Dijital Dönüşüm Programı

MBA, Ekonometrist
Yönetim Danışmanı
Bilindiği üzere rekabetçilik her alanda her sektörde her ülkede olduğu gibi ülkemizde de değişen şartlara uygun olarak artmaktadır. Elbette ki bunun son müşteriye bakan yönüyle büyük avantajı olmakla birlikte artan rekabet ortamında işletmelerin ayakta kalma olasılığı giderek azalmakta ve yıkıcı rekabetin getirdiği şartlara uyum sağlayamayan işletmeler varlıklarını sonlandırmaktadır.
Ülkeler de içerisindeki işletmelerin bu durumlara karşı kendini hazırlaması ve artan rekabette avantaj sağlaması adına birtakım destek, teşvik, hibe ve faizsiz kredi gibi desteklerle endüstriye yardımcı olmaktadır. İşte bu doğrultuda ülkemizde yakın zamanda çok önemli iki tebliğ yayınlanıştır. Bu yazıda sizlere bu tebliğler hakkında özet bir bilgi sunacak, işletmelerinizde bu destekleri almanız noktasında yol haritası oluşturacağız.
1. Dijital Dönüşüm Programı
Kalkınma planları, yıllık programlar ve stratejilerdeki ilke, hedef ve politikalar çerçevesinde teknolojik ürün ve çözümlerin işletme süreçlerine entegre edilerek maliyet azaltımı, verimlilik ve kalite artışı, çalışan ve müşteri memnuniyeti gibi sonuçlar elde etmeyi amaçlayan yatırımların desteklenmesine yönelik olarak yürütülecek bir programdır. Bu program kapsamında dijital dönüşüm harcaması olarak kabul edilecek harcama kalemlerini ve bunlarda aranacak nitelikleri içeren Ürün Listesi, kamu politika ve strateji belgelerinde belirlenen öncelikler, desteklerden yararlanabilecek sektörlerin dijital dönüşüm ihtiyaçları, dijital dönüşüm ürün ve hizmetlerinin katma değer üretme potansiyeli; bunların uygulanabilirliği ve sürdürülebilirliği için teknoloji tedarikçilerinin yeterliliği gibi hususlar dikkate alınır.
Program kapsamında, yatırımcının mevcut faaliyetleri kapsamında:
- Maliyet azaltımı,
- Verimlilik ve kalite artışı,
- Çalışan ve müşteri memnuniyeti gibi sonuçlar elde etmesini amaçlayan dijital dönüşüm yatırımları desteklenecektir.
*İşletme, teşvik belgesinin düzenlendiği tarihten itibaren dijital dönüşüm merkezi niteliğini kazanır ve dijital dönüşüm merkezi belgesi MTGM tarafından düzenlenerek işletmeye verilir.
Kimler Başvuru Yapabilir?
Türkiye’de yerleşik sermaye şirketleri başvurabilir ve başvuruda aşağıdaki kriterlerin sağlanması gerekir:
- Yatırımcının başvurunun yapıldığı tarih itibariyle en az 5 yıldır faaliyette olması,
- Yatırımcının Bakanlıkça belirlenen ve Portalda ilan edilen ana faaliyet alanında faaliyet göstermesi,
- Asgari sabit yatırım tutarının 30 milyon Türk Lirası olması gerekir.
- Yatırımcı, yatırım planı ile son 6 ay içerisinde hazırlanan dijital olgunluk değerlendirmesini de içeren yol haritasını* başvuru sırasında portala yükler.
- KOBİ ölçeğindeki firmalar DDX uzmanı kişilerden alacakları yol haritası çalışmasını kullanacaklardır.
- KOBİ ölçeği üzerindeki firmalar MEXT-SİRİ’den alacakları yol haritasını kullanacaklardır.
Destek Unsurları Nelerdir?
Bu tebliğ kapsamında verilecek destek yapılan yatırımın lokasyondan bağımsız olarak yatırımın 5. Bölge desteklerinden yararlandırılması şeklindedir. Yani, bu konuda yapılacak yatırım hangi bölgede yapılırsa yapılsın 5. Bölge desteklerinden yararlandırılır. 5. Bölge destekleri aşağıdaki gibidir:
KDV Muafiyeti: Yatırıma ilişkin tüm unsurlar KDV’den muaftır.
