KLS Klima AR-GE Müdürü Vefa Taner Çankaya:
“Teknolojik ve çevreye duyarlı ürün tasarımlarında çıtayı yükselterek tüm üreticilere örnek olmaya ve müşterilerin bilgilendirilmesini sağlamaya çalışıyoruz.”
2003 yılında İzmir ‘de kurulan, 2009 yılından itibaren operasyonlarını halen faaliyette olduğu Çiğli’de yer alan İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’ne taşıyan, yenilikçi tasarım ve entegre çözümlere sahip yüksek kaliteli ürünleri ile müşterilerine sürdürülebilir konfor ve yüksek enerji tasarrufu sağlayan ESSİAD Üyelerinden KLS Klima’nın AR-GE Müdürü Vefa Taner Çankaya ile sektörel gelişmeler hakkında röportaj gerçekleştirdik.
•Öncelikle sizi tanıyalım. Bize kendinizden bahsedebilir misiniz?
1989 doğumluyum, 2012 yılında üniversiteden mezun olup makina mühendisi olarak iş hayatıma başladım. Mezuniyetten sonraki ilk iki yıl otomotiv ve basınçlı kaplar üzerine çalışan firmalarda görev aldıktan sonra iklimlendirme, ısıtma, soğutma sektörü ile yollarımız kesişti ve bu süre boyunca AR-GE birimlerinde çalıştım. 2019 yılından beri KLS KLİMA bünyesinde AR-GE Müdürü olarak görev yapmaktayım.
•KLS Klima’nın kuruluş öyküsünü ve şu an yaptığı faaliyetleri bizlerle paylaşır mısınız?
KLS Klima, 2003 yılında İzmir’de kuruldu. 2009 yılından beri Çiğli Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyetlerimize devam ediyoruz.
2018 Ağustos ayında AFB Bina Konfor Verim ve Güvenlik Sistemleri ortaklığından güç alan KLS Klima, AFB deneyim ve portföyünden de destek alıp üretim ve ürün geliştirme konularında büyük gelişmeler sağladı. Kuruluşumuzda teknolojik ve çağdaş tasarımlarımızla, rekabetçi, enerji verimliliği konusunda son derece hassas, yüksek kaliteli ürünlerin üretimi, mevcut ürünlerin geliştirilmesi ve yarınlar için yeni teknolojik tasarımların ürün gamına katılması çalışmalarımıza hızla devam etmekteyiz.
•Hedef pazarlarınız ve ürün gruplarınız hakkında bize bilgi verebilir misiniz?
Isıtma, soğutma ve havalandırma endüstrisinin tüm ihtiyaçlarını karşılayacak ürün çeşitliliğine sahibiz. Bu ürünlerden paket tip yani tak-çalıştır dâhili otomasyona sahip olanlarının tamamının sanal ortamda müşterilerimize ulaştırılabilmesi için yazılım yatırımı yaptık. Mevcut durumda EUROVENT sertifikalı fancoil cihazlarımız dahil paket tip cihazlarımızın seçim ve raporlaması, kullanıcı dostu KLS ALL web ara yüzünden yapılabilir.
KLS Klima ürün gurubumuzda; klima santralleri, çatı tipi klimalar, endüstriyel ısıtma üniteleri, fancoil cihazları, paket nem alma cihazları, paket hijyenik klima santralleri, ısı geri kazanım ailesi
bulunmaktadır.
Çatı tipi klima cihazlarımız EPHESUS Serisi adı altında üretilmekte olup EN 14511, EN 14825 standartlarına uygundur. Önümüzdeki yıl çatı tipi klima cihazlarımız için EUROVENT sertifikalandırma programına katılıp performans değerlerimizi resmileştirmeyi planlıyoruz.
Fancoil cihazlarımız ve klima santrallerimiz EUROVENT performans sertifikasına sahiptir.
Isı geri kazanım cihazları ailesi ürün gamına yeni katıldı, plakalı ısı değiştirici veya ısı tekerleği sayesinde yüksek verimli ısı geri kazanım yapan cihazlarımızın tamamı ErP Eko Tasarım Kriterlerine uygun olarak tasarlandı. Aynı gruba ait konut tipi ısı geri kazanım cihazlarımız da tüm ErP ve konut tipi havalandırma cihazları etiketleme yönetmeliklerine uygundur. Müşterilerimize tüm sertifikaları alınmış, fabrika testleri yapılmış performans onaylı sorunsuz ürünler sunmaya özen gösteriyoruz.
•Sektörde üretilen cihazların geçmişteki ve şu anki durumu ile ilgili neler düşünüyorsunuz? Bu ürünleri yeterli görüyor musunuz?
Enerji yönetmeliği, karbon salınımı gibi çevreci endüstriyel tasarım esasları Avrupa’da 2008’den beri aktif olarak kullanılıyor ve üzerinde geliştirmeler yapılması için çalışılıyor. Ülkemizde eko tasarım kriterlerinin resmileşmesi biraz zaman aldı ancak özellikler son iki yılda bu konuda çok yol kat edildi. Enerji verimliliği üzerinde alınan bu kararlar sektördeki tüm ürünlerin tasarımlarının gözden geçirilmesine ve yeni ürünlerin bu konuda hassas olacak şekilde tasarlanmasını sağlıyor. Dolayısıyla eskiye nazaran ürünler, çağdaş, teknolojik, daha fazla katma değere sahip ve çevreye duyarlı olacak şekilde bir dönüşüm geçirmekte. Bu dönüşüm sürecini çok faydalı buluyoruz, üreticiden son kullanıcıya kadar sektörde görev alan herkesin bu süreçten kazançlı çıkacağını düşünüyorum.
