TTMD, ISKAV ve HARUSEM ortaklığında, IQVET III (METEK III) programı kapsamında yürütülen “Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme Alanında Mesleki ve Teknik Eğitim Kalitesinin Artırılması Projesi’nin 2. Diyalog Aktivitesi” 4 Mayıs 2023 tarihinde Nippon Hotel Taksim İstanbul’da gerçekleştirildi.
Proje paydaşları, Bakanlık temsilcileri, akademisyenler, proje eğitmenleri ve sektör temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen etkinliğin açılış konuşmasını yapan TTMD Yönetim Kurulu Başkanı Nermin Köroğlu Isın, Türkiye’nin farklı illerinden gelen 180 meslek lisesi öğretmeninin 30 kişilik gruplar halinde eğitim alarak sektörde kullanılan güncel ve gelişmiş teknolojiye ulaşacağını ve bu sayede bilgi ve becerilerinin artacağını ifade etti. Isın: “Proje kapsamında Harran Üniversitesi bünyesinde bir sem tesis edilecek. Kurulacak olan E-COOL Soğutma ve İklimlendirme Teknolojileri Merkezi’nin amacı, Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme Alanında yenilikçi teknolojilerin öğrenilmesine yönelik sektörel sürekli eğitim merkezi oluşturmaktır. Bu merkez hem çevrim içi hem de işbaşı eğitimler gerçekleştirerek ulusal ve uluslararası düzeyde sertifikalandırma yapacaktır. Sektörün ve bölgenin ihtiyaçlarını karşılamak için kurulan bu merkez, günümüz teknolojileri kullanılarak teknik lise eğitimini ileri seviyeye taşımak amacındadır” dedi ve projeye sponsor olan firmalara teşekkür etti.
ISKAV adına bir konuşma yapan Yönetim Kurulu Başkanı Sarven Çilingiroğlu, vakıf olarak yürütmekte oldukları çalışmaları anlatan kısa bir sunum paylaştı. Ardından GAPYENEV Müdürü Prof. Dr. Azmi Aktacir, projeye ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduklarını dile getirerek iş başı eğitimlerin Şanlıurfa’da gerçekleştirilmesi için hazırlıklarını tamamladıklarını belirtti.
Milli Eğitim Bakanlığı adına konuşan METEK III Hibe Koordinatörü Tarık Kaya, mezunların sektörün ihtiyaçlarını karşılamadığına dair sektörde bazı problemler olduğuna dikkat çekerek öğretmelerin güncel gelişmeler doğrultusunda eğitiminin önemini vurguladı ve hibe programının detayları hakkında bilgi verdi.
Açılışta konuşan Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Tahir Güllüoğlu, üniversite olarak bakış açılarını değiştirip, yaşanan deprem ve sel felaketlerinin ardından olumsuz bir izin kalmadığı bir psikolojide çalışma kararı aldıklarını belirterek bölgenin yeniden kalkınması için yürütmeye başladıkları faaliyetleri anlattı. Şanlıurfa’nın yılda 8-9 ay güneşin en fazla etkisi hissedilen illerden biri olduğuna ve soğutma mekanizmalarının test edilmesi için ideal konumuna dikkat çeken Güllüoğlu, kurulacak eğitim merkezinin bölgedeki ihtiyaçları karşılamak ve istihdamı artırmak için önemini vurguladı.
Açılış konuşmalarının ardından proje detaylarını anlatan kısa bir sunum yapan TTMD Proje Koordinatörü Pınar Yalman Akcengiz, iklimlendirme alanında çalışan öğretmenlerin özellikle soğutma teknolojileri konusunda bilgilerini güncellemek ve sektörle aralarında bağ kurmayı hedeflediklerini söyleyerek, verilen eğitimin kalitesini artırmak için neler yapılabileceğini konuşmak üzere bir araya toplandıklarını ifade etti. Akcengiz, GAPYENEV içerisinde bir eğitim merkezi kurulduğunu ancak deprem ve sel gibi yaşanan olumsuz gelişmelerden ötürü Ankara’da işbaşı eğitimlerin tamamlanarak Şanlıurfa’ya çalışmaların taşınacağını belirtti ve şu zamana kadar yürütülen faaliyetleri aktardı.
Toplantının devamında Proje Eğitim Koordinatörü Berfin Seydan’ın moderasyonunda gerçekleşen Diyalog Aktivitesinde fiziki ve çevrimiçi katılımcılara yönetilen sorular eşliğinde projenin daha da geliştirilmesi amacıyla fikir alışverişi sağlandı.