Gümrük Vergisi Muafiyeti: Yatırıma ilişkin yurt dışından alınacak makina-ekipmanlar Gümrük Vergisinden muaftır.
Kurumlar Vergisi İndirimi (Vergi İndirim Oranı %80, Yatırıma Katkı Oranı %40): Yatırımla sağlanan gelirden doğan kurumlar vergisi %80 indirimli olarak ödenir. Ödenmeyen vergilerin toplamı yatırımın %40’ına ulaşasıya kadar.
SGK Primi İşveren Hissesi Desteği (7 Yıl, Yatırıma Katkı Oranı %35): Yatırım tamamlandıktan sonra istihdam edilecek her ekstra-yeni personel için SGK primi işveren hissesi 7 yıl boyunca ödenmez. Ödenmemiş SGK primi işveren hissesi tutarı üst limiti yatırımın %35’ine ulaşasıya kadar.
Faiz Desteği (5 Puan TL, 2 puan İndirimli, 1 Milyon 400 Bin TL’yi geçemez).
- Yani 30 milyon TL’lik yapılacak yatırımda; 6 milyon TL KDV Muafiyeti
- Yatırımdaki ithal makine listesine göre avantaj sağlanacak Gümrük Vergisi,
- 12 milyon TL Kurumlar Vergisi indirimi,
- 10.5 milyon TL SGK Primi İşveren Hissesi Desteği
- Kredi kullanımı durumunda 1.4 milyon TL’ye kadar faiz desteği,
- Yapılan yatırımın tutarı hatta belki daha fazla (Gümrük vergisi avantajı belirsizdir) vergisel avantaj sağlamış olacaktır.
Özetle, bu destek ile işletmenin 30 milyon TL ve üzerine yatırım tutarı kendisi kadar birçok önemli bir vergisel avantaj sağlayarak işletmenin rekabetçiliğine olumlu katkı sağlayacaktır.
ÖZGEÇMİŞ
Lokman PİRİM
1983 yılında Erzurum’da doğdu. 2006 yılında Hacettepe Matematik Bölümünü bitirdi. Ekonometri Bölümünde Yüksek Lisansını tamamladı. Atatürk Üniversitesi’nde doktorasını tamamlamak üzeredir.
İş hayatına 2006 yılında başladı. 5 yıl kadar birçok AB programına projeler hazırladı, koordinatörlük yaptı ve yönetti. 2011-2016 yılları arasında Kalkınma Ajanslarında Kalkınma Uzmanı olarak çalıştı. 2 yıl Yatırım Destek Ofisi’nde yatırımcılara teşvik, destekler konusunda destek olduktan sonra 2 yıl kadar PCM Eğitimleri verdi. KOSGEB Girişimcilik Programları için eğitmenlik yaptı. Sonrasında yaklaşık 2 yıl destek verilen projeler için İzleme ve Değerlendirme Uzmanı olarak görev aldı. Yine bu zaman zarfında Erasmus, BROP, COSME gibi AB programlarına projeler hazırladı, yönetti. Kalkınma Bakanlığı ve İç İşleri Bakanlıklarında Bağımsız Değerlendirici olarak görev aldı. Akabinde kendi işini kurmak üzere INOvasyon ve STRAteji kelimelerinden türettiği “Inostra” markasını kurarak Yönetim Danışmanlığı firması ile devlet destekleri takibi, kurumsallaşma, Ar-Ge danışmanlığı, dijital dönüşüm, yeşil dönüşüm konularında hizmet vermektedir.
2022 yılında ISO 9001’de baş denetçi ve Profesyonel Koç unvanlarını almıştır. Koçluk, mentorluk ve danışmanlık süreçleri ile hizmetlerini genişleterek 300 üzerinde müşteriye ulaşmıştır. Son yıllarda gelişen ve değişen ticaret sistemi üzerine Karbon Ayak İzi ve Sürdürülebilirlik konularında kendini geliştirerek işletmelere bu alanlarda da hizmet vermektedir. Bu alanda katılım sağladığı birçok webinarın yanı sıra EBRD tarafından verilen ESG Danışmanlık eğitimini ve İTÜ Sürdürülebilirlik Eğitimini başarıyla tamamlayarak sertifikasını almıştır.