Bal-Ay-Ka Mühendislik Şirket Sahibi Aytuğ YARMAZ:
“EN KISA SÜREDE EĞİTİM SİSTEMİNDEKİ EKSİKLİKLERİN GİDERİLMESİ VE MESLEK LİSELERİNİN ÖN PLANA ÇIKARILMASI GEREKİYOR.”
Öncelikle sizi tanıyalım. Bize kendinizden bahsedebilir misiniz?
1978 Balıkesir doğumluyum. İlk, orta ve lise eğitimimi Balıkesir’de tamamladım.
Balıkesir Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölümü’nden 2001 yılında mezun oldum.
2003 yılından beri kendi kurduğum şirketimde mekanik tesisat konusunda çalışmaktayım Evli ve iki erkek çocuk babasıyım.
Bal-Ay-Ka Mühendislik firmanızın kuruluş öyküsü ve şu anki faaliyetleri hakkında bize bilgi verebilir misiniz?
Askerden döndükten sonra, Balıkesir’de doğalgaz geleceği için 2003 yılında şirketimi kurdum. İlk zamanlarda kombi tesisatı olarak başladığımız işlerimize mühendis olmam ve daha komplike işler yapmak istememden dolayı ağırlıklı olarak fabrika, hastane, otel gibi mühendislik tecrübemizi de yansıtabileceğim işlere yöneldim. Böylelikle endüstriyel tesisat işleri yapmaya başladım.
Şu an alt yapıdan üst yapıya tüm mekanik tesisat işlerini ve endüstriyel doğalgaz tesisatları üzerine uzmanlaşmış durumdayız.
Endüstriyel tesisler için buhar sistemleri, doğalgaz dönüşüm sistemleri, ısıtma, soğutma, iklimlendirme sistemleri, paslanmaz çelik boru tesisatları, yangın söndürme tesisatları gibi mekanik tesisatın pek çok kolunda mühendislik çalışmaları ve uygulama konusunda uzman kadrosu ile hizmet vermekteyiz.
Aynı zamanda Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından sertifikalandırılmış, yetkili bir mühendislik firmasıyız. Doğalgaz yüksek basınç hatları, basınçlı altyapı su tesisatları, HDPE (polietilen (PE) malzemesinden üretilen termoplastik borular) doğalgaz ve su hatları gibi altyapı projelerinde de geniş ekipman ve donanım gücü ile çalışmalarına devam ediyoruz. Balıkesir’de kurmuş olduğumuz atölyemizde havalandırma kanalı imalatımız da mevcuttur.
Firmamız Marmara ve Ege bölgesi başta olmak üzere tüm Türkiye’de başarılı projelere imza attı. Genç ve aktif kadro yapısı ile kaliteden ödün vermeden, hızlı, ekonomik ve yaratıcı çözümler üretmek öncelikli hedefimizdir.
Proje ve uygulamalarınız hakkında bilgi verebilir misiniz? Enerji verimliliği ile ilgili uygulamaya dönük neler yapıyorsunuz?
Genellikle fabrikalarla çalıştığımız için olmazsa olmazımız enerji verimliliğidir. Tüm proje ve uygulamalarda buna dikkat edip müşterilerimizi yönlendiriyoruz. Ayrıca kendi işyerimizde ve uygulamalarımızda da enerji verimliliği ve iş güvenliği kırmızı çizgimizdir.
Projelerde mimari, statik, mekanik ve elektrik disiplinleri bir bütün olarak değerlendiriliyor. Bu bütünlüğün korunması için nasıl bir yol izlenmelidir?
Yapılacak olan her bina fabrika veya sistem bu bütün üzerine konumlandırılıyor. Bence de doğru bir sistem fakat sistemi öncelikle proje yapılırken kurgulamamız gerekiyor. Tüm bileşenlerin proje başında bir araya gelerek oluşabilecek yanlışlıkları en başta çözmesi gerekir. Ayrıca tüm bu alanlar Yapı Bilgi Modelleme (BİM)’ye uygun şekilde dizayn edilirse çok daha iyi sonuçlar ortaya çıkar.
Akıllı binalar kullanıcı dostu olması nedeniyle ön plana çıkıyor. Sizce bu binaların tasarım süreci nasıl olmalı?
Binaların tasarım süreci ile ilgili yapılacak olan tüm çalışmaların ilk etapta kurgulanması en doğru süreç olacaktır. Sonradan yapılan sistemlerde problemler çıkabilmektedir.
Üniversite sanayi işbirliğine yönelik çalışmalar kapsamında neler yapıyorsunuz?
Balıkesir Üniversitesi mezunu olduğum için hem hocalarla hem de öğrencilerle görüşmeler yapıyoruz. Fakat Makina Mühendisliği Bölümü öğrencileri artık bizim branşı yapmak istemediklerinden dolayı işlerimiz zorlaşıyor. Kimse şantiyede çalışmak istemiyor bu durum gelecek ve sürdürebilirik açısından bizi zorluyor.
Yetkin personelin bulunması konusunda yaşadığınız sorunlar ve çözüm önerileriniz nelerdir?
Artık yetkin personel kesinlikle bulunmuyor. Herkes masa başı iş istiyor, şantiyeye gitmek veya şantiyede çalışmak istemiyor. Çırak yetişmiyor, usta bulunmuyor, Meslek Liseleri’nde nitelikli eleman yetişmiyor. En kısa sürede eğitim sistemindeki eksikliklerin giderilmesi ve meslek liselerinin ön plana çıkarılması gerekiyor.
Hem ESSİAD üyesisiniz hem de bir çok Sivil Toplum kuruluşuna katkıda bulunuyorsunuz. Balıkesir Sanayici ve İş Adamları Derneği’nin yeni dönem Yönetim Kurulu’nda Genel Sekreter olarak görev yapıyorsunuz. Sivil Toplum Kuruluşlarının sektöre katkıları hakkında ne düşünüyorsunuz?
Bu çok önemli bir konu. Herkese öneriyor ve her fırsatta yeni nesile anlatmaya çalışıyorum. Öncelikle sivil toplum kuruluşları bir ülkenin gelişmişliğinin en önemli konusudur. Bir ülkede sivil toplum kuruluşları ne kadar söz sahibiyse ülkenin gelişmişliği de aynı düzeyde artar. Sivil Toplum Kuruluşları, ülkenin geleceği için söz sahibi olmasını sağlar. Şahsım adına sivil toplum kuruluşlarında görev almak bana çok şeyler kattı. Öncelikle özgüvenimi arttırdı, profesyonel iş ilişkilerimi ve bağlantılarımı geliştirdi.
İş hayatımda başarılı olmamın en önemli sebeplerinden birisi sivil toplum kuruluşlarında almış olduğum görevlerdir. Bence herkesin en az bir sivil toplum kuruluşunda aktif görev alması gerekmektedir. ESSİAD’ı hem sivil toplum da hem de sektörel olarak çok başarılı buluyorum. Her zaman bizlere bilgilendirme yapıyor ve sektördeki tüm gelişmeleri paylaşıyor. Sektörde kurulan ilk sivil toplum kuruluşu olarak bir çok projede başarılı çalışmalar yürütüyor. Üyesi olmaktan onur duyuyorum.