Avrupa F-gaz düzenlemeleri kapsamında soğutucu akışkanların aşamalı olarak azaltılmasını hızlandırma teklifleri, mevcut izin verilen kotanın 2024’te yaklaşık %50 oranında azalmasını sağlayabilir.
F-gaz düzenlemelerinin yaklaşan revizyonu için formüle edilen tekliflerde, 2050 yılına kadar Avrupa’nın iklim nötrlüğü hedeflerini karşılamak için florlu gazların aşamalı olarak azaltılmasını hızlandırma arzusu ve düzenlemeyi Montreal Protokolü ile uyumlu hale getirme gerekliliği olduğu bilinmektedir.
Mevcut düzenlemeye göre, Avrupa üye ülkeleri 2030’da HFC’lerin üretimini ve tüketimini 2015 seviyelerinin %21’ine indirecek. Henüz yayınlanmayan revizyon tekliflerinin 2030’da yaklaşık yüzde 5’e ve sonunda 2048’de yüzde 2.38’e kadar düşürmeyi hedefleyeceğine inanılıyor.
En ani dramatik değişiklik, 2024’te kotalarda %50’ye yakın bir kesinti olasılığıdır. Mevcut F-gaz yönetmeliğinde, 2022 ve 2023 için kota 2015’in %45’ine ve 2024’te ise %31’ine düşüyor. Revizyon belgelerinin 2024’te %23.6’ya, yani %47.56’lık bir indirim önerdiği düşünülüyor.
Bunu 2027’de, yeni teklif kapsamında kotanın sadece %10,01’e indirileceği daha da büyük bir düşüş izleyecek.
Nisan ayında yayınlanması beklenen tekliflerde başka hangi önlemlerin yer alabileceği belli değil. Avrupa Komisyonu’nun iklim eylemi genel müdürlüğü olan DG CLIMA’nın geniş bir olası önlemler listesini değerlendirdiği, bazılarını göz ardı ettiği ve bazılarını seçenek olarak tuttuğu söyleniyor. Ayrıca, hem endüstri hem de çevre grupları tarafından talep edilen, teknisyenlerin “doğal” soğutucuların kullanımına ilişkin sertifikalandırılması ve eğitimleri ile ilgili konunun dahil edilip edilmediği bilinmemektedir. Öneriler bu yıl içinde Avrupa Parlamentosu’na sunulacak.
İngiltere daha önce F-gaz düzenlemelerini uygulayacağını ve daha da ilerletilebileceğini belirtmişti. Birleşik Krallık hükümet departmanı Defra’nın sözcüsü şunları söyledi: “F-gaz düzenlemeleri için kendi incelememizi gerçekleştiriyoruz ve bu süreç devam ediyor. Bu yıl içinde ayrıntılı bir etki değerlendirmesi ve resmi istişare sürecinin bir parçası olarak olası yeni önlemleri dikkate alacağız.”