ACS KLİMA A.Ş. MALİ VE İDARİ İŞLER KOORDİNATÖRÜ VOLKAN ÇAĞLAR: “ÜLKE OLARAK ZORLU SÜREÇLERİ DENEYİMLEYEREK AYAKTA KALABİLMİŞ BİR DNA’YA SAHİBİZ.”
•Öncelikle sizi tanıyalım. Bize kendinizden
bahsedebilir misiniz?
2005 yılında Muğla Üniversitesinde yükseköğrenimimi tamamladıktan sonra 2006 yılından bu yana ACS Klima AŞ firmasında satın alma, idari işler ve finans departmanlarında görev yaptım. Şu an firmada Mali ve İdari İşler Koordinatörü olarak görev yapmaktayım. Bunun yanında firmamızın iş geliştirme faaliyetlerine ek olarak günden güne artan ihracat işlemlerinde de çalışma arkadaşlarıma zaman zaman eşlik ettiğim dönemler olmakta.
•ACS Klima’nın kuruluş öyküsü, yönetim yapısı ve şu anki faaliyetleri hakkında bize bilgi verebilir misiniz?
Türkiye’nin önde gelen iklimlendirme sistem üreticilerinden biri olan firmamız ACS Klima ile serüvenimiz 1999 yılında 150 m2’lik küçük bir atölye ile başladı. Zamanla hem üretimimizi geliştirerek hem de işgücümüzü güçlendirerek öncelikle 1500, akabinde de 7000 m2’lik bir üretim alanında faaliyet göstermeye başladık.
2006 yılında, sektörümüz için en önemli iki sertifika olan Eurovent ve TUV SUD Hijyenik sertifikalarına sahip olmaya hak kazanmamıza istinaden ihracat faaliyetlerimiz de ivme kazanmaya başlamış oldu. 2014 yılına geldiğimizde markalaşma sürecine girerek ‘’CLIMACS’’ markamızı hayata geçirmiş olduk ve ürettiğimiz tüm cihazları Climacs adıyla lanse etmeye başladık. Bununla birlikte 2018 yılında Katar’ın en büyük kuruluşlarından biri olan AL MALKI Holding ile bir işbirliği içerisine girerek Katar’daki kardeş fabrikamızı faaliyete geçirerek bölgedeki mevcudiyetimizi fazlasıyla güçlendirdik ve günümüze kadar Katar’la birlikte diğer Orta Doğu ve Körfez ülkelerinde yüzlerce projeye imza attık. Şu an 18 distribütörümüzle 20’den fazla ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Son olarak geçtiğimiz aylarda dünyanın en prestijli iş ödüllerinden biri olan Stevie Awards’dan Üretim İnovasyonu, Değerli Ürün ve Müşteri Yönetimi dallarında layık görüldüğümüz ödüller oldukça sevindirici bir gelişmeydi.
•ACS Klima’nın ürün yelpazesinden bahsedebilir misiniz?
Firmamız, hastanelerden AVM’lere, otellerden ilaç endüstrisine, iş merkezlerinden devlet projelerine kadar birçok sektöre endüstriyel havalandırma cihazları üreten ve Türk mühendisliğini 20’den fazla ülkeye gururla sunan bir kalite anlayışıyla üretim sürecine devam etmektedir. Lokomotif ürünümüz olan endüstriyel klima santrallerimiz ile iç mekanlarda, ideal bir konfor alanı oluşturmayı hedeflerken, gelecek nesilleri de düşünerek ekolojik çözümlerle enerji tasarrufu sağlamayı hedefliyoruz. Bu bağlamda %100 taze havalı, hijyenik, ısı geri kazanımlı, ve havuz nem alma özellikli klima santrali varyantlarımızla farklı ihtiyaç ve sektörler için iklimlendirme çözümleri üretiyoruz. Proje bazlı tasarladığımız klima santrallerimizin dışında santral ve dış üniteyi tek bir yapı içerisinde toplayan, soğutma veya ısıtma çevriminin tümüyle aynı ünite içerisinde gerçekleştiği kompakt ve plug/play prensipli Paket Çatı Ünitelerimiz de önemli ürün gruplarımız içerisinde yer alıyor. Bu iki ana kalem dışında ekoloji üniteleri, egzos fanları, enerji geri kazanımlı havalandırma üniteleri, ısı pompaları ve tavan tipi fan coil üniteleri gibi farklı havalandırma ekipmanları da ürün portföyümüz içerisinde yer alıyor
•Yurt içi ve yurt dışındaki müşteri profili ve hedef aldığınız sektörler hakkında bilgi verebilir misiniz?
