Form Endüstri Tesisleri San. ve Tic. A.Ş. Genel Müdürü
Güray KORUN:
“Uzun vadede sürdürülebilirliğe yatırım yapmak, sadece çevresel değil, aynı zamanda ekonomik ve toplumsal açıdan da faydalar sağlayacaktır.”
Form Endüstri Tesisleri San. ve Tic. A.Ş.Genel Müdürü Güray KORUN, sektörde 60. yılını kutlayan Form Şirketler Grubu ve Form Endüstri Tesisleri’nin güncel faaliyetleri ve yeni hedefleri ile ilgili sorularımızı yanıtladı.
Bu vesile ile yakın zamanda kaybettiğimiz Form Şirketler Grubu Kurucusu, sektörümüzün duayenlerinden Bedi KORUN’u saygıyla anıyoruz.

Öncelikle sizi tanıyalım. Bize kendinizden bahsedebilir misiniz?
1969 Ankara’da doğdum. 1992 yılında ODTÜ Makine Mühendisliğinden mezun oldum. Form Şirketler grubunda Satış Mühendisi, İmalat Mühendisi, Fabrika Müdürü olarak görev aldım. Şu anda da Form Şirketler Grubunun İmalat firması olan Form Endüstri Tesisleri San. ve Tic. A.Ş.’de Genel Müdür olarak görev yapmaktayım.
Türkiye’nin çeşitli sektörlerine hizmet veren Form Şirketler Grubu, 60 yıl önce kurulmuş sektörümüzün köklü şirketlerinden birisi. Form Şirketler Grubu’nun yönetim yapısı hakkında bilgi alabilir miyiz?
Firmamız, 1965 yılında Bedi Korun ve Yaşar Korun tarafından kuruldu. Bugün, 60 yıldır süregelen başarılı projeler ile bireysel ve ticari klima sistemlerinde imalat, ithalat, ihracat, satış sonrası hizmet faaliyetlerini, yabancı ortaklar ve kendi yatırımları ile yapan, 6 firmadan oluşan bir şirketler grubu şeklinde devam ediyor. 60 yıl içinde yarattığımız en önemli değer; firmamızın kaliteli ürünler satan, güvenilir hem müşteri hem de çalışanlarına en iyi koşulları sağlamaya çalışan firma olarak bilinmesi. Türkiye genelinde baktığımızda, iklimlendirme sektörünün oluşumu Form’un kurulduğu yıllarla paralellik gösteriyor. Bu sebeple ülkemiz iklimlendirme sektörünün tüm aşamalarına tanıklık ettiğimizi ve bu sektörün dinamiklerini belirleyen firmalardan biri olduğumuzu söyleyebiliriz. Her firma profesyonel kişiler tarafından kendi içinde bağımsız yönetime sahiptir. Firmalarımızdan birisi de tüm grup firmalarına ortak konularda hizmet vermektedir. Muhasebe, finans, pazarlama, İK, İT vb. Bu süreçte Form Grup olarak önceliğimiz daima son teknolojiye sahip, modern, çevreci ve enerji verimli ürün ve hizmetlere odaklanmak oldu.
70 yıllık kariyeri boyunca HVAC sektöründe gösterdiği ve örnek alınacak kariyeri ile hafızalara kazınan sektörümüzün duayenlerinden Bedi KORUN’un Aralık 2024’te kaybetmiş olmanın üzüntüsünü yaşıyoruz. Bedi KORUN’un kariyer yolculuğu nasıl başladı?
Bedi KoruN’un anı ve tecrübelerini kısa bir röportajla anlatmak mümkün olmayacaktır ancak size kısaca kariyer yolculuğundaki kilometre taşlarını aktarmak isterim.
- 1953’te Yıldız Teknik Okulu Makina Mühendisliği bölümünden mezun oldu.
- 1953-1954 yılları arasında Türk Motor AŞ.’de,
- 1956-1958 yıllan arasında Nato Enformasyon Ankara’da Klima Tesisat Mühendisi,
- 1958-1960 yıllan arasında Emekli Sandığı İnşaat Müdürlüğü’nde Kontrol Mühendisi,
- 1961-1962 yıllan arasında Winkerstrater GmbH Frankfurt’ta Klima Tesisat Mühendisi olarak çalıştı.
- 1962-1964 yıllan arasında The City University of NewYork’da master yaptı.
- Sidney Barbanel Construction ve Kasın & Guttman Construction firmalarında klima tesisatı proje
mühendisliği konularında çalıştı. - 1965 yılında abisi Yaşar Korun ile birlikte Form Kollektif Şirketini Ankara’da kurdu ve şirket ortağı, Genel Müdür olarak göreve başladı.
- 1973 yılından itibaren Form Şirketler grubu Yönetim Kurulu Başkanı olarak görevini sürdürdü.
- MMO, İSKİD, ISKAV, YTÜ Vakfı, ASHRAE Türkiye ve TTMD üyesidir.
- 4 Aralık 2024 yılında vefat etti.
Bedi KORUN’un ekip yönetimi ve iletişimde gösterdiği başarılar kariyer yolculuğunu nasıl etkiledi?
Bedi Korun mesleğine aşık birisiydi. Her zaman hedefleri olan, etik değerlere çok önem veren kişiliğiyle sektörde her zaman kendisinden övgüyle ve sevgiyle bahsedilen bir yönetici olmuştur. Tüm çalışanları tarafından da sevilen sayılan birisiydi. Her kişiye, her durumda sevecen ve motive edici yaklaşırdı. Bilgisini tecrübesini çalışanlara aktarmayı kendine görev edinmişti. Sektöre hizmet misyonuyla bir çok sektör derneği ve vakfının kurucusu olmuş ve katma değeri çok yüksek projeler geliştirmiştir. Bu çalışmalarıyla da sektörde ayrı bir yer edinmiştir.
Form Şirketler Grubu yarım asırdan fazla süredir sektörde yaşanan değişikliklere nasıl adapte oldu? Sektörde uzun süre başarılı olmak ve sağlam adımlarla ilerlemek için ne gibi stratejiler izlediniz?
Kurucumuz Bedi Korun ve sonrasında ekibe katılan yöneticilerimizin öngörüleri ile güncel iş alanları ve iş modelleri sürekli takip edilmiş ve uygulanmıştır. Sektörümüz gerek teknolojik anlamda gerekse iş
modelleri açısından çok dinamik bir sektör. Yöneticilerimizin yurt dışı iş tecrübeleri, yurt dışı iş ortaklıkları da gelişimimizde önemli rol oynamıştır. Geçmişten günümüze baktığımızda Form, sektörümüzde mühendislik uygulamaları olsun, satış olsun üretim olsun bir çok konuda öncülük yapmıştır.
Bugün gelinen noktada, Form Şirketler Grubu farklı alanlarda hizmet veren firmalardan oluşuyor. Özetle şirket bünyesinde faaliyet gösteren firmalar hakkında bilgi verebilir misiniz?
İzmir ve İstanbul’daki fabrikalarımızda ürettiğimiz çeşitli klima cihazları ve yurt dışından konusunda en iyi firmalardan ithal ettiğimiz cihazlar ile klima konusunda tüm ürün gamına sahip olan sayılı firmadan biriyiz.
Sektörün en eski ve deneyimli firmalarından biri olarak, su kaynaklı ısı pompalarından paket klimalara, VRF klimalardan split klimalara, santrifüj soğutma gruplarından soğutma kulelerine kadar iklimlendirme sektöründe her konuda kullanıcılara yatırım maliyetlerini optimumda ve işletme maliyetlerini minimumda tutacak enerji verimli ve ekonomik klima çözümleri sağlamaya özen gösteriyoruz. Yurt çapında son tüketiciye ulaştığımız 100’den fazla bayi ve satışını yaptığımız tüm ürünlerin satış sonrası hizmetlerini kaliteli bir şekilde ömür boyu temin etmek üzere 200’den fazla servis noktamız bulunuyor.
Toplamda 15 bin m2 kapalı imalat alanımız ve yurt çapına dağılmış 12 ofisimiz var. Grup bünyesinde alanında uzman ve mühendis ağırlıklı, 300’den fazla çalışanımızla büyümeye devam ediyoruz.

