Bilindiği üzere, 2022 yılı kurumlar vergisi beyannamesi 2023 yılı Nisan ayı içerisinde şirketin bağlı olduğu vergi dairesine verilmesi zorunludur. Buna göre;
Kurumlar Vergisi beyannamesi, hesap döneminin kapandığı ayı izleyen dördüncü ayın birinci gününden son günü saat 23.59’a kadar, dar mükellef kurumlarda muhatabın Türkiye’yi terk etmesi halinde ise ülkeyi terk etmesinden önceki 15 gün içinde verilir.
Normal hesap dönemi; 1 Ocak-31 Aralık olan takvim yılıdır. Bu nedenle hesap dönemi takvim yılı olan kurumlar, 2022 hesap dönemine ilişkin beyannamelerini 1-30 Nisan 2023 tarihleri arasında verebileceklerdir.
Özel hesap dönemi tayin edilmiş mükelleflerin beyannameleri, özel hesap döneminin kapandığı ayı izleyen dördüncü ayın son günü akşamına kadar verilir.
Örneğin, özel hesap dönemi 1 Temmuz-30 Haziran olan bir kurumun beyannamesini 31 Ekim akşamına kadar vermesi gerekmektedir.
Kurumlar vergisi beyannamesi ile geçici vergi beyannamesi elektronik ortamda verilir.
Kurumlar Vergisi Oranı Nedir?
Kurumlar vergisi, kurum kazancı üzerinden %23 oranında alınır. Kurumlar vergisi oranı, kurumların 2022 yılı vergilendirme dönemine ait kurum kazançları için KVK’nun geçici 13. maddesine göre %23 olarak uygulanacaktır. 2023 yılı için ise bu oran %20 olarak uygulanmaya devam edecektir.
Ayrıca, cari vergilendirme döneminin kurumlar vergisine mahsup edilmek üzere cari dönemin kurumlar vergisi oranında geçici vergi ödenir.
Tam mükellef kurumlar için geçerli olan esaslar, dar mükellef kurumlara da aynen uygulanır.
Kurumlar Vergisi Beyannamesinin Verilme Zamanı
Kurumlar vergisi beyannamesi, hesap döneminin kapandığı ayı izleyen dördüncü ayın birinci gününden son günü saat 23:59’a kadar, dar mükellef kurumlarda muhatabın Türkiye’yi terk etmesi halinde ise ülkeyi terk etmesinden önceki 15 gün içinde verilir.
Kurumlar vergisi beyannamesinde aşağıda yer alan ekler bulunmakta olup mükellefler durumlarına göre gerekli kısımları doldurmak zorundadır.
•Ayrıntılı bilanço ve ayrıntılı gelir tablosu veya işletme hesabı özeti,
•Kesinti yoluyla ödenen vergilere ilişkin belgeler,
•Yabancı ülkelerde ödenen vergilere ilişkin belgeler,
•Dar mükellef ortağı bulunan kurumların bu ortakların adları, unvanları ve ikamet adreslerine ait bildirim,
•Muhasebe sistemi genel tebliğleri uyarınca temel mali tabloların (bilanço, gelir tablosu) yanı sıra diğer mali tabloları düzenlemek mecburiyetinde olan mükelleflerce düzenlenen kar dağıtım tablosu,
•Kurum ortaklarına ve yönetim kurulu üyelerine ilişkin bildirim,
•Transfer fiyatlandırması, kontrol edilen yabancı kurum ve örtülü sermayeye ilişkin bilgiler,
•Yurt dışı mukimi kişi veya kurumlara verilen eğitim ve sağlık hizmetlerine ilişkin form,
•Teknokentlerden elde edilen kazançlara ilişkin bilgiler,
•Ar-Ge ve tasarım indirimi bilgileri,
•KKEG bilgileri,
•İndirimli kurumlar vergisi tablosu,
•Nakdi sermaye artışı indirimi bilgileri,
•Sınai mülkiyet hakkı istisnası bilgileri,
•Dar mükellef ulaştırma kurumu hasılat defteri,
•Yabancı para pozisyonuna ilişkin bilgiler,
•6491 sayılı Kanun 12/5 mad. kapsamında itfa payları tablosu,
•G.V.K. 113’üncü madde kapsamında hasılat esaslı kazanç tablosu
Kurumlar Vergisinin Ödenme Zamanı
Kurumlar vergisi, beyannamenin verildiği ayın sonuna kadar ödenir. Hesap dönemi takvim yılı olan kurumlar, 2022 hesap dönemine ilişkin hesaplanan kurumlar vergisini 1 Nisan-30 Nisan 2023
tarihleri arasında öderler. Özel hesap dönemi tayin edilen kurumlar ise beyannamelerini verdikleri ayın sonuna kadar kurumlar vergisini ödemelidir.
