Büyük alanları homojen bir şekilde ısıtma için kullanılan sistemlere sıcak hava apareyi denmektedir. Isı ihtiyacını karşılamak için spor salonu, garaj, fabrika gibi ortamlarda kullanılan bir cihazdır. Fanlı, doğalgazlı ya da elektrikli modelleri bulunmaktadır.
Sıcak hava apareyi çalışma prensibine bakıldığında genel olarak rahat kurulumuyla bilinen sistemlerdir. Sıcak su, kızgın su ya da buhar ile ortam ısıtılır. İşletmedeki sıcak suyu ya da buhar kazanından elde edilebilen buharı kullanarak pratik bir ısıtma sağlamaktadır. Sıcak su ya da buhar iletimi olmayan ortamlarda elektrikli sıcak hava apareyleri kullanılmaktadır.
Sıcak hava apareyi avantajları nelerdir sorusu merak edilmektedir. Bu sistemlerin en büyük avantajlarından biri ekonomik olmalarıdır. Yüksek ısıtma kapasitesine rağmen kapladığı alan oldukça küçüktür. Ayrıca kullanıcı dostu bir sistemdir. Binadaki kalorifer tesisatından çekilen suyu, işletmedeki sıcak suyu ya da buharlı kullanarak en ekonomik ısıtma yöntemini sağlar. Özel tesisat malzemelerine ihtiyaç duymadan kolayca kurulumu yapılabilmektedir. Bununla birlikte kanal bağlantısına uygun değildir.
Aparey seçimi yaparken, alanın homojen bir şekilde ısınmasına, havanın ortamda bulunan kişilerin çalışma düzeyine uygun şekilde üflemesine ve kullanıcıyı rahatsız eden hava akımlarının oluşmamasına dikkat edilmelidir. İdeal ölçümlere göre her bir cihaz 8000~16000 kcal/h ısıtma kapasitesine sahip olmalıdır. Aparey sistemi gövde, ısıtıcı batarya (serpantin), fan-motor grubu ve hava ayar panjuru ekipmanlarından oluşmaktadır. Su, ısıtıcı batarya içerisinde dolaşmaktadır. Fan ve motor grubu sayesinde bataryadaki ısı ortama hızlı bir şekilde yayılır. Panjurlar, fanın üflediği havanın istenilen yere yönlenmesini sağlar. Böylelikle sıcak hava akışı hızlı ve homojen bir şekilde gerçekleşir. Bu panjurlar dekoratif ve oldukça fonksiyoneldir. Apareyler, dış ortamın hava koşullarına maruz kalmayacak şekilde monte edilmelidir. Yağmur, kar gibi hava olayları zarar verebilir. Kapalı ortam içerisinde duvara ya da tavana monte edilerek kullanılabilmektedir.
Aktarılan sıcak suyun, kızgın suyu ya da buharın sıcaklık derecesi apareyin verimliliğini ve performansını etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Böylece alanın ısınma ihtiyacına göre en uygun sıcaklıkta su ya da buharı apareye aktarabilirsiniz. Ortamın daha yüksek sıcaklığa ulaşması için kullanılacak suyun derecesi arttırılabilir ya da azaltılabilir. Böylece kullanım açısından da ekonomik olması sağlanır. Ayrıca farklı kapasitelerde verim alınmasını da kolaylaştırır.
Sıcak hava apareyi ayarlamalarında ortamın çalışma şartlarına göre bazı kriterler vardır. İdeal konfor şartlarının ölçümü ve değerlendirilmesinde TS EN 27243 standartlarından yararlanılmaktadır. Ortam sıcaklığı; %50 nem seviyesinde hava sıcaklığı 0°C’de faaliyet şekli oturarak yapılan hafif işlerde sıcaklık 20°C, oturularak yapılan hafif el-kol çalışmalarında 20°C, ayakta yapılan ağır el-kol işlerinde 17°C, çok ağır işlerde de 15-16°C şeklinde belirlenmiştir.
