BALIKESİR SANAYİCİ VE İŞ İNSANLARI DERNEĞİ (BASİAD) YÖNETİM KURULU BAŞKANI SELÇUK SAVAŞ:
“UZUN VADEDE DAHA REKABETÇİ OLABİLMEMİZ İÇİN İTHALATA DAYALI ÜRETİM MODELİNDE KULLANDIĞIMIZ HAM MADDELERİN KADEMELİ OLARAK YERLİ ÜRETİMİNİN DESTEKLENMESİ TÜM DÜNYADA KABUL GÖREN TEST LABORATUVARLARI, BUNLARA BAĞLI ÜNİVERSİTELERİMİZİN VE SEKTÖR AR-GE MERKEZLERİNİN DESTEKLENMESİNİN ARTTIRILMASI GEREKİYOR.”
Öncelikle sizi tanıyalım. Bize kendinizden bahseder misiniz?
1967 yılında öğretmen bir annenin, Makina Mühendisi bir babanın ilk çocukları olarak Ankara’da doğdum. İlk, orta, teknik lise eğitimlerini Balıkesir’de tamamlayıp 1988 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Kocaeli Mühendislik Fakültesi Elektrik Mühendisliği Bölümü’nden Elektrik Mühendisi olarak mezun oldum. Evli ve 2 kız çocuk babasıyım.
Mütevazi imkanlarla kurulan küçük aile işletmemizde iş hayatına atıldım. Zaman içerisinde babam Prof. Dr. Sabri SAVAŞ’ın destekleri ile kurulan iş yerimiz bugün 15.000 m2 kapalı alanda Endüstriyel Soğutma konusunda geniş ürün yelpazesinde üretim yapmaktadır. Ürünlerimizi Avrupa, Afrika, Türki Cumhuriyetler ve Arap yarımadası başta olmak üzere ihraç ediyor ve ülkemizde ticari faaliyetlerimizi sürdürüyoruz.
İş hayatına atıldıktan sonra birçok Sivil Toplum Örgütünde yer aldım ve siyasetle de vaktimin yettiğince ilgilendim. TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası’nda (EMO) 1992 ile 2018 yılları arasında görev aldım. Anavatan Partisi ilçe ve il örgütlerinde çalıştım.
Başta ESSİAD, BASİAD ve İSKİD’de görevler aldım. TR-22 bölgesinde Balıkesir ve Çanakkale illerinin ilk kümelenme projesinde AB Projesi yaparak hayata geçirmede aktif görev aldım. Birçok eğitim kurumunda gerek konuşmacı gerekse rol model olarak katıldım. Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi’nde 4 dönemdir Müteşebbis Heyeti üyeliği yapmaktayım.
Halen İSKİD’de Endüstriyel Soğutma Komite Başkanlığı, TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası’nda (EMO) Delege ve Bursa Şube Danışma Kurulu üyeliği, Balıkesir Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi üyeliği, Balıkesir Sanayici ve İş İnsanları Derneği (BASİAD) Yönetim Kurulu Başkanlığı görevlerini yürütmekteyim.
Bunların dışında Enerji Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ENSİA), Güney Marmara Sanayi ve İş Dünyası (GÜNMARSİFED) üyesiyim ve birçok vakfa desteğim bulunmaktadır.
Balıkesir Sanayici ve İş İnsanları Derneği (BASİAD) çalışmaları hakkında bilgi alabilir miyiz?
Balıkesir Sanayici ve İş İnsanları Derneği (BASİAD) bir sivil toplum örgütüdür. Karma iş kollarına sahip 170 üyenin birlikteliklerini sağlayan siyaset üstü yapısı ile şehrin önde gelen ve örnek alınan kuruluşudur. 1991 yılında kurulmuştur. Dernek merkezi tarihi bir köşktür. BASİAD üyelerinin birbiri ile ortak hedefleri doğrultusunda ticari ve kültürel yurtiçi ve yurtdışı geziler düzenler. Belli periyotlarla yapılan vizyon toplantılarında katılan konuşmacılar ile beraber güncel konuları takip eden, her hafta güncel konular ile hazırlanan basın bültenleri ile görüşünü sunan, proje hazırlayan ve sürekliliği olan bir dernektir.
BASİAD Yönetim Kurulu olarak mevcut çalışmalarımıza ilaveten hazırladığımız AB Projesi ile İklim Değişikliği ile ilgili toplumu bilinçlendirmek ve daha az su ile tarım yapabilmek için çiftçilerimiz ile beraber bir sempozyum, fuar, eğitim ve belli bir miktar çiftçimizi İtalya’da aynı iklim de tarım yapan çiftçilerle bir araya getirerek rol model genç çiftçiler yetiştirmek üzere kurgulanan projeyi uyguluyoruz. Endüstri Meslek Liseleri için hazırladığımız ve T.C. İç İşleri Bakanlığı tarafından desteklenen Endüstri Meslek Lisesi öğrencilerine mentörlük projemizi başarı ile devam ettiriyoruz.