Üretim stratejimizi, 2006 yılında aldığımız Eurovent ve TÜV SÜD hijyen sertifikalarımıza müteakip Avrupa standartları ve normlarına uygun olarak şekillendirerek ihracat faaliyetlerimize de ivme kazandırmış olduk. Ürettiğimiz yüksek verimli ve endüstriyel cihazlarımızla hastane, otel, AVM, ilaç şirketleri, devlet yapıları ve iş merkezleri gibi lokasyonların iklimlendirme işlerinde yer alırken bizi bu projelere bağlayacak distribütörler, müteahhitler ve danışmanlarla ilerlemekte ve satışlarımızda daha çok B2B yani business to business modelini benimsemekteyiz. Özellikle yurtdışında, bulunduğu mevcut ülkede pazar bilgisine sahip, gerekli satış sonrası teknik desteği ve cihaz devreye alma süreçlerini yönetebilecek ve o ülkedeki mevcudiyetimize sahip çıkacak güçlü distribütörlerle ilerlemeyi tercih ediyoruz. Bu bağlamda 18 farklı distribütörümüzle dünyanın 20’den fazla ülkesine Climacs cihazlarımızı ihraç ediyoruz
•Ürün geliştirme konusunda mevcut faaliyetleriniz ve yeni hedefleriniz nelerdir?
Tüm üretim süreçlerimize son teknoloji trendleri ve özellikle enerji tasarruflu çözümleri entegre etmeyi tercih ediyoruz. Özellikle verimlilik kavramı günümüzde sadece bu sektör için değil, artık her sektör için olmazsa olmaz bir madde. Bizler ortamın iklim şartlarını optimize ederken aynı zamanda su ve hava gibi farklı enerji kaynaklarına temas ediyoruz. Bu bağlamda çalıştığımız yetkin mühendis arkadaşlarımız, Ar-Ge ekibimiz ve kalite danışmanlarımızla çevreye duyarlı, verimlilik esaslı, enerji tüketimi daha az ve özellikle en doğru kapasitelerle en optimal çözümleri sunmayı hedefleyen bir üretim planını baz alıyoruz.
Bunun yanında Eurovent sertifikamızın da gerekliliklerini yerine getirerek yüksek kaliteli ve Avrupa standartlarına uygun cihazlar tasarlayıp üretiyoruz. Kurulduğumuz günden beri en büyük hedefimiz, her daim çok daha iyi, sektör bazında en doğru ve kaliteli çözümlere imza atmak. Bu bağlamda 2023 yılında temelini atarak 2024 yılının ilk çeyreğinde 3.500 m2’lik kapalı alanda faaliyete geçirmeyi planladığımız Ar-Ge Merkezimizin inşaatına başladık.
•İhracatınızda öne çıkan pazarlar hangileri? Önümüzdeki döneme dair yeni hedef pazarlarınızı öğrenebilir miyiz?
Katar’da konuşlanan kardeş fabrikamıza istinaden özellikle Orta Doğu ve Körfez pazarında büyük bir yetkinliğimiz ve deneyimimiz oluştu. Bu pazarda devletin önde gelen kişilerinin saraylarından, devlet dairelerine, otellerden iş merkezlerine, AVM’lere ve hastanelere kadar birçok projede yerimizi aldık.
Özellikle yakın zamanda Katar’da gerçekleşen dünya kupası sürecinde yoğun bir üretim sürecinden geçtik. GCC bölgesi haricinde Avrupa’daki yayılımımız hızla devam ediyor, Avrupa standartlarındaki üretimimizle İsviçre’den Malta’ya İrlanda’dan Romanya’ya kadar birçok ülkede farklı projelere imza attık. Pakistan, Rusya ve Türki Cumhuriyetler, mevcut distribütörlerimizin de desteğiyle hızla büyüyen pazarlar konumunda. Ayrıca özellikle hedeflediğimiz Afrika ve Amerika pazarlarında mevcudiyetimizi kısa sürede daha da güçlendirmek adına pazar araştırmaları, fuar katılımları ve bölge ziyaretlerimiz devam ediyor.
