2022’de Avrupa FloroKarbon Teknik Komitesi (EFCTC), danışmanlık şirketi Ricardo’yu florlu gazların (F-gazları) ekonomiye ve daha geniş bir açı ile topluma katkısına ilişkin bağımsız bir Sosyo-Ekonomik Analiz (SEA) yapması için görevlendirdi. 2023’ün başlarında, 5 ülke (DK, NL, DE, NO ve SE), muhtemelen çoğu F-gazları içeren Per- ve Polifloroalkil Maddeler- PFAS’ı kısıtlamak için yeni bir teklif sunacak, ancak bu kısıtlamanın kapsamı henüz tam olarak tanımlanmadı ve hala değişebilir.
Analizin 2023 için planlanan kamuoyu görüşlerinin alınması aşamasında Avrupa Kimyasallar Ajansı’na (ECHA) ve önerilen kısıtlamaya ilişkin görüş oluşturma süreci bağlamında Komitelerin kullanımına sunulması amaçlanıyor.
Ricardo tarafından yürütülen çalışma, kısıtlama önerisi içinde yer alan PFAS tanımı kapsamında olması beklenen 10 F-gazı kapsamaktadır. Bunların birçoğu, AB düzenlemeleri ile kullanımdan kaldırılan gazlara alternatif olarak sunulmuş olan düşük GWP’li gazlardır. Bu bağlamda kısıtlama, soğutucu gazların temin edilememesine, dolayısı ile potansiyel olarak AB Yeşil Mutabakat ve REPowerEU dekarbonizasyon hedeflerinden ödün verilmesine sebep olabilir.
Bu raporda sunulan analiz, literatürden ve kamu istatistiklerinden elde edilen masa başı araştırmalardan ve F-gaz üreticileri ve ithalatçıları ile alt kullanıcıların anketlerinden elde edilen istişare yanıtlarından elde edilen verilere dayanmaktadır.
Genel sonuçlar:
Alt yükleniciler üzerindeki etkiler;
2025 ve 2040 yılları arasında yılda 2,1 ve 4,1 milyar € aralığında gelir kaybı,
2040 yılında 5100 kişi, yaklaşık 2040 yılındaki rakamın %4’ü, iş gücü kaybı,
ikincil etki olarak; 2040 yılında ortalama 6000 ile 27000 arasında daha az iş rakamına ulaşabilir
Üreticiler üzerindeki etkiler;
2025 ve 2040 yılları arasında yılda ortalama 550 ve 640 milyon € aralığında ciro kaybı,
2040 yılında 80-90, yaklaşık 2040 yılındaki rakamın %1’i, iş kaybı, ikincil etki olarak; 2040 yılında 300 kadar daha az iş rakamına ulaşabilir.
Alt yükleniciler için kayıplar, F-gazları içeren ürünlerin artık piyasaya sürülmesine izin verilmemesinden kaynaklanacaktır. Ek olarak, olası bir PFAS kısıtlaması, şu anda Avrupa Ekonomik Topluluğu’nda halihazırda faaliyette olan milyonlarca ekipmana hizmet vermek için gereken F-gazlara erişimi sınırlayacaktır .
Ayrıca, Ricardo’nun araştırmasına göre, tüm F-gazlarının kısıtlanması, daha düşük küresel ısınma potansiyeli olan H(C)FO’lara geçişi aksatabilir. H(C)FO’lar verimli olup daha az enerji kullandığı ve düşük sera gazı emisyonlarına sahip oldukları için AB Yeşil Mutabakat hedeflerine ulaşılmasını geciktirebilir.
Ricardo’nun F-gazların değerine ilişkin Sosyo-ekonomik analizinin daha kapsamlı bir özetini ekte bulabilirsiniz .
Ayrıca bu formu doldurarak raporun tamamını talep edebilirsiniz.