TMMOB Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi “Makina Hangar Mühendislik ve Teknoloji Merkezi” açılışı 10 Şubat 2024 tarihinde gerçekleştirildi. Yaşam alanı olarak tasarlanan merkez sanayi ve mühendislik alanında proje üretme ve destekleme amacıyla hizmet verecek.
TMMOB’ye bağlı Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi (MMO) ve Kartal Belediyesi ortaklığı ile Makina Hangar Mühendislik ve Teknoloji Merkezi’nin açılış töreni gerçekleştirildi. İstanbul’un Kartal ilçesi, Yakacık Çarşı Mahallesi’nde inşa edilen merkezin açılışı yoğun katılımla gerçekleşirken törende yapılan konuşmalarda merkezin, sanayi ve mühendislik alanında öncülük edecek projeleri üretme ve destekleme hedefiyle kurulduğu belirtildi.
Törenin sunuculuğunu üstlenen MMO İstanbul Şube Kadıköy Temsilcilik Yürütme Kurulu Başkanı Görkem Kızıltan Ustalı, mühendislik ve teknoloji alanında önemli adımlar atılacak olan merkezin Makina Hangar Mühendislik ve Teknoloji Merkezi adıyla hizmet vermeye başladığını duyurdu. Etkinlik Makina Hangar’ın kuruluş sürecini anlatan sinevizyon gösterisi ile başladı.
Yarınlar İçin Mücadele Edenlerin Eseri
Törende kürsüden seslenen MMO İstanbul Şube Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Tataroğlu, “Makina Hangar, kendi alanında dünyadaki eş değerlerinden çok daha farklı bir tesis” dedi.
“TMMOB ülkede 700 bini aşkın üyesi ile 70. yılını kutluyor” diyen Tataroğlu, “70 yıldır halkın ve mesleğin çıkarlarının ortak olduğunu bilen kocaman bir örgütüz. MMO olarak tüm ülkede 120 bini aşkın makina, mekatronik, endüstri ve imalat mühendislerinin meslek örgütü olarak, birikimlerimizi başta Kartal, İstanbul olmak üzere tüm ülkeye yaymak için bir adım attık” ifadelerini kullandı.
Kartal bölgesi sakinlerinin Makina Mühendisleri Odası’nı bugüne kadar yaptıkları ve etkinlikleri ile tanıdığını belirten Tataroğlu şunları ekledi:
“5 yıl önce %40’larda olan güvenli asansör oranı, MMO denetimi ve komşularımızın desteği ile %93’e çıktı. Bizler bu memleketin okumuş insanları olarak, bilimsel eğitimden uzaklaştırılmış çocuklarımızın, bilimle, teknolojiyle, mühendislikle buluşması için elimizden gelen tüm gayreti gösterdik. Bizlerin bir dünya düşü var. Ancak hiçbirimiz ütopyacı değiliz. Şair Metin Altıok’un da dediği gibi ‘Yarın farklıdır bugünden / Adı değişir hiç olmazsa / Sen bugünden yarına birazcık umut sakla’. İşte Makina Hangar dediğimiz bilim ve teknoloji merkezimiz bugünlerden yarınlara, yarınlar için mücadele edenlerin eseridir.”
Cumhuriyetin İkinci Yüzyılında Hedefimiz Üreten ve Demokratikleşen Türkiye Mücadelesi
“TMMOB ve MMO her şeyden öte bir emek örgütüdür” sözleri ile konuşmasına devam eden Tataroğlu, “Bir depo alanı olan Hangar bundan böyle çocuklarımıza bilim, mühendislik ve teknoloji merkezi olarak ev sahipliği yapacak. Yeterli imkân ve fırsat yaratılırsa, gerekli dayanışma örgütlenirse Türkiye’deki mimar ve mühendislerin neler yapabileceklerini herkese göstermiş oluruz.
Biz bu ülkede 100 yıl önce kölelikten kurtulduk ve dönmeye de açıkçası hiç niyetimiz yok. Ülkemiz maalesef uzunca bir süredir umutsuzluk ve geleceksizlik ikliminde. Gençler ülkeyi terk etmek istiyor. Mühendisler mesleğini bırakıp yurt dışında hizmet sektöründe çalışıyor. Bu memleketin okumuş insanlarının bu halka ve memlekete sorumluluğu var. Bu sorumlulukla Makina Hangar projesini bir umut ve gelecek mekânı olarak hayata geçirdik. Biz bu yolda yürümeye devam ederken cumhuriyetin ikinci yüzyılında üreten, sanayileşen ve demokratikleşen bir Türkiye mücadelesi de hedefimiz olacak. Düşleri yok edecek silah henüz keşfedilmedi. O halde hayaller kurmaya yani zaferler kazanmaya devam edeceğiz.”
Makina Hangar Bilimin Kamusallaşmasına Vesile Olacak
Tataroğlu’nun ardından konuşan MMO Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Yener de emeği geçen herkese teşekkürlerini ileterek, laboratuvarların ve uygulamalı eğitimin önemini vurguladı. Kendi mesleki hayatından da örnekler veren Yener, teknolojik gelişmelerde öncü olmak ve mesleğin bilimsel yönünü güçlendirmenin işin ehli insanlar tarafından yapılmasının ve mesleğin itibarının korunmasının da bu merkezle beraber güçleneceğini belirtti. Yener, “Bu merkez bilgilerin kamusal hale gelmesine vesile olacaktır” dedi.
