9-11 Haziran 2022 tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenen FOTEG İstanbul 2022 15.Gıda İşleme Teknolojileri Uluslararası İhtisas Fuarı’nın ikinci gününde SOSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hayati Can bir sunum gerçekleştirdi.
Hayati Can, ilgiyle izlenen “Soğutma Sektöründe Yeni Trendler” başlıklı sunumunda iklim değişikliğinin soğutma sektörü için de ana sürücülerden biri olduğuna dikkat çekerek şu başlıklara yer verdi: Doğal Akışkanların Kullanımı, Enerji Yoğunluğu Düşük Cihaz Tasarımı, Sertifikalı Ürün Kullanımı, Atık Enerjinin Kullanımı, Isı Geri Kazanımı Sistemleri, Sera Alanında Gelişmeler, Gıda Muhafazasının Önemi, Hijyenik Ürün Tasarımları.
Can, soğutucu akışkan seçiminin bütünsel bir yaklaşım gerektirdiğini vurgulayarak şunları söyledi: “Bu bütünsel yaklaşım; enerji verimliliği, sistem performansı, kişisel ve toplum sağlığına olan etkileri, maliyet ile çevreye olan dolaylı ve dolaysız zararlarını içerir. Örneğin, bazı HFO (Hidrofloroolefin)’lar henüz tüm uygulamalar için test edilmemişlerdir ve GWP değerleri düşük olmasına karşın bazıları hafif yanıcıdırlar ve maliyetleri yüksektir. İdeal soğutkan yoktur. Doğal soğutkanlar, HFO’lar ve muhtemel karışımlar kullanılmaya devam edecektir. Doğal soğutkanların GWP değerleri çok düşüktür veya hiç yoktur.
Hayati Can, doğal soğutucu akışkanlardan bazılarının yanıcı/parlayıcı olabileceğine dikkat çekerek özellikle propanın evsel buzdolabı üretiminde yaygın olarak kullanıldığını, bu nedenle yetkili servisler haricinde her hangi bir tamir-servis elemanının müdahale etmelerinde sakınca olabileceğinin altını çizdi.
Sunumda, Enerji Yoğunluğu Düşük Cihaz Tasarımı başlığı altında; Amonyak Akışkanlı Soğutma Çevrimi, NH3/CO2 Kaskad Soğutma Sistemi, Adyabatik Soğutmalı Amonyak Kondenserler ve çalışma prensipleri anlatıldı.
Fanlar ve Enerji Verimliliği konusunda; soğuk depolamada çift hızlı fan kullanarak hem ürün firesinin azaltılabileceği, hem de enerji tasarrufu sağlanabileceği vurgulandı.
Sunumun diğer konu başlıkları şunlardı: Frekans İnvertörleri ve Step Kontrol Üniteleri Kullanımı, Hava Soğutmalı Kondenser ve Evaporatörlerde Son Gelişmeler, Hava Yönlendirme, Geleneksel ve Yenilikçi Defrost Çözümleri, Oda Soğutucularda UV-C Uygulamaları, Soğuk Depolarda Uzaktan İzleme Sistemleri, Atık Enerjinin Kullanımı (Kondenserde Sıcak Su Üretimi), Soğuk Zincirin Kırılmaması için Yükleme/Boşaltma Rampaları ve Yükleme Körüğünün (İzotermik Körük) Önemi, Soğuk Depolarda Solarwall ve Çatı Üzeri GES Uygulamaları ve Sera İklimlendirme Uygulamaları.
Sunumun ardından izleyenlerin de katılım gösterdiği interaktif sorular ve katkılar bölümü yer aldı.
Hayati Can, sunum programının sonunda soğutucu akışkanlar konusunda sertifikalı eğitim almak isteyenler için bir AB projesi olan Real Alternatives’in web sitesini başvuru mecrası olarak gösterdi: https://ucllenergy.be/real2/