•ACS Klima’nın Katar’daki fabrikasının kuruluş sürecinden ve şimdiki faaliyetlerinden bahsedebilir misiniz?
Katar fabrikamızı 2019 yılında, bölgenin en önemli kuruluşlarından biri olan Al Malki Holding ile yaptığımız bir ortaklıkla kurduk. Bölgede zaten hali hazırda görev alan distribütörlerimizle aktif bir faaliyet içerisindeyken, yaptığımız bu ortaklıkla perspektifimizi daha da genişleterek bölgeye ve farklı sektörlere fazlasıyla temas etme imkânı sağladık. Tabii ki bu kuruluş süreci hiç birimiz için kolay olmadı. İzmir fabrikamızın sahip olduğu tüm teknik bilgi, destek, kalite, üretim ve sertifikasyon süreçlerimizi oraya adapte edebilmek için çok çalıştık ve kısa bir sürede de verimli sonuçlara ulaşmayı başardık. Şu an Katar fabrikamızla GCC bölgesindeki projeler için üretim yaparken İzmir fabrikamızla tüm dünyaya ürün tasarlıyor ve ihracat yapıyoruz.
•Ülkemiz zor zamanlardan geçmeye devam ediyor. İçinde bulunduğumuz süreci değerlendirmek istersek neler söylersiniz?
Gerek ekonomik, gerek toplumsal olarak, gerekse özellikle 6 Şubat’ta yaşadığımız üzücü deprem felaketiyle birlikte zor zamanlardan geçiyoruz. Fakat ülkemizin tarihine baktığımız zaman her daim benzer zorlu süreçleri deneyimleyerek ayakta kalabilmiş bir DNA’ya sahibiz. Türkiye hiçbir zaman stabil bir hayat düzenine, stabil bir ekonomiye ve beşeri şartlara sahip olmamış bir ülke ve yapısı gereği tarihin farklı evrelerinde farklı zorluklarla sınanmış güçlü bir yapıda. İnanıyoruz ve umuyoruz ki bu süreci de çalışarak, doğru hedef ve stratejilerle ve bunun yanında en önemlisi genç ve güçlü bir nesil sayesinde zamanla aşacağız. Nitelikli iş gücünü ülkemizde tutarak, eğitim sistemimizi düzenleyerek, her daim farklı ve doğru bir eylem planı içerisinde olarak; sanayiyle, ticaretle, tarımla, ticaretle, hukukla kısaca her alanda yapılacak atılımlarla Türkiye’nin bu dönemden geçeceğini düşünüyorum. Bizler de sektör olarak döviz kurlarındaki artış, yetkin iş gücüne ulaşamama, hammadde sıkıntıları ve benzeri sorunlar yüzünden olumsuz etkilensek de üretimimiz, AR-GE çalışmalarımız, bilim ve teknoloji adına yaptığımız yatırımlarımız ve yeni pazarlardaki mevcudiyetimizle bu zorlukları minimize ediyor ve daima daha iyisini hedefliyoruz. Ayrıca bu bağlamda, tedarikçilerimizin desteği ve aramızdaki güçlü ilişkilerin bize ekstra bir ivme verdiğinin altını özellikle çizmek isterim.
•2024 yılı için beklentilerinizi paylaşabilir misiniz?
Her yıl bizler için hedeflerimizin daha büyümesi anlamına geliyor. 2024 yılında üretim kapasitemizi daha da artırarak, ihracat rakamlarımızı daha da besleyerek ve hatta üretim ve montaj hatlarımızı farklı ülkelere de kaydırarak, değişik lokasyonlarda daha domine bir konuma gelmeyi ve %20’lik bir büyümeyi hedefliyoruz. Bunu yaparken tabii ki kalitemizden, verimlilik esasımız ve üstün mühendislik anlayışımızdan vazgeçmeyeceğiz.
•Son olarak iletmek istedikleriniz nelerdir?
Sektörün saygın kuruluşlarından biri olan ESSİAD’ın bir üyesi olmaktan dolayı mutluluk duyuyoruz. Özellikle iklimlendirme endüstrisinin gelişmesi yolunda hazırladığı projelerle sektörün rekabetçiliğini arttırma ve ayrıca mühendislik yolundaki gençlerin sektöre kazandırılması adına yapılan çalışmalarını fazlasıyla beğeniyor ve destekliyoruz.•