İnsan Olmak
Ülkemizde ve Dünyada mühendislik eğitiminin amaçları, güncelliği, sürdürülebilirliği, değişkenliği göz önüne alındığında birçok üniversitede yoğun çabaların olduğu görülür. Mezunlarda aranan özelliklerin iyileştirilmesine çaba gösterilir. Bu amaçla akreditasyon kurumları da oluşturulmuştur. Ülkemizde de mühendislik öğretiminin iyileştirilmesi amaçlı MÜDEK: Mühendislik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği, kurulmuştur. Mühendislik öğretiminin ana çıktılarının ne olması gerektiği en azından hedef olarak gösterilmiştir. Bu dernek isteğe bağlı Üniversitelerin Mühendislik Programlarını denetleyip, raporlayıp, yönlendirebilmektedir. Kuşkusuz ki mühendislik programlarının düzelmesine önemli katkıları olmaktadır. MÜDEK’in amacı web sayfalarında:
“MÜDEK’in amacı, farklı disiplinlerdeki mühendislik eğitim programları için akreditasyon, değerlendirme ve bilgilendirme çalışmaları yaparak mühendislik eğitiminin kalitesinin yükseltilmesine katkıda bulunmak, böylece, güncel ve gelişmekte olan teknolojileri kavrayan, daha iyi eğitilmiş ve daha nitelikli mühendisler yetiştirilerek toplumun refahının ileri götürülmesini sağlamaktır.” Biçiminde vurgulanmıştır.
Üniversite öğretim üyeliğim sürecinde bu amaçların yanında öğrencilerime kazandırmak istediğim en önemli nitelik ise “insan olmak” birikimiydi. İnsan olmak başlı başına kitaplar dolusu anlatılabilecek felsefi bir birikim. Bu konuda çok farklı kitaplar, yazılar bulunabilir. Geçenlerde elime geçen Hanri Benazus’un “Önce İnsan Olmak” kitabından bahsetmek ve bazı alıntıları paylaşmak istiyorum.
Her cümlesi, paragrafı uzun uzun düşünme ve değerlendirme isteyen özdeyiş içeriğinde bir anlatım. Bazı örnekler, özellikle de sektör çalışanlarımızı da ilgilendiren yapıda olan bazı deyişleri paylaşmak isterim:
İnsan olmak, Çağını anlamak, çağının gerisinde kalmamaktır… Geçmişle bugünün doğru sentezini yapabilmek, geleceği bugünden görebilmektir… Tam anlamıyla uygar olabilmektir… Bilimi, sanatı yaşamın en gerçek yol göstericisi
olarak benimsemektir…
Bilim ve sanatın bulgularından, ürettiklerinden uzak kalan insanlar ne yaşamın ne kendilerinin farkındadırlar. Yeni bir düşünceden, buluştan yararlanabilmek bir meziyettir.
İnsan ve toplum olarak üretilenlerden yararlanabilme becerisi göstermenin yanında bilimden sanata, tıptan spora, tarımdan modaya, madencilikten çöp toplamaya değin her alanda düşünce, bilgi, nesne üretmek de gerekir.
Kim olursa olsun her insanın mutlaka kendine ve insana
yararlı olacak üretebileceği bir şeyler vardır.
Sektördeki yenilikleri araştırmaları yenilikleri izlemek, okumak, öğrenmek ve paylaşmayı sürdürmeye çalışıyorum. Düşünen ve insan olan araştırmacılar ve de kuruluşlar var, iyi ki varlar. Artık öyle uç noktalara yoğunlaşılıyor ki yararlı bir şeyler üretebilir miyiz kaygısı ön planda. Bu araştırmalardan bir örnek, Soğutma sistemleri
yoğuşma suyu enerjisinden, soğutma amaçlı, faz değişimli depolamalı sistemlerle nasıl yararlanabiliriz? Görüldüğü gibi bazı araştırmalarda konu “sineğin yağını çıkarma” düzeyinde.
Sektörümüzde iyi yetiştirilmiş nitelikli, insan olan, birikimli çalışanlarımız olduktan sonra, insanlık yararına üretimlerimiz sürdürülebilir olacaktır…
Son Söz: Yine Hanri Benazus’tan:
“İnsan Olmak”; bilimsel olmak, kuşkucu olmak; her konuda daha doğru olanı bulmak için sürekli çaba harcamaktır.
Saygılarımla.
Prof. Dr. Ali GÜNGÖR
Editör