Avrupa Parlamentosu’nun Yeşiller/Avrupa Özgür İttifakı’ndan sorumlu Hollandalı üyesi ve AB F-gaz Yönetmeliği’nin önde gelen müzakerecilerinden biri olan Bas Eickhout, HVAC&R paydaşlarını PFAS (per- ve polifloroalkil maddeler) içeren çözümlere yatırım yapmadan önce “iki kez düşünmeye” çağırdı.
Eickhout 19-20 Eylül tarihleri arasında Brüksel’de gerçekleştirilen doğal soğutucu akışkanlarla ilgili ATMOsphere (ATMO) Avrupa Zirvesi 2023’teki AB F-gaz Politikası Panelinde “PFAS hakkındaki tartışmalar giderek daha önemli hale gelecek” dedi. “Bu sektörde bu yöne giden çözümler üzerinde çalışmaya başlamadan önce iki, hatta üç kez düşünmek gerçekten önemli. Mümkün olduğu kadar PFAS’tan uzak durun.” diye ekledi.
NatRef ısı pompaları
Konferansın ödül töreninde Avrupa’da Yılın Kişisi seçilen Avrupa Parlamentosu Üyesi, panelde, iki gün süren zirvenin ortak teması olan ısı pompaları üzerinde yoğunlaştı.
“Isı pompası lobisi beni biraz hayal kırıklığına uğrattı. Çünkü bu, toplumumuzda gerçekten bir fark yaratabilecek ve iklim mücadelesinde ön saflarda yer alması gereken yeni bir sektör” dedi. “Sadece fosil yakıtlara olan bağımlılığımızdan değil, aynı zamanda f-gazlar da dahil olmak üzere sera gazı bağımlılığımızdan da kurtulmayı hedefliyoruz. Isı pompası sektörünün PFAS’ı keşfetme fikrinden neden memnun olduğunu anlamıyorum. Gerçekten gidilecek yol bu değil.”
Eickhout, halkın HFO’ların sebep olduğu sağlık ve çevre sorunları konusunda daha fazla bilinçlenmesiyle, ısı pompalarında PFAS’ı tercih etmenin sektördeki ilerlemeyi baltalayabileceğini ekledi.
“Sanırım artık hedef, ısı pompası sektörünün mümkün olduğu kadar hızlı bir şekilde sıfır emisyona ulaşabileceğini göstermek için doğal alternatiflere yatırım yapmak istemesi olmalı” diye ekledi. “Bu F-gaz aşamasını geçelim ve doğal alternatiflerdeki inovasyona bakalım. REPowerEU düzenlemesi sayesinde bu mümkün.”
Avrupa inovasyonu
Eickhout, AB’nin 2050 yılına kadar iklim açısından nötr olmayı taahhüt etmesiyle birlikte sanayinin sıfır emisyona ulaşmak için üzerine düşeni yapmasının önemini vurguladı ve HVAC&R sektörü için buna bir de soğutucu akışkanlar da dahildir diye ekledi. “Avrupa’da her sektörün sıfıra ulaşamayacağını biliyoruz ama siz bunu başarabilecek bir sektörde çalışıyorsunuz” dedi. “Bu sektör sıfır emisyon sağlayabilir ve doğal soğutucu akışkanlara geçebilir. O halde bu hedefi mevzuata koyalım. F-gaz izinlerinin aşamalı olarak azaltılmasıyla 2050 yılında sıfıra ulaşılmalıdır.”
Konuşması sırasında Eickhout, HVAC&R sektöründe teknolojik yeniliği teşvik ederek bunun erken harekete geçenlere sağlayacağı rekabet avantajını da vurguladı. “Bu sektör, Avrupa sanayi politikası, iklim politikası ve inovasyonun gerçekten el ele yürümesinin klasik bir örneğidir; Bu sektör bunu her geçen gün gösteriyor” dedi. “Akıllı piyasa oyuncuları nereye gideceklerini biliyorlar. Geleceğe hazırlananlar bu düzenlemeden faydalanacaklardır” dedi.
Eickhout, konuşmasının başlarında, ATMO Avrupa 2023’ü, AB F-gaz Yönetmeliğinde önerilen revizyonlara ilişkin bir güncelleme yapmak için bir fırsat olarak kullanmayı umduğunu belirtti. Ancak Avrupa Parlamentosu, AB Konseyi ve Avrupa Komisyonu’nun yazdan önce anlaşmaya varamaması nedeni ile müzakereler halen devam ediyor.
“Masadaki teklif bence yeterince iyi değildi” diye açıkladı. “Bir anlaşma yapma sürecindeyiz ve bunun Ekim ayı civarında sonuçlanması gerekiyor.” Anlaşmaya varıldığında Parlamentonun yasayı mümkün olan en kısa sürede uygulamaya koymak istediğini söyledi.
Merkezi olmayan üretim
Eickhout, AB çapında sanayi faaliyetlerini teşvik etmek ve mevzuata daha geniş destek sağlamak için, üreticileri Hollanda, Almanya ve Danimarka gibi tipik oyuncuların dışında daha geniş bir yelpazedeki ülkelerdeki üretim tesislerine yatırım yapmaya teşvik etti.
“Bazı ülkeler tüm bu yeniliklerin kendilerine göre olmadığını düşünüyor ve bu teknolojileri ithal ederek sektörlerini kaybedeceklerinden korkuyorlar” diye açıkladı. “Yenilikçi ülkelere, başka ülkelerde üretime başlamaları için yalvarıyorum. Bunun hali hazırda yapıldığını da biliyorum ama yeterli değil.”
Eickhout’un ele aldığı diğer konular arasında soğutucu akışkanların geri kazanımı ve geri dönüşümü ile eğitimin önemi de yer aldı.
“Doğal alternatiflere geçiş yapıyorsanız, eğitimin hayati önem taşıdığı bazı uygulama sorunlarınız var” dedi ve Parlamentonun F-gaz kota fiyatlarının eğitim programlarının finansmanına nasıl yardımcı olabileceğini araştırdığını da sözlerine ekledi.