İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği’nin (İSİB), Türk İklimlendirme Sektörü’ndeki yol haritasını tayin ve tadil ettiği, stratejisini ve ekonomik gelişmeleri konuştuğu, yıl içinde yaşanan önemli idari ve ticari gelişmeleri üyeleri ile paylaştığı İklimlendirme Sektörü Strateji Çalıştayı 14-17 Kasım 2021 tarihleri arasında Antalya Cornelia Diamond Hotel’de gerçekleştirildi.
İSİB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet ŞANAL’ın ev sahipliğinde yaklaşık 200’ü aşkın sektör paydaşının katılımı ile yapılan çalıştayda gelecek teknolojilerin Türk İklimlendirme Sektörüne etkileri, Türk İklimlendirme Sektörü’nün global iletişim stratejileri, Avrupa Birliği‘nin sınırda karbon düzenleme mekanizmasının sektöre etkileri detayları ile masaya yatırıldı.
Ekonomist ve akademisyen Murat SAĞMAN’ın 2022 yılında küresel piyasalarda ve Türkiye ekonomisinde yaşanacak gelişmeleri katılımcılara aktardığı çalıştayda akademisyen, yazar Emrah Safa Gürkan ise “Zamanın Ruhu: Modernite ve Değişen Beklentiler” başlığında bir konuşma yaptı.
Çalıştay’ın açılış konuşmasını yapan İSİB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet ŞANAL, İSİB’in 10 yılını kutladığı bu yılın sektör adına koyulan hedeflerin üzerinde bir başarı yakaladıklarını ifade ederek şunları söyledi: “ 10 yıl önce 130 üye ile Birlik olarak ve bütünleşik hareket ederek sektörün ihracatını ve yurtdışı itibarını artırma hedefi ile çıktığımız bu yolda şu an 2023 üyemizle 200’ü aşkın ülkeye, 5 milyar doların üzerinde bir ihracat büyüklüğü gerçekleştirerek Türkiye’nin en önemli sektörlerinden biri haline geldik. Bu yıl sonu için koyduğumuz hedefi Ekim ayı itibariyle geçtik. 2021 yılını 6 Milyar doların üzerinde bir büyüklük ile kapatacağımızı öngörüyoruz. Bununla birlikte ihracatın ithalatı karşılama oranında yüzde 96,1 gibi bir oranı yakalayarak Ülkemiz için katma değerimizi her geçen gün artırıyoruz.“
Sektör Strateji Çalıştayı hakkında da bilgi veren Şanal, tüm paydaşlarımızla küresel pazarlarda verimli ve etkili bir satış ve pazarlama stratejisi uyguladıklarını belirterek şunları söyledi: “Öncelikle 2022 yılı Ülkemizin dış ticaret büyüklüğünün artarak devam edeceğini öngörüyoruz. Küresel pazarlardaki payımızı artırmak için ihracatçılarımızla birlikte fuar katılımları, ticari heyet faaliyetleri ve alım heyeti organizasyonları gibi pek çok faaliyeti gerçekleştirirken bünyemizde kurduğumuz Dış Ticaret İstihbarat Merkezi ile Ürün Arama Motorumuzla entelektüel katma değerimizi de her geçen gün artırıyoruz. Sektörümüz için ulaşılabilirlik sınırlarını global kapsayıcılık modeline çevirmek adına bir global iletişim stratejisi üzerinde çalışıyoruz. Bu strateji ile beraber sektörün global piyasalarda algı ve itibar yolculuğunu her anlamda bir üst düzeye çıkarabilmeyi ve sektör ürünlerimizin maddi ve marka değerlerini artırabilmeyi hedefliyoruz. Yine çalıştayımızda Avrupa Birliği’nin sınırda uygulayacağı karbon düzenleme mekanizmasının sektörümüze etkileri konusunda da ciddi çalışmalar yapıyoruz. Sektörümüzün bu sürece hazır olması için elbirliği ile çalışıyoruz.”
Çalıştayın ilk gününde program; 10. yıl kutlaması, Murat SAĞMAN’ın 2022 Yılında Küresel Piyasalar ve Türkiye Ekonomisi sunumu, Hakan ZOBU’nun Gelecek Teknolojilerinin Sektöre Etkisi ile Salgın v.b. Durumların İklimlendirme Sistemlerine Etkileri sunumu, Kerim KOTAN’ın Uluslararası Şirket Evlilikleri sunumu, çalıştayın ikinci gününde program; Serkan ELİBOLLAR’ın BİM’in Önemi ve Firmalarımızın Uyum Sağlamaları Gerekliliği sunumu, Emrah Safa GÜRKAN’ın Zamanın Ruhu: Modernite ve Değişen Beklentiler sunumu, Hakan SENBİR’in İklimlendirme Sektörü Global İletişim Stratejisi sunumu, Özge KEPENEK BOZKIROĞLU’nun Avrupa Birliği Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması ve İklimlendirme Sektörüne Etkisi sunumu, Orhan KILINÇ’ın Yeşil Organize Sanayi Bölgesi sunumu, Muhammet ÇUBIKCI’nın İSİB Ürün Arama Motoru Tanıtım sunumu, Pamuk ÖZYÜREK’in İSİB Dış Ticaret İstihbarat Merkezi sunumu, İSİB Yönetim ve Denetim Kurulunun Görüş ve Değerlendirmeleri şeklinde gerçekleştirildi.