Yine hazırlığını yaptığımız bir AB projesi ile Akdeniz havzasındaki İspanya, İtalya, Yunanistan ve Mısır’da bulunan teknokent ve iş insanları dernekleri ile birlikte BASİAD liderliğinde karbon ayak izi dijitalleşme ve network oluşturmak için firmalarımızı hazırlamaya çalışacağız.
Kurmuş olduğumuz BASİAD akademi ile farklı eğitim konularında üye ve katılımcılara bilgi aktaracağız. Balıkesir üniversitesi ile yaptığımız protokol ile üniversite-sanayi iş birliğine destek olacağız.
Sizce ülkemizde sektörümüze ilişkin eksikler nelerdir? Kısa ve uzun vadede nasıl çözümler oluşturulabilir?
Sektörümüze olan ihtiyaç dünyada küresel ısınma ve gıdanın stoklanması ihtiyacı ve de benzer sorunlar nedeni ile artmaktadır. Bu ihtiyaca bağlı olarak Türk Soğutma ve İklimlendirme Sektöründe gerek kapasite gerekse nitelik olarak büyümekte ve git gide dünyada itibarı artan bir yapıya dönüşmüştür. Bu doğrultuda sektör büyürken başta mühendis-teknisyen ihtiyacı artmaktadır.
Kısa vadede bu ihtiyacı karşılayabilmek için Endüstri Meslek Liselerine gerekli itibar ve ilginin tekrar kazandırılması yine mühendislik fakültelerinde nitelikli öğrenci yetiştirmek için çalışmalar yapılıyor. Haksız rekabetin önlenebilmesi için gerekli üretim, montaj standartları belirlenmeli ve uygulanmasının takip edilmesi sağlanmalıdır.
Uzun vadede ise daha rekabetçi olabilmemiz için ithalata dayalı üretim modelinde kullandığımız ham maddelerin kademeli olarak yerli üretiminin desteklenmesi tüm dünyada kabul gören test laboratuvarları ve bunlara bağlı üniversitelerimizin ve sektör AR-GE merkezlerinin desteklenmesinin arttırılması gerekiyor.
Uzun yıllardır ESSİAD Yönetim Kurulu’nda görev almış birisi olarak sivil toplum kuruluşlarının sektöre olan katkıları ile ilgili ne düşünüyorsunuz?
Sivil toplum kuruluşları, sektörel olarak sektörün temsilcilerinin bir araya gelebildiği ve sorunlarını, eksiklerini geleceklerini bilimsel, sosyal ve ticari olarak ve bağımsızca konuşabildikleri ortak hedefi belirleyebildikleri ortak sorunlarını üst makamlara taşıyabildikleri yegane kurumlardır.
Bizim sektörümüzde de sivil toplum kuruluşlarımız sempozyumlar, webinarlar, teknik geziler vb. düzenleyerek sektör temsilcilerinin bir araya gelmesini sağlamaktadırlar. Bu sayede gerek teknik yönden yenilikleri gerekse sosyal yönden sektör üyeleri ile temas arttırılabilmiştir.
Yine aynı şekilde sektöre adım atmak isteyen genç arkadaşlarımızın da önlerini açan arkalarında duran bir yapı oluşturmuşlardır. Ülkemizin uluslararası tanınırlığını arttırmak, siyaset üstü bağımsız yapıları sayesinde demokrasimizin temel taşlarından biri olmuşlardır.
Son olarak iletmek istedikleriniz nelerdir?
Son olarak şunu söylemek isterim. Her birey bir sivil toplum örgütünde yer almalıdır. Bu sayede toplumsal kaynaşma buna bağlıda saygı sevgi çerçevesinde bir arada yaşama kalitemizi artırabiliriz. Buna en güzel örneklerden bir de ESSİAD‘dır.
Bugüne kadar ESSİAD kurumsal yapı içerisinde üyelerinin sektörde önünü açacak birçok örnek çalışmada bulunmuştur. Kümelenme projeleri, TMMOB Makina Mühendisleri Odası tarafından düzenlenen Ulusal Tesisat Mühendisliği Kongresi ve teskon+SODEX Fuarı, Soğutma Teknolojileri Sempozyumu, öğrencilere yönelik eğitimler, teknik geziler hepsi çok önemli faaliyetlerdir ve de desteklenmesi gereklidir. Bu çerçevede ESSİAD’ da emeği geçen tüm arkadaşlara bende teşekkür ederim.