MMO İZMİR ŞUBE YÖNETİM KURULU BAŞKANI İLKİN BOZ: “”BİZ MÜHENDİSLER, İNSANLARIN YAŞADIKLARI FİZİKİ MEKÂNLARI, KULLANDIKLARI VE TÜKETTİKLERİ ÜRÜNLERİ VE HİZMETLERİ PLANLAYAN, TASARLAYAN, ÜRETEN VE İŞLETEN, İNSANLARIN DAHA GÜZEL BİR DÜNYADA YAŞAMASI İÇİN TEKNİĞİ VE BİLİMİ KULLANAN, KISACASI BİLİMİ VE TEKNOLOJİYİ YAŞAMLA BULUŞTURAN MESLEK MENSUPLARIYIZ. BU YÖNÜ, MÜHENDİSLİĞİ DİĞER MESLEKLERDEN AYRI KILIYOR.”
Röportajımıza başlamadan önce kısaca sizi tanıyabilir miyiz?
1977 yılında İzmir’de doğdum. 2000 yılında Balıkesir Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölümü’nü tamamladım. 2001-2002 yılları arasında Çimtaş Aliağa Doğal Gaz Çevrim Santrali’nde Saha Montaj Mühendisi olarak, 2002-2004 yılları arasında Bandırma Gübre Fabrikaları’nda Bakım Mühendisi olarak çalıştım.
2004-2019 yılları arasında Toyo Matbaa Mürekkepleri Fabrikası’nda Bakım Mühendisi, Bakım Şefi ve Proje ve Bakım Ekip Lideri olarak görev yaptıktan sonra, 2019 yılında Fersan Fermantasyon Ürünleri Fabrikası’nda Teknik Müdür olarak çalışmaya başladım ve halen bu görevdeyim.
Uzun bir zamandır Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’nde çeşitli görevler alıyorum. Bakım Kongresi Düzenleme Kurulu üyeliği, Kaynak Kongresi Düzenleme Kurulu üyeliği ve Hidrolik Pnömatik Kongresi Yürütme Kurulu üyeliği yaptım. 28. Dönem Yedek Yönetim Kurulu Üyesi, 29. Dönem Asıl Yönetim Kurulu Üyesi ve 30. Dönem Asıl Yönetim Kurulu Üyesi olarak Başkanvekilliği görevlerinde bulundum. Bu yılın Şubat ayında gerçekleşen 31. Genel kurulumuzdan bu yana da başkanlık görevimi sürdürüyorum. Evliyim ve iki çocuğum var.
MMO İzmir Şube çalışmaları hakkında bilgi alabilir miyiz?
teskon 30.yıl logoBilindiği üzere Makina Mühendisleri Odası, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne, TMMOB’ye bağlı mühendislik meslek örgütlerinden biri ve bugün üye sayısı 120 bini aşmış durumda. Bu anlamda, ülkemizin en büyük meslek örgütlerinden olduğunu söyleyebiliriz. 1969 yılında kurulan Şubemiz de 12 binden fazla üyeye sahip ve Manisa İl Temsilciliğimizle, ilçe temsilciliklerimizle, 80’den fazla personelimiz ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Çalışmalarımızda önceliğimizi, meslek ve meslektaş sorunlarına vermekle birlikte, bu sorunları ülke gerçekliklerinden ayrı düşünmüyoruz. Odamızın meslek alanına yönelik meslektaşlarımızın ve yurttaşlarımızın çıkarları doğrultusunda önerdiği düzenlemeler, bugün mevcut olan mevzuatın oluşumuna büyük katkılar sunmuştur. Buradan bakıldığında, çalışmalarımızın önemi görülebilmektedir. Şubemiz, meslek alanının ve meslektaşlarının bilgi ve deneyimlerinden aldığı güçle ve demokrasiye olan inancıyla, uzmanlık alanındaki her konuda görüş ve önerilerini ifade etmektedir.
