi.”
Görüldüğü üzere bu enerji krizi, sonuçta ülkeleri kullanımda ve öncelikler konularında farklı seçimlere yönlendirecek gibi. Bireysel olarak ta kullanıcıların bazı önlemleri planlaması ve uygulamaya geçirmesi de bir zorunluluk.
Giderek sahip olunan enerjilerin de çeşitliliğinin artırılması ve bunların arasında yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelme de bir gereklilik. Yeter ki ülkeler ekonomik bunalım problemlerini de çözsünler, bu yöneliş gelecek için kaçınılmaz bir beklentidir.
Bunları yapabilmek için bilgi ve bilime gereksinim var.
Ana yanıtlanması gereken soru: Sahip olduğumuz enerjiyi nasıl çeşitlendirmeliyiz ve nasıl kullanmalıyız?
Bilgi sermayemdir, bilim silahımdır, sabır giysimdir, yetinmek en üstün kazancımdır. / Seneca
Son söz: İklimlendirme sektörü enerji verimli, çoklu enerji kaynaklarını kullanabilen, pandemik sorun oluşturmayan çözümler yanında enerji krizlerinin getirdiği kısıtları ve de yetinmeyi de içeren çözümlere yönelecektir.
Saygılarımla.
Prof. Dr. Ali GÜNGÖR
Editör