BM genel sekreteri António Guterres, uluslararası anlaşmanın 35. yıl dönümünü kutlarken tüm dünyaya, Montreal Protokolü’nün “temel ilkelerini” desteklemeye devam etme çağrısında bulundu.
Uluslararası Ozon Tabakasının Korunması Günü olan 16 Eylül, tüm dünya, Montreal Protokolü ile, insanlığın karşı karşıya olduğu en büyük tehditlerden biri olan ozon tabakasının delinmesini azaltma sürecinin nasıl başlatıldığını hatırlıyor.
Ozon tabakasını incelten gazların kullanımdan çıkarılması sayesinde ozon tabakası iyileşiyor ve insanlığı güneşin ultraviyole ışınlarından korumaya devam etmesi sağlanıyor. Milyonlarca insanı cilt kanseri ve katarakttan korumanın yanı sıra iklim değişikliği de yavaşladı. Ozon tabakasına zarar veren kimyasallar yasaklanmamış olsaydı, bu yüzyılın sonuna kadar küresel sıcaklık artışının 2.5°C daha yüksek olacağı tahmin ediliyor. Kigali Değişikliği ile, ülkeler HFC’leri aşamalı olarak azaltmayı taahhüt ettiler – bu hareket, yüzyılın sonuna kadar küresel sıcaklık artışının 0,4°C daha düşük olmasını sağlayacak.
BM genel sekreteri António Guterres bugün yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Bugün, Montreal Protokolü’nün, stratosferin ozon tabakasını iklimin ısınmasına neden olan sentetik kimyasallara karşı korumadaki başarısının 35. yılını kutluyoruz. Küresel bir anlaşma sayesinde insanlık, ozon tabakasındaki devasa bir delikten yayılan ultraviyole radyasyonun sebep olduğu büyük bir sağlık felaketini önledi. Montreal Protokolü büyük bir başarıdır, çünkü bilim karşılaştığımız tehdidi keşfettiğinde hükümetler ve ortakları harekete geçti. Evrensel olarak onaylanmış ve kararlı bir şekilde uygulanan küresel bir çevre anlaşmasını kabul ettik. Montreal Protokolü, eylem halindeki çok taraflılığın güçlü bir örneğidir. Çatışmalar, artan yoksulluk, derinleşen eşitsizlik ve iklim acil durumu gibi dünyanın karşı karşıya olduğu birçok soruna ortak fayda yaratmak için birlikte çalışmayı başarabileceğimizi hatırlatıyor.
“Montreal Protokolü iklim kriziyle mücadeleye şimdiden katkıda bulundu. Bitkileri ultraviyole radyasyonundan koruyup, yaşamalarına ve karbon depolamalarına izin vererek, fazladan 1ºC’ye varan küresel ısınmayı önledi. Protokolün iklimi ısıtan gazları aşamalı olarak kaldırma ve Kigali Değişikliği yoluyla enerji verimliliğini artırma çalışmaları, iklim değişikliğini daha da yavaşlatabilir.”
“Seçeneklerimiz: toplu eylem veya toplu intihar. Bu Uluslararası Gün’de, iklim krizini ve tüm ortak sorunlarımızı sona erdirmek için Montreal Protokolü için gösterdiğimiz işbirliğini taklit etmeye söz verelim. Ve Montreal Protokolü’nün temel ilkelerini desteklemeye devam edelim.”