DK Mühendislik Klima Şirket Sahibi Özen OSMANOĞLU:
“MESLEKİ EĞİTİM MODELLERİNDE ÇEŞİTLİLİĞİN FAZLALAŞMASI, ÖZELLİKLE MEKANİK TESİSAT, PROJE OKUMA, ÇÖZÜMLEME VE UYGULAMA, MEKANİK ARIZAYI TESPİT HUSUSLARINDA UYGULAMALI OLARAK GEREKLİ EĞİTİM VE ÖĞRENİMİ GENÇ YAŞLARDAN İTİBAREN ALABİLECEĞİ MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİM VEREN OKULLARIN VE EĞİTİMCİLERİN ÇOĞALTILMASI VE GENÇLERİN TEŞVİK EDİLMESİ YETKİN PERSONEL İHTİYACI KARŞILANMASINDA ETKİN ROL OYNAYABİLİR.”
Bize DK Mühendislik firmanızın kuruluş öyküsü ve faaliyetlerinden bahsedebilir misiniz?
DK Mühendislik Klima İnşaat San. ve Tic. Ltd. Şti., 2004 yılında kurulmuştur.
Firmamız Form MHI klima sistemleri (Mitsubishi Heavy Industries) ve Viessmann Klima Sistemlerinin partneri olarak her tür klima, ısıtma, soğutma, havalandırma sistemleri, iklimlendirme santralleri ve ısı pompaları satış ve satış sonrası servis, mekanik tesisat ve projelendirme, otomasyon, mühendislik alanlarında faaliyet göstermektedir.
Müşteri memnuniyeti, iş güvenliği ve işçi sağlığı ön planda tutularak , mesleki yeterlilik belgesine sahip , nitelikli personellerimiz ile eksiksiz hizmet vermeye devam etmektedir.
DK Mühendislik Klima İnşaat San. ve Tic. Ltd. Şti. olarak yenilikçi ve gelişen teknolojiyi yaptığımız iş ve projelerde en uygun şekilde uygulamaktayız.
Yürüttüğünüz projeler hakkında bilgi verebilir misiniz?
Bu güne kadar birçok konut, ofis binaları, otel, villa siteleri, kule, fabrika, üretim tesisleri projeleri gerçekleştirmiş bulunmaktayız.
Projelerimize birkaç örnek verecek olursak; İkon Tower Projesi, İzmir İli İçerisindeki Nato Karargah Binaları, Çeşme İlçesinde Port Alaçatı Villa Siteleri, 877 daireden oluşan İzmir Çiğli Park Yaşam Ataşehir Konut Projesi, Mi Costa Otel ve Residance projesi, BMC Otomotiv A.Ş. İdari Bina ve Üretim Tesisleri, Omya Madencilik A.Ş. Fabrikası, Özkan Demir Çelik San. A.Ş. ve İzdemir Enerji Elektrik Üretim A.Ş. projelerini belirtebiliriz.
Genellikle klima ve kombiler ile ilgili doğru bilinen yanlışlara dikkat çekiliyor. Sizce bireysel klima ve kombi satın alımlarında nelere dikkat edilmesi gerekiyor?
İnsanların yaşam alanlarının koşulları insan hayatı ve sağlığı açısından son derece önemlidir. Yaşam alanlarının uygun ısıya ve doğal hava sirkülasyonuna sahip olması gereklidir.
Öncelikle iklimlendirme yapılacak alan ısı geçirgenlik hesaplarının doğru şekilde yapılması çok önemlidir. Klima kullanılacak alan/mekan için bulunduğu yer, alan ölçü ve boyutları dikkate alınarak en uygun kapasite ve özelliklere sahip, enerji tasarrufu sağlayan cihaz tercihi yapılmalıdır.
Klima BTU değeri klima seçiminin en kritik faktörlerinden biridir. Ancak klimayı tam performansıyla kullanmak için yüksek BTU’lu klima almak yeterli değildir. Tam olarak mekanın ölçüsüne uygun bir BTU’ya sahip , enerji tüketim sınıfı yüksek klima tercih edilmelidir.
Sağlıklı ve konforlu klima kullanımında nelere dikkat edilmelidir?
İklimlendirme yapılacak ortam,mekan özellikleri yalıtım durumu , yoğun kullanım zamanları, yaz-kış vb.
hava şartları dikkate alınmalı ve en az enerji kaybına neden olabilecek bölgeler belirlenmelidir.
Bir oda için gereken BTU yani kapasiteden yüksek bir değere sahip klima kullanıldığında klima ünitesi hızlı soğur ve kapanır . İstenilen oda ısısını korumak için tekrar çalışmaya başlar. Yani klima, açma kapama döngüsünü daha sık başlatır. Bu durumda klimanın daha hızlı yıpranmasına ve kullanım ömrünün azalmasına neden olabilir.
Odanın metrekaresine göre düşük BTU’lu klimalar ise yeterli soğutmaz. Beklenen seviyeye ulaşmak için de sürekli çalışır. Böylece hem cihazın ömrü kısalır hem de elektrik tasarrufu sağlanamaz.
