Türk İklimlendirme Sektörü, 2021 yılının başında yıl sonu için hedef olarak koyduğu 5 Milyar dolarlık ihracat hedefini Ekim ayı itibariyle 5 milyar 65 milyon dolarlık büyüklük ile aştı. Sektörün ihracatı yıl sonunda 6 milyar doları geçeceği öngörülüyor.
Sektörün ihracatı, 2020 Ekim ayına göre yüzde 35,6 oranında artarken 2021 yılbaşından bu yana Türkiye ihracatından aldığı pay yüzde 2,8 olarak gerçekleşti. Ülkemizin Ocak – Eylül arasında ihracatın ithalatı karşılama oranı %83,4 iken aynı aylar arasında iklimlendirme sektörünün ihracatının ithalatı karşılama oranı ise %96,1‘e yükseldi.
Tüm alt ürün gruplarında ihracatını artıran Türk İklimlendirme Sektörü Ocak-Ekim 2021 döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre, Isıtma Sistem ve Elemanları alt sektöründe yüzde 40,2, Soğutma Sistem ve Elemanları alt sektöründe yüzde 31,5, Klima Sistem ve Elemanlarında yüzde 24, Tesisat Sistem ve Elemanlarında yüzde 33,3, Havalandırma Sistem ve Elemanlarında ise yüzde 48,9, Yalıtım Malzemelerinde ise yüzde 46,3 ihracat artışı sağladı. Ocak-Ekim döneminde içerisinde ihracatın en yüksek olduğu ülkeler sırasıyla Almanya, Birleşik Krallık, İtalya, Fransa ve Romanya oldu.
İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği (İSİB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet ŞANAL, sektör firmalarının tüm coğrafyalarda ciddi ihracat atağında olduğunu ifade ederek şunları söyledi: “Sektör olarak 2021 yılı sonu için koyduğumuz 5 milyar dolarlık ihracat büyüklüğünü Ekim ayı itibariyle aştık. Yılsonunu 6 milyar doları aşan bir seviyede kapatacağımızı öngörüyoruz. Türk İklimlendirme sektörü tüm paydaşları ile hız kesmeden çalışmaya devam ediyor. Hemen hemen Dünya’nın her coğrafyasında yaptığımız yoğun mesainin karşılığını alıyoruz. İSİB olarak Türkiye ve Dünya’da yapılan en önemli fuarlarda ihracatçı şirketlerimize destek olmak adına info standlar kuruyor, ticari heyetler ve reklam kampanyaları düzenliyoruz. Gelecek yıl Türkiye’nin partner ülke olarak yer alacağı MCE – Mostra Convegno Expocomfort Fuarı içinde ciddi çalışmalar içindeyiz. İhracatçılarımız için bu fuarın Ülkemiz ürünlerinin satış ve pazarlama ayağında önemli bir katma değer sağlayacağını düşünüyorum.”