Rami Çiftliği Kışlası Sadrazam Rami Mehmet Paşa tarafından Sultan III. Mustafa zamanında 1757-1803 yılları arasında yaptırılmıştır. Sultan II. Mahmut zamanında onarım gören kargir bir yapı olan Rami Kışlası 1960’lara değin aktif olarak kullanılmıştır. 1980 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesine devredilen yapıdan otopark, futbol ve spor sahası ve gıda deposu olarak yararlanılmıştır.
Geçmişi 18. yüzyılın ortalarına dek uzanan Rami Kışlası, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından aslına uygun restorasyon ve yeni inşa çalışmalarının tamamlanmasıyla Rami Kütüphanesi olarak yeniden hayat buldu.
Her yaştan okuyucunun ihtiyacına cevap veren koleksiyonu, ihtisas kütüphaneleri ve yaşam alanlarıyla Avrupa’nın en büyük kütüphane kompleksi olarak öne çıkan Rami Kütüphanesi, 2023 yılının Ocak ayında açıldı.
Bünyesinde bebek ve çocuk kütüphanesi, dijital kütüphane, gençlik kütüphanesi, ihtisas kütüphaneleri ile yetişkin kütüphanesi birimi bulunan Rami Kışlası Kütüphanesinde 5 müdür yardımcılığı altında toplam 21 birim bulunmaktadır.
Modern kütüphanecilik hizmetinin sunulması amacı ile Rami Kütüphanesinde 24 saat açık serbest çalışma ve okuma salonları, bebek ve çocuk bölümü, engelli bölümü, grup ve bireysel çalışma salonları ile kitap ve kitap dışı materyal ve dijital kaynaklar düşünülmüştür. Rami İstanbul Kütüphanesinin orta alanı millet bahçesi olarak düzenlenmiş olup amfiler, okuma alanları, sahneler, çocuk oyun alanları, serbest etkinlik bölgesi, ortak çalışma alanları, sergi alanları ile yürüyüş ve bisiklet yolu oluşturulmuştur.
Rami Kütüphanesi kampüs şeklinde yapılandırması içinde Türk Tarih Kurumu ve Atatürk Bilim Kurulu öncülüğünde Atatürk Araştırmaları İhtisas kütüphanesi ile Yazma eserlerin canlı izleme olanaklı onarım (şifahane) bölümleri de tasarlanmıştır.
220 bin m2 proje alanı olan kütüphane kompleksi, 5 blok ve 36.250 m2 kapalı alana ve 4200 kişi oturma kapasitesine sahiptir.
Kitap kapasitesi de 2,5 milyon adet olan kütüphanede, geçmişten bugüne el yazmaları dahil oluşturulan kitapların belli sıcaklık ve nem aralığında korunması amacıyla, İmbat hassas kontrollü klimalar kullanıldı. 21 ayrı bölüm ve arşiv bölümlerinde, projeye uygun çok sayıda cihaz kullanılan projede, cihazlar hava soğutmalı olarak seçildi ve montajları tamamlanınca İmbat Soğutma tarafından işletmeye alındı. Tesisin mekanik işlerinin kusursuz uygulanmasından sorumlu kontrol mühendislerine, İmbat Soğutma fabrikasında cihazlar üzerinde sunum yapıldı.
İmbat hassas kontrollü klimalar, sistem odaları, müzeler, laboratuvarlar, pano odaları, elektrik&elektronik ekipman odaları, bilgisayar ve telekomünikasyon sistemleri gibi mahaller gibi, insan konforundan daha farklı tasarım kriterlerine sahip mekanlarda kullanılmaktadır.
İmbat hassas kontrollü klimalar, gerekli olan nem ve sıcaklık değerlerini, dar toleranslar içerisinde sağlamak üzere geliştirilmiştir ve ortam sıcaklığı daima, istenen değerde ve +/-%1°C’ye kadar tolerans ile, ortam bağıl nem oranı ise istenen oranda ve +/-%2 RH’ye kadar tolerans ile sağlayabilmektedir.