Enerji verimliliği yüksek cihazlar ekonomik kullanım sağladığı gibi aynı zamanda çevre sağlığını da olumlu etkilemektedir. Klimaların düzenli bir şekilde temizliği ve bakımı yapılmalı, filtreler zamanında değiştirilmeli, mevsim geçişlerinde ayarları yapılmalıdır.
Cihaz doğrudan ortamda bulunan kişiler üzerine konumlandırılmamalı, taze hava akışı sağlanması açısından mutlaka ortam havalandırılmalıdır.
Minimum ödeme ve maksimum enerji tasarrufu için ne tür sistemler tercih edilmelidir? Merkezi sistem uygulamalarda nelere önem gösteriyorsunuz?
Bireysel, ticari, merkezi iklimlendirme sistemlerinde, doğru projelendirme, doğru kapasite ve tipte cihaz seçimleri yapılması son derece önemlidir.
Temiz havayla yeterli miktarda ortam havasının yenilenmesi, ısı geri kazanımlı olarak ve doğru filtrelendirme ile kullanılması hem yașam kalitesini hem de çalıșma performansını gözle görülür bir șekilde arttıracak, enerji harcamasında da tasarruf sağlayacaktır.
Merkezi sistemlerde özellikle iş merkezi, fabrika, AVM lerde maksimum enerji minimum ödeme için taze hava oranları standardın altına düşmemelidir.
Merkezi VRF Klima Sistemleri klimanın sayıca fazla olduğu alanlarda tercih edilmesi önemlidir.
Merkezi VRF Klima Sistemlerini, klasik split klimalardan ayrılan en büyük özelliği; değişken gaz debisi sayesinde enerji tasarrufu ile birlikte çalışıp kullanıcıların konforunu en yüksek seviyede tutmasıdır. Çevreye maksimum özen gösteren sistem, enerji tasarrufuna odaklanmış, gelişmiş uygulama esnekliği sağlar. Çok katlı bir plazadan, bir tek villaya kadar her türlü yapıda tam bağımsız kontrol imkanı sağlamaktadır.
VRF Klima Sistemleri; gelişmiş kontrol ve akış denetim üniteleri ile donatılmıştır. Gerektiği kadar soğutucu akışkan, doğru faz ve doğru zamanda ihtiyaç duyulan yere sevk edilerek ısıtma ve soğutmada kullanılması sağlanmaktadır.
VRF Klima Sistemleri; alışılmış split klima sistemlerinden bir soğutucu hattında isteğe bağlı olarak farklı kapasite aralığında ki bir dış ünite ve birden fazla iç üniteye bağlanabilmektedir.
Isı geri kazanımlı VRF Sistemleri ile de aynı anda farklı odalarda hem soğutma hem de ısıtma yapmak mümkün olmakta, farklı ihtiyaçları aynı çatı altında birleştiren otel, hastane vb gibi mekanlar için son derece büyük bir konfor ve kolaylık sunmaktadır. Merkezi klima sistemlerinin en çok öne çıkan özelliği yüksek basınç karşısında bile etkili bir sıkıştırma tekniğine sahip olmalarıdır.
Diğer yandan bu özel klima sistemi, frekans aralığını yüksek enerji tasarrufu oluşturacak biçimde ayarlar. Çift kademeli olarak gerçekleşen yağ ayırma teknolojileri, enerji verimliliği üzerinde etkili olur.
Merkezi klima sistemlerinde doğru ekipman kullanımı, uygun montaj tekniklerinin uygulanması, sistemlerin düzgün bir şekilde entegre edilmesi, iş güvenliği önlemlerinin alınması ve projenin bütünlüğünün korunması önem arz etmektedir.
Satış ve satış sonrası servis hizmetleri için yetkin personel bulmakta zorlanıyor musunuz?
Konusunda deneyimli , işini gelişen teknolojiye uygun olarak yürüten ,her açıdan donanımlı, iş ahlak ve prensiplerini benimsemiş personel bulma hususunda zaman zaman zorluklar yaşanmaktadır.
Yetkin personel ihtiyacının giderilmesi için önerileriniz nelerdir?
Mesleki eğitim modellerinde çeşitliliğin fazlalaşması, her işe yönelik özellikle, mekanik tesisat, proje okuma, çözümleme ve uygulama, mekanik arızayı tespit hususlarında uygulamalı olarak gerekli eğitim ve öğrenimi genç yaşlardan itibaren alabileceği mesleki ve teknik eğitim veren okulların ve eğitimcilerin çoğaltılması ve gençlerin teşvik edilmesi yetkin personel ihtiyacı karşılanmasında etkin rol oynayabilir.
Ayrıca deneyim kazanabilmesi, gelişen teknolojiye uygun çalışma şartlarını benimsemesi için, işinde sorumluluk almaya istekli ve hevesli gençlerin, tecrübeli ve yetkin personellerle aynı çalışma ortamını paylaşması gözlem ve uygulamaya dayalı çalışma şansı verilmesi gerektiği kanısındayım. Bu hususta eğitimcilere ve bu sektörün içinde bulunan bizim gibi firmalara da çok büyük iş düştüğünü söyleyebilirim.