İzmir İtfaiye Dairesi Başkanlığı ile aralarında TMMOB Makina Mühendisleri Odası ile birlikte TMMOB’ye bağlı 8 Odanın İzmir ve Ege Bölge Şubeleri tarafından düzenlenen “Uluslararası Yangın Sempozyumu ve Sergisi” 29-30 Eylül 2022 tarihlerinde gerçekleşti.
TMMOB Makina Mühendisleri Odası, Çevre Mühendisleri Odası, Elektrik Mühendisleri Odası, İnşaat Mühendisleri Odası, Mimarlar Odası, Peyzaj Mühendisleri Odası, Tekstil Mühendisleri Odası İzmir Şubeleri ve Kimya Mühendisleri Odası Ege Bölgesi Şubesi ile İzmir İtfaiye Dairesi Başkanlığı birlikteliğinde düzenlenen Uluslararası Katılımlı Yangın Sempozyumu ve Sergisi, 29-30 Eylül 2022 tarihlerinde Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi’nde yoğun katılım ile düzenlendi.
29 Eylül 2022 tarihinde Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi Anadolu Salonu’nda gerçekleşen sempozyumun açılış oturumunda ilk konuşmayı TMMOB İzmir Şube Yönetim Kurulu Başkanı İlkin Boz gerçekleştirdi. Boz konuşmasına, itfaiye emekçilerinin İtfaiye Haftası’nı kutlayarak başlarken, yangınları önleme amaçlı çözümler üretmek, çok ciddi bir tecrübe ve bilgi birikimi gerektirdiğini ifade etti. “Bu çalışmaların birinci öncelikli olması, maddi bir yük olarak görülmemesi ve gereken önemin gösterilmesi hepimizin görevidir” diyen Boz, yangınları gerçekleşmeden önlemenin maliyeti, gerçekleştikten sonra ortaya çıkan maddi ve yaşamsal maliyeti ile karşılaştırıldığında çok küçük olduğuna dikkat çekti. İlkin Boz, “Sempozyumumuzun, özellikle yangını önleyici tedbirlerin güçlendirilmesine, bu alandaki bilgi ve eğitim eksikliğinin giderilmesine önemli katkılar sunacağına inanıyorum. İzmir’in bu konudaki hassasiyeti ve deneyimi düşünüldüğünde, çalışmalarımızın bu alanda merkezi bir noktada olması ve bu sempozyumun İzmir’den çıkarak daha büyük organizasyonlarla bütün Türkiye’ye yayılması en büyük amacımız ve dileğimizdir” şeklinde konuştu.
Boz’un ardından söz alan İzmir İtfaiye Dairesi Başkanı İsmail Derse, 2018 yılında Yangın Semineri ile başlayan süreçte, etkinliğin büyüyerek sempozyum haline geldiğini ifade ederek, önümüzdeki dönemde bu büyüme ve genişlemenin devam ederek fuara dönüşmesini umduğunu ifade etti.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Şükran Nurlu ise, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir İtfaiyesi’nin çalışmalarına ilişkin bilgilendirmede bulunurken, 2020 yılında İzmir’de meydana gelen depreme dikkat çekerek, depremin, bu çalışmalar sayesinde mümkün olan en az hasarla atlatılabildiğini ifade etti. Açılışta son sözü alan İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu, itfaiye personellerine çalışmalarındaki fedakârlıklarından dolayı teşekkür ederken, “Onlar bizim en zor anımızda daima yanımızda olan kahramanlar. Yangında, selde, depremde, trafik kazasında, her yerde, hemen yanı başımızda bitiveren ve o anda yardım bekleyen insanlara ekmek, su gibi destek olan kahramanlardır” dedi. Özuslu, sempozyumun bugüne kadar büyük bir ilgi ve başarı ile düzenlendiğini vurguladı ve bu durumun gelişerek süreceğine inandığını belirtti.
Açılış etkinliği, Ali İhsan Mimtaş’ın “Bir İtfaiyeci Yetişiyor” başlıklı fotoğraf sergisinin açılış kurdelesinin kesilmesi ile sona erdi.
Sempozyum, ilk gün Anadolu Salonu’nda gerçekleşen bildiri sunumları ile devam ederken, etkinliğin ilk günü düzenlenen kokteyl ile tamamlandı. Kokteylde, Bir İtfaiyeci Yetişiyor sergisini hazırlayan Ali İhsan Mimtaş’a da katkılarından dolayı bir plaket takdim edildi.
Sempozyumun ikinci gününde bildiri sunumları Anadolu Salonu ve Akdeniz Salonu’nda olmak üzere iki ayrı salonda yapılırken, etkinlik “Yangın Ekseninde Afet Yönetimi” başlıklı panel ile sona erdi.
700’den fazla kişinin katıldığı sempozyuma paralel olarak düzenlenen sergide ise 9 firmanın yanı sıra düzenleyici kurum ve kuruluşlar stantları ile yer aldı.