Şube olarak, üyelerimizin mesleki gelişimlerine de büyük önem veriyoruz. Bu doğrultuda, Şubemiz bünyesindeki Eğitim Birimimizde gerçekleştirdiğimiz çok çeşitli başlıklardaki eğitimlerle bu gelişime katkı sunma çabasındayız.
Şu anda yaygın ve zorunlu olarak yapılan asansörlerin yıllık periyodik kontrolü, uzun yıllar önce ilk kez MMO İzmir Şubesi tarafından, Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi işbirliğinde yapılmıştır. Şu anda da merkezi İzmir’de olan akredite muayene kuruluşumuz Asansör Kontrol Merkezi koordinasyonunda hem İzmir’de hem de Türkiye genelinde birçok il ve ilçede asansör kontrolleri Makina Mühendisleri Odası tarafından gerçekleştirilmektedir. Bu kontrollerin, yurttaşların can güvenliği açısından önemi malum. Şube olarak çalışmalarımızın bu yönüne dikkat çekmek isterim.
İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği kapsamında fabrikalarda, atölyelerde ve diğer üretim alanlarında yaptığımız kontroller de bu alanlardaki can ve mal güvenliğinin sağlanması açısından kritik önemde. Bu çalışmalar kapsamında, 2020-2021 yıllarını kapsayan iki yıllık dönemde 3300’den fazla firmada yaklaşık 71 bin cihazın kontrolü Şubemiz tarafından yapıldı. Yine bu dönemde yaklaşık 115 bin doğal gaz tesisatı projesinin uygunluğu tarafımızca denetlendi.
Şubemiz bünyesinde tüm ülkeye hizmet veren Kalibrasyon Merkezimiz KALMEM de aynı dönemde yaklaşık 900 kuruluşta 38 binden fazla cihazın kalibrasyonunu gerçekleştirdi.
Şubemiz bünyesindeki İnsan Kaynakları Merkezi de, iş arayan üyelerimize bu arayışlarında destek olurken bir yandan da hem iş arayan üyelerimizin hem de diğer üyelerimizin mesleki yetkinliklerini arttırmak doğrultusunda seminerler ve ücretsiz eğitimler düzenliyor.
Şube çalışmalarımızı sadece bunlarla sınırlı tutmuyoruz. Üyelerimiz ve tüm İzmirlilerle, gerçekleştirdiğimiz sosyal etkinliklerle de bir araya geliyoruz. Örneğin, Türk Halk Müziği ve Türk Sanat Müziği korolarımızın düzenlediği konserlerle, yeni yıl kokteyllerimizle, söyleşilerle her yıl binlerce kişiyle buluşuyoruz.
Tüm bunları göz önünde bulundurduğumuzda, Şube çalışmalarımızın ne kadar geniş bir etkileşime ve kapsama alanına sahip olduğu görülecektir.
MMO İzmir Şube birçok kongreye ve etkinliğe ev sahipliği yapıyor. Önümüzdeki dönemde sektörümüzü hangi etkinlikler bekliyor?
Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi olarak 1993’te düzenlediğimiz ilk tesisat mühendisliği kongresi ve sergisinden bugüne, Atatürk’ün “İzmir’i fuarlar ve kongreler kenti yapma” söylemiyle de örtüşür şekilde birçok etkinlik gerçekleştirdik.
Ülkemizin, şehrimizin, meslek ve meslektaşlarımızın ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak bazen tek başımıza bazen de düzenlenen etkinliğin konusu doğrultusunda farklı bileşenlerle çok kapsamlı etkinlikler düzenlemeyi amaç edindik. Bu etkinliklerin başlıcalarını; Ulusal Tesisat Mühendisliği Kongresi, Hidrolik Pnömatik Kongresi, Ölçümbilim Kongresi, Asansör Sempozyumu, Rüzgar Sempozyumu, Doğalgaz Sempozyumu, Yangın Sempozyumu, Kent Sempozyumu, Endüstri Mühendisliği Bahar Konferansları, Kaizen Paylaşımları Etkinliği şeklinde sıralayabilirim.
