Tabloda ifade edildiği üzere, 22.01.2022 tarihinde 31727 sayı numarasıyla Resmi Gazete’de yayınlanan VUK 509 nolu tebliğde; değişiklik yapılmasına dair yayınlanan 535 nolu tebliğ ifade edilen e-belge değişikleri tablo halinde anlatılmıştır .
e-fatura dahil e-arşiv, e-defter, e-irsaliye gibi tüm e-belge uygulamaları uzun zamandır işletmelerin hayatında yer alıyor. Bugüne kadar yaklaşık 500.000 işletme, e-belge uygulamalarına dahil olarak sürecin içinde yer almıştır.
Yukarıda tabloda ifade edildiği ve 535 nolu VUK Tebliği’nde anlatıldığı üzere 2022 yılında, brüt satışları 2021 hesap dönemi için 4 milyon TL ve üzeri, 2022 yılı için 3 milyon TL ve üzeri olan tüm mükellefler e-fatura uygulamasına zorunlu olarak geçecektir.
E ticaret firmalarına da e-dönüşüm süreci şu şekilde revize edilmiştir: İster kendi siteleri, gerekse başka bir uygulama üzerinden e-ticaret yaparak, 2020-2021 yılı cirosu 1 milyon TL olan ve 2022 yılı ve müteakip hesap dönemlerinde 500.000 TL ve üzeri cirosu olan e-ticaret firmaları “e-fatura” uygulamasına geçecektir.
Ayrıca gayrimenkul ve/veya motorlu taşıt, inşaat, imalat, alım, satım, kiralama sektörlerinde bulunan firmalar işlemlerini yapan ve bu işlemlere aracılık eden mükelleflerden, 2020-2021 yılı cirosu 1 milyon ve üzeri, 2022 yılı hesap döneminde 500.000 TL cirosu olan firmalar da “e-fatura” uygulamasına geçecektir.
Son olarak tebliğe dahil edilen T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile belediyelerden izin alarak konaklama faaliyetinde bulunan turizm işletmeleride “e-fatura” uygulamasına geçecektir.
e-İrsaliyede Değişen Uygulaması
2021 yılında ve takip eden hesap dönemlerinde önceden 25 Milyon TL ve üzeri olan ciro sınırı düşürülerek 10 Milyon TL ve üzeri olarak güncellendi. Bu mükelleflerin e-İrsaliye uygulamalarına geçişi zorunlu hale getirildi.
Demir-çelik ticaretinde bulunan tüm işletmelerin e-İrsaliye uygulamasına geçişleri zorunlu hale getirildi.
İlgili mükelleflerin 1 Temmuz 2022 tarihinden itibaren düzenleyecekleri tüm irsaliyeleri mücbir sebep veya istisnai durumlar dışında elektronik ortam üzerinde hazırlamaları bekleniyor.
e-belgeleri Nasıl ve Ne Kadar Saklayacağız?
e-Arşiv Fatura, VUK Mevzuatı kapsamında kağıt olarak düzenlenen, saklanan veya ibraz edilen tüm faturaların e-Belge olarak kopyalarının kayıt altına alınmasını kapsıyor. e-Arşiv Fatura, işletmelerin 10 yıl süre boyunca ilgili belgeleri GİB mevzuatına uygun şekilde saklamalarını gerektiriyor .
e-Arşiv Fatura Kesilme İşlemine Genel Bir Bakış
535 Nolu tebliğ ile güncellenen e-arşiv fatura kesme sınırı 2.000 TL’ye düşmüştür. Çoğu işletme için kestiği faturaların %80-90 gibi oranında e-arşiv üzerinden kesileceği anlamına gelmektedir. Bu nedenle muhasebe işlemlerinde kendi bünyesinde tutmayan bununla alakalı GİB portalından kesecek olan kobilerimiz için bu uygulamaya genel olarak bahsetmek istedim.
535 Nolu Tebliğ kapsamında, KDV dahil 2.000 TL fatura keseceğimiz zaman
https://earsivportal.efatura.gov.tr linki üzerinden aşağıdaki ilgili sayfaya bağlanacağız.
