SOSİAD Soğutma Sanayi İş İnsanları Derneği, İklim Değişikliği Komisyonu tarafından hazırlanan “İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE BİR İKLİM PAYDAŞI OLARAK SOĞUTMA SANAYİİNDE YEŞİL DÖNÜŞÜM” anket sonuçlarını paylaştığı basın toplantısı düzenledi.
İklim değişikliği ile mücadele kapsamında, Birleşmiş Milletlerin “Sürdürülebilir Kalkınma” için belirlediği “17 Küresel Amaç”, Paris Anlaşması ve Avrupa “Yeşil Mutabakatı” sürdürülebilir bir dünya için yürütülmesi gereken yeşil dönüşüm çalışmalarının ana çerçevesini çiziyor.
İş dünyasının sürdürülebilir geleceğe hazırlanması açısından ekonomik, sosyal, çevresel ve yönetişimsel dinamiklerin bütüncül bir yaklaşımla ele alınması kaçınılmaz oldu.
SOSİAD , gerek iklim değişikliği ile mücadele gerekse ticari alandaki rekabet gücümüzü korumak açısından, sektörümüzün sürdürülebilir geleceğe hazırlanmasını önemli ve öncelikli konu olarak değerlendiriyor.
İklim değişikliği ve ısınan dünyada ısıl konfor gerektiren her alanda SOSİAD’ın olduğunun altı çizilen basın toplantısında, yaşamı konforlu bir şekilde devam ettiren, gıdayı muhafaza eden, sağlık sektöründe değeri koruyan ve soğuk zinciri merkezine alan bir sanayi soğutma sanayinin önemi vurgulandı.
Konuyu örneklemek açısından, 2050 yılında 10 milyara yaklaşacak dünya nüfusunun beslenebilmesi için bugün üretilen gıdanın yetmeyeceğini, bugün üretilenden %60 daha fazla gıda üretilmesi gerekeceğini, diğer taraftan da dünyada üretilen gıdanın yaklaşık üçte birinin (yılda 1,3 milyar ton) tedarik zincirleri boyunca kaybedildiği veya israf edildiği belirtildi.
Dünya nüfusunu beslemek için daha fazla gıda üretmek yerine gıda israfını ve kaybını azaltan düşük emisyonlu ve enerji verimli soğuk zincir uygulamaları ve dolayısıyla soğutma sanayi çözümün önemli parçası olarak dikkat çekiyor.
Bu kapsamda, SOSİAD üyelerinin yeşil dönüşüm için hazırlıklarını gözden geçirmek, ihtiyaçlarını belirlemek ve bu ihtiyaçlar çerçevesinde SOSİAD olarak üyelerine ne tür katkılar verebilirizi ortaya koymayı amaçladıklarını belirten SOSİAD, ardından basın mensupları ile anket sonuçlarını paylaştı.
15 sorudan oluşan anketi, 19 Sosiad üyesi tarafından cevaplandığı ve anketi cevaplandıran üyelerinin %26’sının büyük ölçekli ve %74’ü KOBİ ölçeğinde olduğu bilgisi verildi.
Ankete katılan firmaların %80’i Makine ve Teçhizat, %10’u Müteahhitlik hizmeti ihracatı yapıyor. İhracat yapan firmaların %90’ının AB ülkelerine ihracatı var. Bu kapsamda, gerek emisyonlar ve enerji verimliliği gerekse döngüsel ekonomi