26-29 Nisan 2023 tarihlerinde de Tesisat Mühendisliği Kongresi ve teskon+Sodex Fuarı’nı gerçekleştireceğiz. Bunun dışında, yukarıda belirtiğim etkinliklerin çoğunu sektör tarafından belirlenmiş kendi periyodları çerçevesinde veya ihtiyaç anında, çok geniş bir kitlenin desteğini alarak düzenlemeyi planlıyoruz.
Ayrıca şunu belirtmek isterim ki, 2000’li yılların başında biz bu etkinlikleri İzmir’de düzenleyeceğimiz zamanlarda mekân bulamama sıkıntısı yaşadık ve kurumumuzun tüm çabalarının yanı sıra İzmir’de faaliyet gösteren sizin gibi birçok sivil toplum örgütünün hem maddi hem de manevi desteğini alarak Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi’nin inşaatını gerçekleştirdik. İzmir’in “fuarlar ve kongreler şehri” olması yönünde çok önemli bir işlevi olduğunu düşündüğümüz Tepekule’de, Makina Mühendisleri Odası olarak birçok etkinliğe ev sahipliği yapıyoruz.
Uzun süredir TESKON için bir ana tema belirlenerek o ana tema üzerinde kongre içinde daha yoğun bir çalışma yapılıyor. 26-29 Nisan 2023 tarihleri arasında düzenlenecek olan TESKON 2023 için ana tema neden “Mekanik Tesisatta Dönüşüm” olarak belirlendi?
İnsanları birbirine bağlayan tarihsel, kültürel ve duygusal bağlardan sıklıkla bahsedilir. Ancak tüm insanları birbirine bağlayan fiziksel bağ, yani hava çoğunlukla göz ardı edilir. Tesisat Mühendisliği alanının öznesi olan bu görünmez ortam, önceki TESKON’larda da gündemde tutulmaya ve önemi anlatılmaya çalışıldı. Ancak 2020 yılında hava tüm dünyada gündemin en üst sırasında yer aldı. Henüz dünyanın önde gelen sağlık kuruluşları tarafından tam olarak kabul edilmese de, çok küçük parçacıkların (mikron altı) hava hareketleri ile metrelerce taşınabileceği mühendislerce artık öngörülebilmektedir. Bu küçük parçacıkların taşınımı küresel ölçekte bir salgının oluşmasına bile neden oldu. COVID-19 küresel salgınıyla, görünmeyen ama bilinen düşmanımız virüslerin, bizleri birbirimize bağlayan hava üzerinden taşınımının nasıl sonuçlar doğurabileceği net bir şekilde görülmüş oldu.
Geçmiş tecrübelerimiz ve bilgi birikimimiz sayesinde konforlu ve sağlıklı bir ortamı, enerji verimliliği yüksek ve sürdürülebilir bir şekilde nasıl sağlayabileceğimizi öngörebiliyoruz. Son yıllarda bizi ve etkileşim içinde bulunduğumuz nesneleri birbirine bağlayan internet ağı üzerinden büyük miktarda veri toplayıp işleyebilir hale geldik. Bu verileri, ihtiyaca tam uygun ve değişken koşullara uyum sağlayabilen mekanik tesisat sistemlerinin tasarlanmasında ve işletilmesinde kullanmak konusunda daha önümüzde uzun bir yol var.
Küresel salgınlar, iklim değişikliği ve ekonomik baskılar tasarımlarımıza ve üretim süreçlerine yön vermeye devam edecek. Bu nedenle konforlu ve sağlıklı yaşam mahallerini; ekonomik, çevreyle dost ve sürdürülebilir mekanik tesisat sistemleri kullanarak tasarlama hedefimiz öncesinden daha da önemli hale geldi.