Açılan bu sayfadaki Kullanıcı kodu ve şifre bilgileri girdikten sonra giriş butonuna bastıktan sonra aşağıdaki sayfa önümüze gelecektir.
Açılan bu sayfada e-arşiv portalını tıklayacağız.
Sonrasında açılan sayfada işlemlerde iki bölüm karşımıza gelecek.
1.Belge İşlemleri (Fatura keseceğimiz yer)
2.Kullanıcı İşlemleri (Bizim bilgilerimizin olduğu yer)
Önce kullanıcı işlemlerini bir kere sefer doldurarak kaydedeceğiz. Yukarıda görünen bize ait bilgileri içermektedir. Burayı doldurtan sonra her fatura kesmek için ilgili bölümü acınca otomatik gelecektir
Fatura keseceğimiz zaman kullanıcı bilgilerimiz dolduruğumuz için direkt belge işlemleri bölümüne tıklayıp altında açılan;
1.Fatura oluştur (fatura kesceğimiz bölüm)
2.Düzenlenen belgeler (Daha önce kesilen faturalar listelenir)
3.İptal itiraz talepleri (Adından anlaşılacağı üzere fatura iptal ve itiraz işlemlerini yapacağız)
4.Adımıza düzenlenen belgeler
(Bize kesilen e-arşiv faturaları listeyebilir)
1.Fatura oluşturu seçtikten sonra bilgilerimiz otomatik gelecektir. Burada bilgilerimizi kontrol edip Alıcılar bölümüne direkt geçebiliriz
a)Alıcılar kısmına fatura keseceğimiz kurumun yada kişinin vergi numarası veya T.C. Kimlik No yazıldıktan sonra bilgileri otomatik gelecektir. Burada ilgili yerleri (ülke, adres vb.) yazmamız yeterli olacaktır.
b)Mal ve hizmet bölümünde satır ekle demek suretiyle fatura keseceğimiz ürünleri, miktar bilgilerini, birim fiyatını ve KDV’yi gireceğiz. Başka ürünlerimiz var ise onları da alt alta sıralayarak faturamızı oluşturacağız. Altta ürün bedelleri, KDV ve toplam tutar otomatik oluşturacaktır.
c) Bunları tamamladıktan sonra faturada kesilen ürün, adet ve birim fiyatı kontrol edip son halini oluşturmuş olacağız.
d)Not bölümüne de banka bilgileri, tutarı yazı ile ifade etmeyi, irsaliye yerine geçer ifadesi, mersis ve ticaret sicil numarası, faturanın itiraz süresi notu ve fatura ile ilgili başka notlarınızı ilave edebilirsiniz.
e)Hepsini bitirdikten sonra oluştur seçeneği seçilerek GİB imza bölümüne geçilir. Kayıtlı GSM telefonuna GİB tarafından gönderilen şifre ile fatura onaylanır ve fatura kesilmiş olur.
f)Kesilen faturadan çıktı alıp. kaşe ve imza yapıldıktan sonra muhatabına teslim edilir. Bir suretin ide muhasebe dosyasına kaldırılır.
e-Arşiv fatura, uygulamaya dâhil oldukları tarihin içinde bulunduğu ayın (e-Fatura ve e-Arşiv fatura uygulamaları için 7. günü) sonuna kadar, düzenleyebilirler. Örneğin 31.12.2021 tarihli bir faturayı 07.01.2022 tarih saat 11:59 kadar düzenleyebilirsiniz. Bu yeni dönemde geriye dönük fatura kesme süremiz sadece 7 gündür.
e-dönüşüm daha önce ki yazılarımızda da belirtiğimiz üzere her geçen gün uygulama alanı çoğalarak iş hayatında ki yerini almaya devam edecektir. Bundan kaçışımız olmayacağından bu uygulamaları kontrol işlemleri ile birlikte dijital olarak saklama yöntemlerini de öğrenmemiz önem arz etmektedir. Unutmayınız fatura ve buna bağlı uygulamaları ibraz etme ve doğru yapılmasını sağlama sorumluluğu işverenlere aittir.