Öncelikle sizi tanıyalım. Bize kendinizden bahsedebilir misiniz?
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Protokol Müdürlüğü’nden emekli olduktan sonra yüreğime dokunan bir işte çalışmak isteyerek kariyerime sivil toplumda devam etmeye karar verdim.
2,5 yıl Ege Çağdaş Eğitim Vakfı’nda Kaynak Yaratma ve Proje Koordinatörü olarak çalıştıktan sonra 2012’de Türk Eğitim Vakfı’nda İzmir Şube
Başkanı olarak göreve başladım. 10 yıldır ihtiyacı olan insanların hayatlarına dokunduğum için kendimi hem şanslı hem de huzurlu hissediyorum.
Türk Eğitim Vakfı ne zaman kuruldu? Kuruluş amacı ve kadrosu ile ilgili bilgi verebilir misiniz?
Türk Eğitim Vakfı 4 Mayıs 1967 yılında Vehbi Koç önderliğinde eğitime gönül vermiş 205 iş insanı tarafından maddi imkânı yetersiz başarılı öğrencileri desteklemek amacıyla kurulmuş bir vakıf.
55 yıldır eğitimin gücüne inanan bağışçılarımızla birlikte eğitimde fırsat eşitliği sağlamak için çalışmalarımıza devam ediyoruz.
Mütevelli Heyet Başkanımız Ömer Koç, Yönetim Kurulu Başkanımız aynı zamanda TEV’den burs almış mezun bursiyerimiz Prof. Dr. Mehmet Şükrü Tekbaş, Genel Müdürümüz Banu Taşkın ve çok sayıda değerli yönetici ve çalışma arkadaşlarımızın yer aldığı TEV ailesi olarak yetenekli ve başarılı gençlerin eğitimi için burs sağlamanın yanı sıra ülkemizin eğitimle ulaşacağı çağdaş yarınlarına katkıda bulunmak için yeni fikirler üretiyor ve yeni projelere imza atıyoruz. Kardomuzda birçok mezun TEV bursiyerlerimizin yer alıyor olması da bize güç veriyor.
Türk Eğitim Vakfı her geçen sene daha çok öğrencinin okuması ve hayata kazandırılması için öğrencilerin eğitimine katkı koyuyor. Ülke genelindeki çalışmalarınız nasıl gidiyor?
Vakfımız kuruluşundan bu güne kadar ülkemizin dört bir yanında bugüne dek 31 eğitim tesisi yaptırdık, yurt içinde 269.076 burs desteği verirken, 2.124 gencimizin de yurt dışı yüksek lisans ve doktora eğitimlerinde yanında yer aldık. Ankara, İzmir ve Trabzon’da bulunan kız öğrenci yurtlarımız ile bursiyerlerimizin barınma ihtiyaçlarına destek olmaya çalışıyoruz. 13 ilde bulunan TEV şubelerimiz ile bir yandan kaynak yaratma çalışmalarımızı sürdürüyor, bir yandan vasiyet ve hibe bağışçılarımız ile ilgileniyor, bir yandan da bursiyerlerimize her konuda destek olmaya çalışıyoruz.
İzmir Şube olarak neler yapıyorsunuz?
TEV İzmir Şube vakfımızın ilk şubesi ve Vakfımızın 55 yıla uzanan bu yolculuğundaki yeri de oldukça anlamlı. Biz de ilk şube olarak lokomotif olmanın gücüyle, diğer şubelerimize de örnek olarak en iyi şekilde görevimizi yerine getirmeye çalışıyoruz.
İzmir, Manisa ve Aydın bölgesinde çelenk ve çiçek operasyonlarımızı yürütüyor, kurumlarla iş birliği yaparak mutlu gün kart çalışmaları, burs fonları ve birçok sosyal sorumluluk projesi geliştiriyoruz. Bursiyerlerimizi mesleki ve kişisel anlamda da destekleyerek onları hayata en iyi şekilde hazırlamaya çalışıyoruz.
Rotary kulüpleri ile gerçekleştirdiğimiz RYLA (Rotary Yarının Liderlerini Arıyor) programları, TEV Mentorink üzerinden yaptığımız mentorluk projeleri, dil kursları ile yaptığımız ücretsiz İngilizce kurs anlaşmaları ile de bursiyerlerimizi destekliyoruz.
Bireysel bağışları arttırmak adına hangi çalışmalar yürütülüyor, yeni projeleriniz var mı?
Bireysel bağışları artırmak üzere bireysel bağış kampanyalarını ön plana çıkarmaya çalışıyoruz. Mesela geçen sene düzenlenen Maraton İzmir’deki yardımseverlik koşusunda birçok gönüllü koşucu TEV adına kampanya açarak sosyal çevrelerini bağış yapmaya teşvik ettiler. Bu gibi sportif faaliyetleri, doğum günlerini, özel günleri bağış kampanyasına dönüştürerek bireylerin bağış yapma konusunda farkındalıklarını da artırmaya çalışıyoruz.
