HFC içeren soğutucu akışkanlarının aşamalı olarak kaldırılmasına yönelik Kigali Değişikliği nihayet ABD Senatosu tarafından onaylandı.
21 Eylül’de gerçekleştirilen tarihi oylamada, ABD Senatosu, Kigali Değişikliği için Ruanda’da gerçekleştirilen toplantıda Montreal Protokolü’nün 197 katılımcısının tamamı tarafından kabul edilmesinden tam altı yıl sonra, 27’ye karşı 69 oyla kabul etti.
Kigali Değişikliği ile ülkeler önümüzdeki 30 yıl içinde HFC’lerin üretimini ve tüketimini %80’den fazla azaltmayı taahhüt ediyor. Kigali Değişikliği’nin küresel çapta uygulanması ile 2050 yılına kadar 80 milyar ton CO2 eşdeğeri emisyonu önleyeceği tahmin ediliyor. Batı Afrika Mali Cumhuriyeti, 31 Mart 2017’de onaylayan ilk ülke olduğundan beri, ülkelerin üçte ikisinden fazlası değişikliği onayladı. Şimdi dünyanın en büyük ekonomisi olan ABD, onaylayan 138. ülke oldu.
Senato çoğunluk lideri Charles E Schumer, oylama öncesi konuşmasında “bu bir kazan kazandır: ABD işleri için kazanç, ABD yatırımları için kazanç ve iklim değişikliğine karşı mücadelede ABD liderliği için kazanç” dedi.
Beyaz Saray’dan yorum yapan Başkan Joe Biden şunları söyledi: “ABD, iklim değişikliğine karşı mücadeleye liderlik eden masaya geri döndü. Bu değişikliği onaylamak için daha fazla ülke Amerika Birleşik Devletleri’ne katıldıkça, bu yüzyılda yarım santigrat dereceye kadar ısınmayı önleyebilir, iklim değişikliğiyle mücadeleye ve toplulukları daha aşırı etkilerden korumaya önemli bir katkı sağlayabiliriz.”
İklimlendirme, Isıtma ve Soğutma Enstitüsü (AHRI) başkanı ve CEO’su Stephen Yurek, olumlu sonuçlanan oylama için şunları söyledi: “Yaratacağı istihdam açısından önemli; yaratacağı küresel rekabet avantajı açısından önemli; getireceği ek ihracat potansiyeli açısından önemli ve ABD teknolojisinin üstünlüğü açısından önemlidir.”
Oylamadan önce, Senatör John Kennedy ile birlikte 2019’da AIM Yasasını tanıtan Demokrat Delaware Senatörü Tom Carper, Senato’ya değişiklik için oy kullanmanın “inanılmaz bir fırsat” olduğunu söyledi.
Çevre grubu EIA, oylamayı “çift partili tarihi bir zafer” olarak tanımladı. İklim kampanyası lideri Avipsa Mahapatra şunları söyledi: “Amerika Birleşik Devletleri’nin bu insan yapımı süper kirleticileri ortadan kaldırmak için dünyanın geri kalanına katılması çok uzun zaman aldı. Ancak, önümüzdeki asıl iş, kararlı uygulama ve yaptırımlar yoluyla Kigali Değişikliği’nde vaat edilen iklim faydalarını gerçekleştirmektir.”
ABD şimdi, Kasım ayında yapılacak bir sonraki Montreal Protokol’ü toplantısında Değişikliği onaylayan diğer 137 ülkeye katılacak. Bu toplantı Montreal Protokolü’nün 35 yıl önce başladığı şehir olan Montreal’de gerçekleştirilecek.