TURQUALITY Destek Programı: İklimlendirme Sektöründe Rekabet Gücünü Artırmanın Yolu
İklimlendirme dünyası, günümüzde küresel bir pazar haline gelmiş olup her geçen yıl Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve ülkeleri özelinde enerji verimliliği ve sürdürülebilirlik çalışmaları ile çok hızlı büyümeye devam etmekte.
Türkiye’nin bu pazarda rekabet gücünü artırmak için Turquality programı önemli bir fırsat sunuyor.
Turquality, Türkiye’nin uluslararası alanda rekabet gücünü artırmak amacıyla 2004 yılında başlatılan bir kurumsallaşma ve markalaşma programıdır. Program kapsamında, Türkiye’nin en iyi markalarını belirlemek ve bu markaların yurt dışındaki bilinirliğini ve görünürlüğünü artırmak için çeşitli ve çok kapsamlı destekler sağlanmaktadır.
Turquality Destek Programı’nın Amacı
Turquality Destek Programı, ülkemizin dünya çapında markalaşma potansiyeli olan markalarına ait ürün gruplarının geliştirilmesinden pazarlamasına, satışından satış sonrası verilen hizmetlere kadar bütün süreçlerinin desteklenmesi ve böylece program kapsamındaki Türk markalarının konumlandırılması, konumlarının güçlendirilmesi ve bu markaların uluslararası pazarlara çıkışlarının hızlandırılması ile uluslararası pazarlarda olumlu Türk markası imajının oluşturulması, yerleştirilmesi ve yaygınlaştırılmasını amaçlamaktadır.
Turquality Destek Programı’nın Başvuru Şartları
Marka/TURQUALITY® destek programı kapsamına alınmak için başvuruda bulunan şirketin;
•Son 3 yıllık ortalama ihracatının en az 3.000.000 ABD Doları tutarında olması,
•Başvuru tarihi itibarıyla en az 1 yıl önce alınmış yurt içi ile Madrid Uluslararası Marka Tescil Protokolüne taraf olan ülkelerden en az birinde yurt dışı tescillerinin bulunması,
•Başvuruda bulunulan markaya ilişkin yurt içi tescilinin yurt dışı tescilinden önce yapılmış olması.
Turquality Destek Programı’nın Genel Avantajları
•Dünyanın ilk ve tek devlet destekli markalaşma ve kurumsallaşma programıdır.
•Dünya’da markalaşma yetkinlik seviyesine gelen üretim, hizmet (otel, hastane, lojistik v.b) ve yazılım alanındaki firmaları kapsar.
•Uçtan uca tüm süreçleri ele alması, bütünsel verimlilik ve bütünsel marka yayılımın sağlaması için geliştirilmiş ve tamamen kurumsal stratejik planlama modelindeki mükemmel yapılandırmayı kurgulamaktadır.
•Dünya’da Türk markası imajını oluşturmak ve korumak adına kuruluşların yapacakları tüm iç gelişim ve yurt dışı gelişim faaliyetlerini teşvik kapsamına almaktadır.
•Markaların daha etkin yönetimi, markalaşma konusunda bilinçlenme ve bilimsel konumlandırma çalışmaları yapmasını sağlar.
•Türkiye’deki kuruluşların, müşteri ve rakiplerine karşı kurumsal marka imajlarının varlığını gösteren tek programdır.
•Türk markalarının dünya pazarında tanınması ve gelişmesi için T.C. Ticaret Bakanlığı;
a.Turquality programına giren kuruluşlara yıllık harcama desteği 180.995.000 TL
b.Marka programına giren kuruluşlara yıllık harcama desteği 90.497.000 TL vermektedir.
•Kapsamdaki Şirket’in tüm markaları için bir takvim yılında 18.099.000 TL Kurumsal Altyapıya Yönelik Danışmanlık Desteği ile desteklenir.
Turquality Destek Programı’nın İklimlendirme Sektörüne Faydaları
Marka/TURQUALITY® destek programı kapsamına alınan İklimlendirme Sektöründeki kuruluşun destek kapsamındaki markalı ürünleriyle ilgili olarak gerçekleştireceği;
•Yurt dışı fuar katılımlarına yönelik, fuar katılım; stant alanına ilişkin kira, tasarım, dekorasyon, nakliye, ısıtma, elektrik, su, internet, temizlik, güvenlik ve sigorta; fuar katılım sözleşmesinde yer alan diğer kalemler; organizatör tarafından gerçekleştirilen fuar tanıtım faaliyetlerine yönelik katılım; afiş/broşür/el ilanı; gazete/dergi reklamları; katalog/kartela; elektronik ekran; billboard/pano/tabela; bina/cephe/duvar/çatı reklamı; durak/taşıtlarda yer alan reklam/giydirme; defile/gösteri/kokteyl; satışa konu olmayan ve üzerinde markanın yer aldığı promosyon (tanıtım) malzemeleri ile tanıtım malzemelerinin nakliye giderleri desteklenir.
•Bakanlıkça onaylanan hedef pazarlarında, destek kapsamındaki markalı ürünleriyle ilgili olarak kiraladığı birimlerine ilişkin brüt kira, yerel yönetim, birimlerin kiralanmasına yönelik uygun mahal araştırması, komisyon, hukuki danışmanlık ile kiralanan birimin konsept mimari çalışma ile kurulum/dekorasyon giderleri desteklenir.