Aksiyal fanlı ya da radyal fanlı olmak üzere iki çeşidi vardır. Bunların seçimi ise ortamın yüksekliği ile alakalı olacaktır. Üfleme mesafesi fazla olduğunda ve mekân yüksekliği 4 metreden fazla ortamlar için seyrek kanatlı olan radyal fan aparey sistemleri tercih edilebilir. Aksiyal tipi fanın olduğu sıcak hava apareyleri oldukça sessiz çalışmaktadır. Ayrıca bunlarda koruma kafesi mevcuttur. Tavan yüksekliği 4 metreye kadar olan işletmelerde aksiyal tipi aparey modeller tercih edilebilmektedir. Elektrikli sıcak hava apareyleri ise sıcak su ya da buhar hattının olmadığı yerlerde tercih edilir.
Belli bir sıcaklık ya da serinlikle çalışılması gereken ortamlarda kullanılan en ekonomik yöntemlerden biri sıcak hava apareyleridir. Kullanım alanları oldukça geniştir ve ekonomik, uzun ömürlü cihazlardandır. Apareylerin bakım ve temizlik işlemleri ise yalnızca eğitim alanı yetkili bakım personeli tarafından yapılmalıdır.
Sıcak Hava Apareyi Nedir?
Aparey, sıcak hava ihtiyacını karşılamak amacıyla hangar, süpermarket, fabrika, spor salonu ve atölye gibi alanlarda kullanılan cihazlardır. Soğuk-sıcak hava ihtiyaçların karşılanması amacıyla elektrikli, doğalgazlı ve fanlı apareyler kullanılır.
Sıcak hava apareyi ise büyük ve ses olayının önemsiz olduğu alanlarda ısıtmak amacıyla kullanılan bir aparey çeşididir. Birden fazla avantajı olsa da dezavantajları da bulunmaktadır. Özel olarak tasarlanan kapaklı yapısının birleşmesiyle meydana gelen sıcak hava apareyi, kolay kurulum ve bakıma sahip olan, kullanılacak alanlara göre tercih edilerek özel olarak yapılan bir üründür.
Sıcak Hava Apareyi Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Sıcak hava apareyi seçerken kullanılacak binalarda güvenlik ve sağlık önemlerine karşın belirli hususlar bulunmaktadır. Bunların başında ortam sıcaklığı gelmektedir. Kullanılacak olan alanda ortam sıcaklık seviyesinin alanda bulunanları rahatsız etmeyecek seviyede olması, soyunma odaları, dinlenme, bekleme salonları, duş, ilk yardım odaları, kantin ve yemek hane gibi amaçlarına uygun olan sıcaklık seviyesinde olmalıdır.
Sıcak hava apareyi soğutma sistemleri çalışanlarına herhangi bir kaza riski oluşturmayacak ve rahatsız etmeyecek şekilde yerleştirildikten sonra bakım ve onarım gerçekleşir. Yapılan işin kalitesine bağlı olarak sıcak ve soğuk havadan korunur. Temek ihtiyaçların karşılanması ve değerlendirilmesi için TS EN 27243 standartlarında olması gerekmektedir.
Sıcak Hava Apareyi Nasıl Çalışır?
Sıcak hava apareyi toplu kullanım alanlarında belirli sıcaklık seviyesinde tutmak amacıyla kullanılan ürünlerdir. Kanatlı boruları olan ve bu borular baca etkisi gösterir. Bu borulara giriş yapan soğuk hava ısınarak hava kasetin üstüne doğru ilerler ve toplu kullanım alanlarına bu sıcaklık verilir. Sıcak hava apareyleri ile radyatörler arasındaki fark ise ısı geçişleridir. Sıcak hava apareylerinde ısı yayım sırasındaki radyasyon oldukça azdır.
Baca görevi gören borular ısı geçiş seviyesinin artan hava hızlarına göre %98 oranında konveksiyon seviyesine çıkar. Isı geçiş seviyesini artırmak için apareylerde kanatlı borular kullanılır. Bu sayede ısıtma yüzeyine doğrudan temas kesilir. Sıcaklık 90 dereceyi aşması durumunda akışkanlar sayesinde ısıtma yapılır.
Hava Apareyi Çeşitleri Nelerdir?
- Fanlı Sıcak Hava Apareyi
- Doğalgazlı Sıcak hava Apareyi
- Elektrikli aparey
- Soğuk Hava Apareyi