Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından uygulanan Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında Teknopark İzmir tarafından yürütülen İzmir Ticarileşme Ağı ve İnovasyon Merkezi (İzmir NIC) açılış etkinliği gerçekleştirildi. Ekonomik kalkınmanın öncüleri arasında yer alan Bilgi ve İletişim Teknolojileri ile Yenilenebilir Enerji sektörlerine odaklanan proje, İzmir’deki inovasyon ekosistemi aktörlerinin (KOBİ, Startup, TTO, TGB, Ar-Ge Merkezleri vb.) kapasitelerini eğitimlerle, hızlandırma ve mentorluk desteği ve ağ oluşturma faaliyetleri ile geliştirmeyi hedefliyor.
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) ve Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD) katılımı ile hayata geçirilen projenin 3 milyon Euro’luk bütçeyle 3 yılda tamamlanması planlanıyor.
ESSİAD’ı temsilen Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Güray KORUN ve Genel Sekreter Turan MUŞKARA’nın katıldığı ve 26 Ekim 2021 tarihinde gerçekleştirilen etkinliğin açılış konuşmasını yapan İYTE Rektörü ve Teknopark İzmir Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yusuf BARAN, “AB destekli 2,9 milyon Euro’luk projeyle İzmir ve bölgesinde bin 500 fikrin, fikirden ürüne, üründen ticarileşmeye, markalaşmaya ve uluslararasılaşmaya oradan da dünya markası Türk şirketlerinin markalarının oluşmasını sağlamaya bir yolculuğun adımlarını atıyoruz” dedi.
İYTE olarak 5 bin lisans bin 500 civarı master ve doktora öğrencisine en iyi ekositemi yaratarak geleceğe hazırlamaya çalıştıklarını aktaran İYTE Rektörü, Teknopark İzmir Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yusuf BARAN “Ülkemizin sürdürülebilir ekonomik büyümesini sağlamak, toplumun sürdürülebilir kaliteli eğitim almasını sağlamak her birimizin hayal ettiği hedeflediği toplumun yapı taşlarını birlikte inşa etmek zorundayız. AB destekli 2,9 milyon Euro’luk projeyle İzmir ve bölgesinde bin 500 fikrin, fikirden ürüne, üründen ticarileşmeye, markalaşmaya ve uluslararasılaşmaya oradan da dünya markası Türk şirketlerinin markalarının oluşmasını sağlamaya bir yolculuğun adımlarını atıyoruz” açıklamalarında bulundu.
Projenin önemli bir boşluğu dolduracağını ifade eden KOSGEB İzmir İl Müdürü Levent ARSLAN, “KOSGEB olarak TUBİTAK olarak farklı destek programlarıyla birçok girişimciyi destekliyoruz ama ortaya çıkan projelerin en önemli ayağı ticarileşme boyutu. 3 yıllık uzun dönemi göz önüne aldığımızda bu projeye dahil olan 50 KOBİ ve 50 girişimci Türkiye’nin potansiyel unicorn adayları olarak görüyorum. KOSGEB olarak girişimcilik destek programı, inovasyon destek programı kapsamında desteklediğimiz katma değer yaratan teknoloji üreten girişimci yaratanları bu proje kapsamında yatırımcılarla buluşturma ve küreselleşme konusunda yönlendirme yapacağız. Bu çalışmaların İzmir’e ve ülke ekonomisine katkı sağlayacağını düşünüyorum” ifadelerinde bulundu. İzmir’e ticarileşme ve inovasyon merkezi kurmanın gurunu duyduklarını belirten Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD) Yönetim Kurulu Başkanı Gönül KAMALI, “YASAD 400’ün üzerinde üyesiyle 40 civarı şirketlerini İzmir’de barındırıyor. İstanbul merkezli ofisimizin ilk şubesini İzmir’de açma haberini bu projeyle birleştirmek üzerine geldik. Ekositemin gücü, teknolojinin gücü gelecek nesillerin ülkemizin huzuru ve refahı için çok önemli. Biz bu yolda ilerlemeyi inovasyon merkezinde geleceğin teknolojilerini üretmeye ve ticarileşmeye bugünden başlıyoruz” dedi.