Bunun yanında özel ve mutlu günler için kart bağışları, çelenk-çiçek bağışları, burs destek paketleri ve burs fonlarımızla bağışçılarımıza çeşitli bağış kanalları sunuyoruz.
Türk Eğitim Vakfı hangi şartlarda, kimlere burs veriyor? Burs verilirken hangi kriterlere dikkat ediliyor?
Her sene Eylül ayından internet üzerinden başvurularımız başlıyor. Ön elemeyi geçen bursiyer adayları ile Ekim ayında birebir mülakatlarımızı gerçekleştiriyoruz. Mutlaka gelir ve başarı durumunu gösterecek belgeleri inceleyerek seçimlerimizi yapıyoruz. TEV’den burs alabilmek için 2.50 not ortalaması ve 1 dersten fazla dersin başarısız olmaması gerekiyor. Bursiyer seçiminde gelir durumu, başarı önemli bir kriter ancak öğrencinin farkındalığının yüksek olması ve aidiyet duygusu da aradığımız özellikler arasında.
İhtiyaç sahiplerine ulaşmakta zorluk çekiyor musunuz? İhtiyaç sahibi olan doğru kişilere ulaşırken nasıl bir yol izliyorsunuz?
Günümüz koşullarında üzülerek söylüyorum ki, ihtiyaç sahiplerine ulaşmakta zorluk çekmiyoruz. Çünkü TEV’e başvuran öğrencilerin büyük bir kısmı ihtiyaç sahibi.
Biz sadece en ihtiyaç sahibi olan öğrenciyi seçerken elemek zorunda kaldığımız diğer ihtiyaç sahibi öğrencilere burs veremediğimiz için üzülüyoruz.
Mülakat sırasında başarı ve gelir durumunu gösteren belgeleri inceleyerek burs komisyonu ile birlikte karar veriyoruz. Burs komisyonumuzda seçim yapacağımız fakülteden hocalarımız da bizlerle mülakatlara katılıyorlar. Adayları birlikte değerlendirerek karar veriyoruz.
Yurt içi kadar yurt dışındaki öğrencilere de burs verdiğinizi biliyoruz. Yurt dışında burs almak isteyen adaylarda hangi kriterleri arıyorsunuz?
Yurt dışı burslarımız, yurt dışında Yüksek Lisans ve Doktora öğrenimine başlayacak öğrenciler ile yurt dışında Tıp alanında Üst İhtisas ve Araştırma çalışmaları yapacak doktorlara yöneliktir. Burslar yalnızca burs verilen ABD ve Batı Avrupa ülkelerinde ve Singapur ile Japonya’daki en iyi üniversitelerden kabul almak şartıyla verilir. Bursiyer seçiminde; adayların yükseköğrenim süresince sahip oldukları akademik başarıları, genel not ortalamaları, yabancı dil seviyeleri ile mesleki bilgilerini ölçen sınav sonuçları (GMAT, GRE, PTE, TOEFL IBT, IELTS Academic gibi), mülakat sonuçları (mülakat komisyonu, adayların çoğunlukta bulunduğu alanlara mensup öğretim üyelerinden ve müşterek çalıştığımız kurumların temsilcilerinden oluşur) ve ailelerinin mali durumu dikkate alınır.
Burs çalışmaları dışında Türk Eğitim Vakfı’nın en son çalışmalarından örnekler verir misiniz?
Bu sene İzmir’de ilk defa gerçekleşen Maraton İzmir’de gönüllü koşucularımızın açtıkları bağış kampanyaları ile 111 öğrencimize burs desteği sağladık ve en çok bağış toplayan sivil toplum kuruluşlarından biri olduk. İzmir Şube Yürütme Kurulu Üyelerimizin destekleri ile 22 Haziran’da Çeşme Açık Hava Tiyatrosu’nda, TEV Eğitime Destek Korosu, bursiyerlerimiz ve Şevval Sam’ın sahne aldığı bir konser gerçekleştirdik. Bu konserin geliri ile 150 bursiyerimize burs olanağı sağladık.
Son olarak iletmek istedikleriniz nelerdir?
Öncelikle derginizde bize de yer verdiğiniz için teşekkür ederiz. Ülkemizin en büyük sorunlarından biri eğitim. Paylaşmadan, yardımlaşmadan bu sorunun üstesinden gelmemiz çok zor. ESSİAD ile çelenk-çiçek bağışında birlikteliğimiz bulunuyor. Bu birlikteliği çeşitli projelerle büyüterek gençlerimizin eğitim hayatlarına umarım birlikte katkı sağlarız.•