Sonuç olarak, “Mekanik Tesisatta Dönüşüm”ün eskisinden daha gerekli olduğu bir dönem bizi bekliyor. Dönüşümün yüksek nitelikli olması gerekliliği ise tartışılmaz. Tesisat mühendisleri olarak bizi bekleyen bu zorlu süreç için TESKON 2023’ün sadece güncel araştırmaların ve günümüz teknolojisinin sunulduğu bir ortam değil, geleceğin tartışıldığı ve şekillendiği, mekanik tesisatta yaşanacak yüksek nitelikli dönüşüme yön verecek itici güç olmasını hedefliyoruz.
TESKON 2023 ile ilgili çalışmalar hangi aşamada? Biraz bilgi alabilir miyiz?
Öncelikle şunu söylemek isterim ki, sektör için çok büyük bir değer ve TESKON 2023 Yürütme Kurulu Başkanımız olan Metin Duruk abimizi Ekim ayı içinde kaybettik. Hepimizi derinden üzen bu kaybın sektördeki eksikliğini hep hissedeceğiz.
1993’te düzenlenen ilk kongrenin hazırlık sürecini de göz önünde, 30 yılı aşkın bir süredir kurumumuzun bu tür etkinlikleri düzenleme pratiği geliştirdiğini söyleyebilirim.
2 yıllık periyodlarda düzenlenen TESKON, yaşanan pandemi nedeniyle 2 yıl sarkarak 4 yıllık bir aranın ardından gerçekleşecek. Tabii bu kongre, 2021 yılında planlanan kongrenin hazırlık sürecine ilişkin birçok iş kaleminin tamamlandığını göz önünde bulundurduğumuzda hazırlık süreci en erken tamamlanmış kongrelerimizden biri olacak.
Kongre içinde yer alacak seminer, sempozyum ve kurs gibi platformlarının konuları ile sorumluları belirlendi ve bildiri sürecinde de sona gelindi. 2023 yılının ilk aylarında kongre programımızı da oluşturup kamuoyu ile paylaşmayı hedefliyoruz.
Ayrıca Hannover Fairs Turkey tarafından organize edilen ve kongre ile eş zamanlı düzenlenen teskon+SODEX Fuarı için firmalar yerlerini ayırtmaya başladı.
Bütünsel olarak ele aldığımızda, çok büyük emeklerle hazırlanan ve oluşumuna 500’ün üzerinde meslektaş ile sektör profesyonelinin katkı koyduğu TESKON 2023’ü dört yıllık aranın ardından çok geniş katılımla gerçekleştireceğimize inanıyorum.
Genel bir yaparsak eğer sizce ülkemizde sektörümüze ilişkin eksiklikler nelerdir? Kısa ve uzun vadede nasıl çözümler oluşturulabilir? Bu çözümlerin oluşumunda TESKON’un katkısı hangi boyutta gerçekleşir?
Kongremizi düzenlediğimiz ilk yıllarda algı, borular ve tesisatla ilişkili gereçler çevresinde düzenlenen bir etkinlik olduğu şeklindeydi ki, yıllar içinde tesisat mühendisliğinin çok geniş bir kapsamı olduğunu kabul ettirmeyi başardık.
Düzenlediğimiz her kongrenin ardından sektöre ilişkin dile getirilen problem ve öneriler değerlendirilerek sonuç bildirisi haline getirilip kamuoyu ile paylaşılır. Etkinliğin en önemli çıktılarından olan bu sonuç bildirilerinin tamamına web sayfamızdan ulaşabilirsiniz. TESKON sonucunda ortaya çıkan çözüm önerilerini kısaca özetlemem gerekirse:
Yapı üretim ve denetim süreçlerine yönelik mevzuat kamusal bir bakış açısıyla yeniden düzenlenmelidir.