KLS Klima olarak bu süreçte önder olacak bir pozisyona sahibiz, ürün grubumuzdaki tüm ürünlerin enerji kullanım etütleri ve eko tasarım kriterlerine uygun hesap dökümlerini hazırlıyor ve cihaz etiketlemelerimizi bu sonuçlara göre yapıyoruz. Teknolojik ve çevreye duyarlı ürün tasarımlarında çıtayı yükselterek tüm üreticilere örnek olmaya ve müşterilerin bilgilendirilmesini sağlamaya çalışıyoruz. Bu dönüşüm süreci ülkemizde olumlu ilerliyor, tek temennimiz ilgili resmi kurumların, alınan kararların ve yönetmeliklerin üreticiler tarafından uygulanıp uygulanmadığını denetliyor olması ve takibinin hassasiyetle yapılmasıdır. Ülkemizde mevcut sektörel ürünlerin şimdilik yeterli olduğunu söyleyemeyeceğim ancak çok olumlu bir sürece girildiğini ve hızlı adımlar atıldığını memnuniyetle gözlemliyoruz.
•Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik ve politik konjonktürde bitmek üzere olan 2021 yılını ve önümüzdeki sene için beklentilerinizi paylaşabilir misiniz?
Son yıllarda dünyamızı değiştiren pandemi felakati tüm ısıtma soğutma ve havalandırma sektörünü derinden etkiledi. Üreticiler bir yandan çeşitli pandemi önlemleriyle boğuşurken bir yandan da gelen yüksek taze hava ve hijyen uygulamaları ihtiyaçlarına cevap vermeye çalıştı. Bununla beraber sektörel olarak maalesef birçok konuda yurt dışına bağımlıyız. Ürünlerimizde kullanılan birçok ekipman ülkemizde üretilmiyor. Pandemi süreçlerinden ağır etkilenen ülkelerden gelen malzeme tedarikinde tüm üreticiler sıkıntılar yaşadı.
Yerli üretimin önemini hep beraber bir kez daha hatırladık. KLS Klima olarak bu süreci çalışanlarımızı hiç mağdur etmeden, geçirmekten gurur duyuyoruz.
Ülkemizin dış politikası ve ekonomik durumun dengede ve güvenilir tutulması ihracat oranının fazla olan sektörlerde büyük önem arz ediyor. Ülkemiz, ısıtma soğutma ve havalandırma sektöründe çalışan en iyi ülkeleri arasında, bunu müşterilerimizden gelen geri bildirimlerde ve yurt dışı fuarlarda gözlemliyoruz. Bu durumun mutlaka ekonomik güven ile perçinlenmesi gerekiyor. Yurt dışı müşterilerimiz, ekonomik gelecek kaygısı olmayan muhataplar ile çalışmak istiyor, bu kaygıların ürün kalitesine olumsuz etkilerinin olacağını düşünüyorlar. Bu güveni onlara hissettirebilmeliyiz. Bu konuda çok hassas davranılması ve teknolojik yeteneklerimizin güven veren siyasi politikalarla desteklenmesini umuyoruz.
•Şu anki mesleki eğitim ile ilgili düşünceleriniz ve nitelikli personel ihtiyacını gidermek için yapılabilecek çalışmalar nelerdir?
Sektörel tecrübeye sahip takım arkadaşları bulmakta zaman zaman zorluklar çekebiliyoruz. Teknik lise ve yüksekokul mezunu arkadaşlarımızın eğitimleri pratiğe dönük olduğundan daha hızlı uyum sağlayabiliyorlar ancak üniversitelerin ilgili lisans bölümlerinde sektörümüzle ilgili enerji, soğutma ve iklimlendirme konulu ders sayısının ve niteliğinin yeterli olmadığını düşünüyorum.
Enerji sistemleri ve iklimlendirme konularında öğrencilerimize sektörümüz hakkında daha çok bilgilendirme yapılmalı. Öğrencilerimizin bu alanlara da uzmanlaşabileceklerini ve kendilerine ihtiyaç olduğunu bilmeleri gerekiyor. ESSİAD bu konu oldukça hassas davranıyor ve öğrencilerimize sektörümüzü tanıtmaya çalışıyor bu konuda kendilerine teşekkür ediyoruz. KLS Klima olarak nitelikli staj imkânları, teknik geziler ve eğitimler düzenlenmesine destek olarak bu çabaların daha çok öğrenciye ulaşmasını sağlamaktan mutluluk ve gurur duyuyoruz.
•Son olarak söylemek istedikleriniz nelerdir?
ESSİAD’ın sektörümüzün gelişmesi, sektörel problemlerin aşılması, eski ve yeni kuruluşlar arasında tecrübe alışverişinin sağlanması, ısıtma soğutma ve havalandırma endüstrisinde yeni görev alacak çalışma arkadaşlarımızın eğitimlerinde özverili, hassas ve yoğun çabalarından dolayı teşekkür ediyoruz. Bu ailenin bir parçası olmaktan mutluluk duyuyoruz.