Öncelikle sizi tanıyalım. Bize kendinizden bahsedebilir misiniz?
İş hayatına üniversite eğitimi devam ederken başladım. 1990 yılında kurucu ortak olarak Şanal Elektrik Motorları firmasını açtık. 1995 yılına kadar elektrik motoru üretimine devam ettik. 1995 yılından itibaren Üntes Isıtma Klima Soğutma San. ve Tic.A.Ş. de ikinci kuşak yönetici olarak yönetimi devraldım. 1997 yılından itibaren Üntes Grup firmalarının Yönetim Kurulu Başkanlığını yürütüyorum. 1999 -2012 yılları arasında OAİB Makina ve Aksamları İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulunda Muhasip Üye olarak görev aldım. 2012- 2018 yılları arasında OAiB İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliğinde Başkan yardımcılığı görevini üstlendim. Halen İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanlığı, Ankara Sanayi Odası Meclis üyeliği, TOBB İklimlendirme Meclisi üyeliği, Başkent Ankara ve Anadolu Konfederasyonu-Başkon Sanayi Başkanlığı, ISKAV Danışma Kurulu Üyeliği görevlerini yürütüyorum.
İSİB olarak son dönemde gerçekleştirdiğiniz faaliyetler ve gündemdeki öncelikleriniz hakkında bilgi verir misiniz?
İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği (İSİB) Türkiye’de iklimlendirme sektöründe tek ve koordinatör İhracatçılar Birliğidir. 22 Ekim 2011 tarihinde 130 üye firma ile kurulan, 2022 yılı sonu itibariyle ise toplam 2637 üye firmanın oluşturduğu büyük bir yapıya dönüşen Birliğimiz, kuruluşundan bugüne yaptığı faaliyet ve çalışmalarla ihracatçı birlikleri arasında öncü ve geliştiren bir vizyona sahip oldu.
Küresel pazarlarda ve yurt içinde sektörün bilinirliğini artırmak, üye kuruluşlarının pazarlama ve satış odaklı çalışmalarına destek olmak amacıyla hareket eden Birliğimiz, yabancı sermayeli şirketlerin Türkiye’de yatırım yapması ve sektörün yurtdışında ve yurtiçinde yaşadığı sorunların çözümü için gerekli politikaların oluşturması adına çalışıyor.
İSİB, ihracat potansiyeli görülen pazarlarda yer alan fuarlara yönelik milli katılım organizasyonları düzenlenmek, Yurt dışında düzenlenen sektörel fuarlara katılım sağlamak, sektörel ticaret heyetleri ve alım heyetleri düzenlemek, İklimlendirme sektörüne yönelik “Tasarım Yarışması” düzenlemek, firmalarımızın dış pazarlara dönük olarak ihtiyaç duydukları konularda eğitimler vermek, sektörel ülke raporları hazırlamak, sektörel sorunların çözümlerine yönelik çalıştay ve üye buluşma toplantıları düzenlemek gibi görevlerinin yanında dünya pazarlarında Türk ihraç ürünlerinin popülaritesini arttıracak diğer kişi yada organizasyonların çalışmalarına da destek olmaktadır.
Birliğimiz, kuruluşundan bu yana geçen zaman diliminde ihracatçımızı hep zor ve tek başına gidemeyecekleri pazarlara götürmek ve ihracatlarını artırmak hedefi ile 40’ı aşkın ülkeye giderek 36 ticari heyet, 113 fuar katılımı ve 17 alım heyeti faaliyeti gerçekleştirdi. Hedef ülkelere yönelik yüzlerce rapor üretirken sektörümüzü anlattığımız pek çok reklam ve sponsorluk çalışması gerçekleştirdi.
“TURKISH HVAC-R”ın bir Dünya markası olması için profesyonel bir iletişim ve marka çalışması yaptı ve uygulama yönünde çalışmalara başladı.
İhracatın tüm dinamiklerinden pazarlama ve satışın geliştirilmesine kadar pek çok eğitim faaliyeti ile ihracatçılarımızın entelektüel birikimine katkı sağladı. Bununla birlikte bünyemizde kurduğumuz Dış Ticaret İstihbarat Merkezi ve Ürün Arama Motoru ile hepimize ayrıcalıklı hizmetler sağladı. İSİB’in kurumsal itibarı ve imajı için pek çok medya ilişkileri faaliyetlerinde bulunarak sektörümüzün olumlu algısını dış paydaşlarımız nezdinde konumlandırdı ve geliştirdi.