Meslekte uzmanlık ve belgelendirme çalışmaları için ilgili kurumların işbirliğiyle, teorik ve uygulamalı eğitim merkezlerinin sayısı ve kapsamları planlı bir şekilde artırılmalıdır.
Tesisat mühendisliğinin gelişimi, nitelikli hizmet elde edilmesi, meslek mensuplarının hak ve salahiyetlerinin korunması ile proje şartname ve keşif özeti uyumu için düzenlemeler ele alınmalıdır.
Haksız rekabetin önlenmesi ve meslektaşlar arasında dayanışmanın, bilgi ve deneyim iletişiminin sağlanması için, Oda üyesi meslektaşlarımızın mesleki denetim kurallarına uygun şekilde hizmet üretmesi sağlanmalıdır.
Sektörel yayın kalitesini artırmak, yayın problemlerine ortak çözümler oluşturmak üzere Sektör Yayın Takip Koordinasyon Kurulu kurulmalıdır.
Jeotermal sahalarda sondaj çalışmalarından başlamak üzere işletim sürecini kapsayacak biçimde ÇED raporu hazırlanması zorunlu olmalıdır.
Mühendis adaylarına mesleğimiz ile ilgili tavsiyeleriniz nelerdir?
Günümüz koşullarında her alanda olduğu gibi mühendislikte de teknolojinin önemi büyük ağırlık kazanmış durumda. Mühendis adayı öğrencilerin ilk yapması gereken, meslek alanındaki teknolojik gelişmeleri takip etmek ve bu gelişmelere uyumlu biçimde yetkinlik kazanmaya çabalamaktır.
Hem bu gelişmeleri zorlanmadan takip etmeleri hem de mesleklerini daha sağlıklı bir şekilde yapmaları için en az bir yabancı dili -ki öncelik yaygın ve ortak kullanımından dolayı İngilizcede olmalı- iyi düzeyde bilmeleri gerektiğini düşünüyorum.
Meslektaş adaylarımıza, meslektaşlarıyla rekabeti değil, dayanışmayı ve bilgi-deneyim paylaşımını esas alan bir ilişkiye girmelerini öneriyor, bunun zenginleştirici ve geliştirici olacağına inanıyorum.
Tabii bir de, bu dayanışmayı ve etkileşimi en sağlıklı şekilde sağlayacakları alan olarak meslek örgütlerine, yani Odamıza üye olmalarını tavsiye ediyorum.
Mühendislik mesleğini diğer mesleklerden ayıran fark nedir?
Tabii ki tüm mesleklerin kendisine has bir önemi, değeri ve buna bağlı özgün nitelikleri var. Ancak mühendislik mesleği, tüm uzmanlık alanlarıyla hayata nüfuz etmiştir. Yani biz mühendislerin, yaşamın her alanında, her yerde ve her şeyde izi vardır, olmalıdır ve olacaktır. Bizler; insanların yaşadıkları fiziki mekânları, kullandıkları ve tükettikleri ürünleri ve hizmetleri planlayan, tasarlayan, üreten ve işleten, insanların daha güzel bir dünyada yaşaması için tekniği ve bilimi kullanan, kısacası bilimi ve teknolojiyi yaşamla buluşturan meslek mensuplarıyız. Bu yönü, mühendisliği diğer mesleklerden ayrı kılıyor.
Türkiye Cumhuriyetinin 100. yılını kutladığımız 2023 yılı için neler söylemek istersiniz??
Cumhuriyet, toplumsal, kültürel ve ekonomik alanda içerdiği bütün ilerlemeci adımların yanında sanayileşme hamlesiyle şüphesiz ki mesleğimizin gelişimi açısından da büyük önem taşıyor.
2023 yılında hem Cumhuriyetimizin 100. yılını hem de Odamızın 69. kuruluş yıl dönümünü kutlayacağız. Biz de MMO İzmir Şubesi olarak bu kapsamda Oda merkezimiz ile koordineli biçimde çeşitli etkinlikler düzenlemeyi planlıyoruz.•