Yeni Bir Dünya İçin Mücadele Ediyoruz
“Geleceğe atılan bu adımın heyecanını paylaşıyorum” sözleri ile konuşmasına başlayan TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz ise açılan bu tesisin her şeyden önce dayanışmanın ürünü olduğunu vurguladı. Koramaz, “Bu tesis, tuğla üzerine tuğla koymanın bir ürünü, tıpkı bilimin insanlık tarihinin ortak bir ürünü olduğu gibi. Bilim kamusal bir amaçla insanlığın genel refahının artırılması için kullanılmalı, ticarileşmemelidir. Çağımıza bilim çağı deniyor. Bizler bilimin ve tekniğin savaşlar için kullanılmadığı, barış için kullanıldığı, yeni buluşların insanların çalışarak tükenmesi için değil çalışma saatlerinin azaltılması için kullanıldığı, insanın kendi gelişimine zaman ayırdığı bir dünyanın yaratılması için mücadele ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Laik, Bilimsel, Demokratik Bir Ülke İçin
“Bizim hedefimiz böyle bir dünya ve ülke yaratmak” diyen Koramaz, Cumhuriyetin önemli hedeflerinden birisinin de ülkeyi muhasır medeniyetler seviyesine çıkartmak olduğunu vurguladı. “Ancak ikinci yüzyılın ilk günlerinde görüyoruz ki bilimsel aklın yerini hurafelerin aldığı, laik yaşamın, bilimsel hayatın adım adım bitirildiği bir ülke var karşımızda. Gönül ister ki ülkeyi yönetenlerin önceliği ar-ge olsun, sanayileşme olsun, üretimin artırılması, kalkınma olsun. Ancak ülkeyi yönetenler halka değil ranta yatırım yapıyorlar. İnsana değil betona yatırım yapıyorlar. Hasta garantili hastaneler, yolcu garantili yollar, hiçbir istihdam boyutu düşünülmeden yenisi eklenen işsizler ordusu, laboratuvarsız, öğretim üyesiz, ülkenin dört bir yanında açılan üniversiteler bugün ülkenin gerçeklerinden. Belirli kesimlerin kârını artırmak için az sayıdaki inşaat ve enerji şirketleri için böylesi bir durumda krizlerden başımızı alamıyoruz. Paranın değeri düşüyorsa, ücretlerimiz eriyorsa, hayat pahalılığı, işsizlik, yoksulluk herkesin geleceğini karatıyorsa bu ülkede bunun temel nedeni üretime gerekli önemin verilmemesi” dedi.
Ali Metin Duruk Unutulmayacak!
Konuşmasını Makina Hangar’ın fikirsel aşamasından yapımı tamamlanıncaya kadar emeği geçen herkese teşekkürlerini sunarak bitiren Koramaz, “Maalesef bu süreçte yitirdiğimiz arkadaşlarımız da oldu. Hangar’ın yapımında çok emeği olan Ali Metin Duruk o arkadaşlarımızdan biri. Çok emeği geçti. Bizler o süreçlerde ‘Metin abi arkamızda durursa bu iş yapılır diyorduk’. Metin abinin şahsında kaybettiğimiz arkadaşlarımızın tamamını saygı ve özlemle anıyorum. Anılarını mutlaka yaşatacağız” dedi.
Çocuklarımıza Hayal Kurduracağız
Proje ortağı Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel yaptığı konuşmada; “Çocuklarınızın ellerindeki akıllı telefonlarda oynadıkları oyunun nasıl yazıldığını onlara hayal ettireceğiz. 2030 yılına kadar yazılım ve kodlamayı içselleştirememiş bir toplumun geleceği nitelikli işgücünden uzaklaşmış ve beden gücü dışında kendisine iş bulmakta zorlanacak.
İnovasyondan yapay zekâya, dijital dönüşümden endüstri 4.0’a o hep duyduğumuz sihirli kelimeler burada hayat bulacak” dedi.
Yaşam Merkezi Olacak
Konuşmaların ardından kurdele kesme töreniyle açılışı gerçekleştirilen Makina Hangar sabah saatlerinden itibaren başlayan etkinliklere ev sahipliği yaptı.
Makina Garaj, üniversite okul takımları ve MMO Öğrenci Komisyonunun araçlarını sergilediği alan olurken içeride Çocuk Bilim Koridoru’nda uzmanlar eşliğinde bilim ve teknoloji ile tanıştırılmak üzere atölyelerde ağırlanan çocuklara günün sonunda MMO İstanbul Şube Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Tataroğlu ve Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel tarafından imzalanan “Mühendis Adayı Takdir Belgesi” takdim edildi. Fuaye alanında firmalar teknolojik ürünlerini, hareketli ekipmanlarını sergilerken yan fuayede FRC – FRC robot yarışları izleyicileriyle buluşuyordu.
Kuruluşuna katkı sağlayan pek çok sektör firmasının merkezin gelişiminde de rol oynayacağı Makina Hangar’da yer alan bölümler ve atölyeler şöyle:
*Sanayide Dijital Dönüşüm Atölyesi
*Ar-Ge ve Tasarım Atölyesi
*Çocuk Bilim ve Deney atölyesi
*Makina Garaj
*Uygulamalı Eğitim Merkezi
*Akışkan Gücü Müzesi
*Laboratuvarlar
*Paylaşımlı çalışma alanları ve odalar
*Fuaye Alanı ve Modüler Odalar
*Konferans Salonu
*Gezegen Kafe
*Otopark ve çocuk alanları
*VRlab Sanal Laboratuvarlar