•Bakanlıkça onaylanan hedef pazarlarında, destek kapsamındaki markalı ürünleriyle ilgili olarak franchising sistemi ile faaliyete geçirilecek mağazalarına ilişkin brüt kira, kurulum/dekorasyon ile konsept mimari çalışma giderleri desteklenir.
•Tasarım ve ürün geliştirme konularında istihdam edilen aynı anda azami 10 moda/endüstriyel
ürün tasarımcısının ve mühendisin brüt istihdam giderleri desteklenir.
•Bakanlıkça onaylanan hedef pazarlarında, destek kapsamındaki markalı ürünleri ile ilgili olarak rakip analizi, rakip ürün analizi, kullanıcı deneyimi, segmentasyon, rekabet, imaj, algı, gizli müşteri, müşteri memnuniyeti, lokasyon, dağıtım kanalı, iletişim, fiyat ile trend araştırmaları konularındaki pazar araştırması çalışması ve raporlarına yönelik giderleri desteklenir.
•Uluslararası pazarlarda rekabet avantajını artırmak üzere alacağı “Yönetim Danışmanlığı”, “Bilişim Danışmanlığı”, “Sürdürülebilirlik Danışmanlığı” başlıkları altında belirtilen danışmanlıklara ilişkin giderleri 1 yıl boyunca toplam 18.099.000 TL tutarında desteklenir.
•Bilişim danışmanlığı giderleri kapsamında satın alacağı veya kiralayacağı yazılım ürün ve hizmetlerinin lisansları, veri tabanı, işletim sistemleri ve bunların yıllık bakım-güncelleme bedelleri ile yazılımların devreye alınması, özelleştirilmesi, iyileştirilmesi ve idamesi için yapılacak danışmanlık, eğitim ve dış kaynak kullanımı harcamaları destek kapsamındadır.
•Kurumsal bir marka yapılanması nesilden nesile aktarılabilecek bir yönetim ve üretim modeline ulaşmayı sağlamaktadır. Bu model ile tüm aşamalardaki verimlilik, yönetim ve performans sistemleri markayı durdurulamaz güç haline getirmektedir. Ülkemizde toplam 367 bilinen markamız bu program sayesinde bugünlerine gelmiş ve ihracat ciroları her geçen yıl artmak ile birlikte yetkin iş yapış şekilleri ve üretim yapıları ile rakipsiz güçler olmaya devam etmektedirler.
İklimlendirme Sektöründe Turquality’nin Geleceği
Küresel iklimlendirme pazarında önde gelen ülkeler arasında Çin, Almanya, ABD, İtalya ve Japonya yer almaktadır. Ülkemizin 2022 yılı verilerine göre dünyadan aldığı pay ise sektör olarak yüzde 1,37 oldu. Artan kentleşme ve enerji verimli iklimlendirme sistemlerinin ortaya çıkışı, pazar büyümesini yönlendiren faktörlerdir.
İklimlendirme sektörü, küresel bir pazar haline geldiği için, Turquality programı bu sektörde önemli bir fırsat sunuyor. Program, iklimlendirme sektörü firmalarının marka bilinirliğini ve görünürlüğünü, yurt dışı pazarlara erişimlerini ve ihracat performanslarını artırmaya yardımcı oluyor.
Program desteğinde yer alan “Tanıtım Desteği”, “Fuar Desteği”, “İstihdam Desteği”, “Hedef Pazara Yönelik Danışmanlık Desteği”, “Birim Kira Desteği”, “Franchise Desteği”, “Pazara Giriş Belgesi”, “Pazar Araştırma Çalışması ve Raporları Desteği” kapsamında üst limit 180.995.000 TL / 90.497.00 TL olmak kaydıyla destek türü bazında limit bulunmuyor.
Turquality programı kapsamında sunulan destekler, iklimlendirme sektörü firmalarının uluslararası pazarlarda daha başarılı olmaları ve fark yaratacak faaliyetleri gerçekleştirmeleri için fırsat sağlayarak, sektörün küresel pazardaki payını artırmaya hedefliyor.
ÖZGEÇMİŞ
Fatih ÇETİN
1976 İzmir doğumlu evli ve iki çocuk babasıdır. Eğitim kimya, İşletme ve sonrasında 2006-2009 yıllarında Almanya’da Emsland Akademi yüksek kimya teknolojileri eğitimlerini Teknolog unvanı ile tamamlamıştır.
25 yıl 7 farklı kurumsal firmada yönetici ve üst düzey yönetici tecrübeleri bulunan ve çalışma hayatının tamamında eğitim, gelişim, öğreti programlarında 198 firma denetim , değerlendirme çalışmalarını tamamlamış, 72 sertifikalı 1647 saatlik eğitim programı ile Entegre Yönetim Sistemleri, sosyal uygunluk alanlarında gıda, tekstil, kağıt, genel kimya ve mobilya sektörlerinde Teknik uzmanlık sertifikası sahibidir.
2022 yılı itibari ile kendi eğitim ve danışmanlık şirketini kurmuş, gelişim ve değişim direktörü olarak kurumsal görevlerine devam etmektedir. Birçok kurum ve kuruluşta baş değerlendirici, değerlendirici görevleri devam etmektedir.
İzmir Ekonomi Üniversitesi Meslek Yüksekokulu’nda Yalın kalite ve stratejik planlama, dönem konuşmacısı olarak, Türkiye Kalite Derneği (KalDer) İzmir Şubesi’nde baş değerlendirici ve komite üyesi olarak Aydın ve
Nevşehir sanayi odaları akreditasyon ve ÜR-GE projeleri ile ilgili çalışmalarını sürdürmektedir.•