Tasfiye ve birleşme halinde, tasfiye edilen veya birleşen kurumlar adına tasfiye veya birleşme kârı üzerinden tarh olunan vergiler, tasfiye veya birleşme nedeniyle infisah eden kuruma ait kurumlar vergisi beyannamesinin verilme süresi içinde ödenir. Tasfiye edilen veya birleşen kurumların bu Kanun’a göre tahakkuk etmiş olup, henüz vadeleri gelmemiş bulunan vergileri de aynı süre içinde ödenir.
Kurumlar vergisini www.gib.gov.tr internet sitesi (İnteraktif Vergi Dairesi ve GİB Mobil Uygulaması) üzerinden; anlaşmalı bankaların kredi kartları ile, Anlaşmalı bankaların şubelerinden veya PTT işyerlerinden ödeyebilirsiniz.
Geçmiş Yıl Zararları
Kurumlar vergisi beyannamesinde, her yıla ilişkin tutarlar ayrı ayrı gösterilmek ve 5 yıldan fazla nakledilmemek şartıyla geçmiş yılların beyannamelerinde yer alan zararlar kurum kazancından indirilebilecektir.
Mükelleflerce bir hesap dönemi içerisinde oluşan zararın, müteakip 5 hesap döneminde oluşacak kârlarla mahsup edilememesi halinde mahsup imkanı ortadan kalkmaktadır. Af kanunlarına göre matrah artırımında bulunan mükelleflerin artırımda bulundukları yıla ilişkin zararlarının sadece %50’sini gelir ve kurumlar vergisi kanununun ilgili maddelerinde yer alan esaslar çerçevesinde mahsup edilebilecektir.
Vergiye Uyumlu Mükelleflere %5 İndirim
Kurumlar vergisi mükelleflerinden (finans ve bankacılık sektörlerinde faaliyet gösterenler, sigorta ve reasürans şirketleri ile emeklilik şirketleri ve emeklilik yatırım fonları hariç olmak üzere) gerekli şartları taşıyanların kurumlar vergisi beyannameleri üzerinden hesaplanan vergisinin %5’i, ödenmesi gereken kurumlar vergisinden indirilir.
Buna göre mükelleflerin;
a)İndirimin hesaplanacağı beyannamenin ait olduğu yıl ile bu yıldan önceki son iki yıla ait vergi beyannamelerinin kanuni süresi içerisinde verilmiş ve indirimin hesaplanacağı beyannamenin verildiği tarih itibarıyla bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödenmiş olması,
b)İndirimin hesaplanacağı beyannamenin ait olduğu yıl ile bu yıldan önceki son iki yıl içerisinde haklarında beyana tâbi vergi türleri itibarıyla ikmalen, re’sen veya idarece yapılmış bir tarhiyat bulunmaması,
c)Vergi indiriminin hesaplanacağı beyannamenin verildiği tarih itibarıyla vergi aslı (vergi cezaları ile fer’i alacaklar dâhil) 1.000 Türk lirasının üzerinde vadesi geçmiş borcunun bulunmaması,
d)Vergi indiriminin hesaplanacağı beyannamenin ait olduğu yıl ile önceki dört takvim yılında Vergi Usul Kanunu’nun 359’uncu maddesinde sayılan fiillerin işlenmemiş olması, şarttır.
Vergi indirimine ilişkin şartları haiz mükellefler, yıllık gelir veya kurumlar vergisi beyannameleri üzerinden hesaplanan gelir veya kurumlar vergisinin %5’i oranında vergi indirimi tutarını hesaplayacaktır.
Vergi indirimi tutarı, her hal ve takdirde 2.000,00 TL’den fazla olamaz. Vergi indirimi tutarının ödenmesi gereken vergiden fazla olması halinde ise kalan tutar, kurumlar vergisi beyannamesinin verilmesi gereken tarihi izleyen bir tam yıl içinde mükellefin beyanı üzerine tahakkuk eden diğer vergilerinden mahsup edilebilecektir. Bu süre içerisinde mahsup edilemeyen tutarlar red ve iade edilmeyecektir.