Pompa ve vana sektörlerinin paydaşlarını bir araya getiren 11’inci Pompa-Vana Kongresi, 14-15 Aralık tarihlerinde Ankara’da ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Pompa sektörünün köklü şirketi Masdaf, etkinliğin ana sponsorluğunu üstlendi.
Türk Pompa ve Vana Sanayicileri Derneği’nin (POMSAD) İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Makine Fakültesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümü işbirliği ile düzenlediği 11’inci Pompa-Vana Kongresi, 14-15 Aralık tarihlerinde Ankara’da ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Pompa ve vana sektörlerinin paydaşlarını bir araya getiren ve ana teması ‘Su ve İnsan 5.0’ olan kongrede; pompa ve vana sektöründe ki inovasyonun getirdiği dönüşümler, su ve insan merkeze alınarak değerlendirildi.
Yarım asırdır insanı ve teknolojiyi odağına alarak geliştirdiği pompa teknolojileri ile sürdürülebilir bir dünyaya katkı sunmayı hedefleyen Masdaf, etkinliğe ana sponsor olarak destek sağladı.
Kongrede konuşma yapan Masdaf Genel Müdürü Vahdettin Yırtmaç, etkinliğe katılan geleceğin mühendislerinin kariyer planına ışık tutacak bir konuşma gerçekleştirdi. Kendisinin de İTÜ’lü bir makine mühendisi olduğunu belirten Yırtmaç, sektördeki istihdam olanakları hakkında önemli bilgiler paylaştı.
“Sürdürülebilir yarınları hep birlikte inşa edeceğiz”
Konuşmasında inovasyonun önemine de değinen Yırtmaç, “Konutlara, endüstrilere, hastanelere, okullara ve tarımsal sulamaya yönelik olarak geliştirdiğimiz pompa teknolojileri ile enerji ve su kaynaklarının verimli bir şekilde yönetilmesine önemli katkı sağlıyoruz. Çünkü dünyadaki elektrikli motorların sarf ettiği enerjinin yüzde 22’si pompalar tarafından tüketiliyor. Aynı zamanda şebekelerde yaşanan su kaçakları nedeniyle suyun yarısı yaşam alanlarına ulaşmadan kayboluyor. Bu durum ise tesisatın eski olması, yanlış çapta tesisat kullanılması ve doğru pompa seçilmemesi gibi nedenlerden kaynaklanıyor. Bu sorunlarla mücadele ise güçlü bir mühendislik çalışması gerektiriyor. Pompa sektörü de AR-GE’den mekanik sistem tasarımına kadar pek çok aşamada mühendisliğin yoğun olarak kullanıldığı bir sektör. Doğru proje ve AR-GE yaparak, pompalardan kaynaklanan enerji ve su israfının önüne geçebiliriz. Bu konuda geleceğin mühendislerine de önemli görevler düşüyor. Sürdürülebilir yarınları hep birlikte inşa edeceğiz” dedi.