İSİB ayrıca, Türk İklimlendirme Sektörünün yurt dışında tanıtımına yönelik olarak gözlem ve araştırma yapma, broşür, katalog ve dergi hazırlama, yurt dışında sektörel medya organlarında, fuarlarla eş zamanlı olarak fuar alanlarında ve şehir merkezlerinde reklam verme, Sektörel faaliyetlere sponsor olmak gibi çok değişik görevler ifa etmektedir.
Sektörün ihracat hedefleri ve şu andaki rakamlar nelerdir?
Türk İklimlendirme Sektörü, 2023 yılının Nisan ayı itibariyle bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3,2 artışla 2 milyar 317 milyon dolarlık ihracat büyüklüğü ile kapattı. Sektörün ihracatı, Türkiye ihracat ortalamasının üstünde gerçekleşirken ihracatın ithalatı karşılama oranı ise %92,8 olarak gerçekleşti.
Türk İklimlendirme Sektörü, 2023 yılının ilk çeyreğinde 2022 yılının aynı dönemine göre, Soğutma Sistem ve Elemanları alt sektöründe yüzde 3,1, Klima Sistem ve Elemanlarında yüzde 6,3, Tesisat Sistem ve Elemanlarında yüzde 4, Havalandırma Sistem ve Elemanlarında ise yüzde 11,6 ihracat artışı sağladı. Aynı dönemde Isıtma Sistem ve Elemanları ve Yalıtım Malzemeleri alt sektörlerinde ise ihracat değer azalışları görüldü. 2023 yılının ilk çeyreğinde ihracatın en yüksek olduğu ülkeler sırasıyla Almanya, Rusya, Birleşik Krallık, İtalya ve Fransa oldu. Sektörün kilogram birim fiyatı 2022 yılının ilk çeyreğinde 5,2 dolar iken 2023 yılının ilk çeyreğinde 6,3 dolara çıktı.
Türk İklimlendirme sektörü olarak Dünya pazarından yüzde 1,5’luk pay almak en büyük hedefimiz. 2023 yılı ilk dört aylık rakamlar da bunu destekliyor. İhracatçılarımız için tüm sektör paydaşları ile birlikte pazarlama ve iletişim anlamında ciddi çalışmalar yapıyoruz.
Bu yıl şu ana kadar Rusya’dan Slovakya’ya, Senegal’den Endonezya’ya kadar geniş bir perspektifte 20 adet fuar, milli katılım ve ticari heyet organizasyonları düzenledik. Yılın sonuna kadar 40’ın üzerinde etkinliği ihracatçılarımızın hedefleri doğrultusunda gerçekleştireceğiz. Türk İklimlendirme Sektörü, Türkiye’de TİM verilerine göre ihracatta 11. büyük sektör konumunda.
Sektör ayrıca, split klimadaki üretim kapasitesi ile Avrupa pazar lideri, radyatör ve havlupan ihracatında ise dünya lideri konumunda. Kombi, havalandırma ekipmanları ve esnek hava kanalları üretiminde dünyanın üretim üssü olma yolunda emin adımlarla devam ediyoruz. Soğutma, tesisat, yalıtım gibi diğer ürün gruplarında da benzer başarıları yakalamayı ve dünya sıralamasında orta vadede ilk 10’a girmeyi hedefliyoruz. Ülkemiz ihracatı ve uluslararası piyasalarda etkinleşmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Avrupa’da değişen enerji kullanım çeşitlerine yönelik doğru cihaz ve ekipmanları sağlamak adına üretim çalışmalarına hızlı bir şekilde devam ediyoruz. Bu anlamda yurtdışından Türkiye’ye yatırımlarında arttığını görüyoruz. Özellikle ısı pompası ve ekipmanları tarafı yeni dönemde parlayan bir yıldız. Isı pompası pazarı, geçtiğimiz yıl yaşanan Rusya-Ukrayna savaşı ile beraber doğalgaz kısıntısı ile birlikte en yüksek noktasına ulaştı. Geçtiğimiz yıl pazar 2,5 kat büyüdü. Tüm Dünya’da da pazarın büyümesi ve ısı pompasına talep arttığını görüyoruz. 2030 yılında Avrupa ısı pompası Pazar büyüklüğünün yıllık 8 milyon adete ulaşacağını bekliyoruz. Türk firmalarımız için yeniden şekillenen bu dönemin çok hareketli ve verimli geçeceğine inanıyoruz.•