Genel Müdürlük görevini yürüttüğünüz Form Endüstri Tesisleri’nin ürün yelpazesi ve şu anki faaliyetleri hakkında bilgi alabilir miyiz?
Form Endüstri Tesisleri olarak, 1965 yılından bu yana sektörde öncü bir rol üstleniyoruz. İzmir Pancar Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alan 20.000 m²’lik modern tesisimizde, enerji verimliliği odaklı çözümler sunan geniş bir ürün yelpazesi ile faaliyet gösteriyoruz.
Ürün portföyümüzde duman tahliye kapakları, doğal havalandırma, gün ışığı aydınlatma ve evaporatif soğutma sistemleri gibi yenilikçi çözümler bulunuyor.
Ayrıca, su kaynaklı ısı pompaları, fancoil cihazları, klima santralleri ve ısı geri kazanım cihazları gibi iklimlendirme ürünlerini de yüksek standartlarda üretiyoruz.
Üretim süreçlerimizde enerji verimliliği ve çevresel sürdürülebilirliği ön planda tutuyoruz. Türkiye’de, EN 12101-2 standartlarına uygun CE belgeli duman ve ısı tahliye kapağı (TROKE) üreten ilk ve tek firma olmanın gururunu yaşıyoruz. Aynı zamanda Lennox lisansı ile üretim yapan dünya çapındaki ilk ve tek firma olarak sektörümüzde fark yaratıyoruz.

“Firma olarak dönüşüme liderlik etmek ve sürdürülebilirlik hedeflerini iş stratejinizin merkezine koyuyoruz. Bunun için Ar-Ge çalışmalarımızda; enerji verimli, düşük karbon ayak izine sahip ürünlerin geliştirilmesi, dijitalleşme konusunda; akıllı sistemler, yapay zeka (AI) ve nesnelerin interneti (IoT) ile entegre, enerji tasarrufu sağlayan çözümler geliştirmek, döngüsel ekonomi için ise; ürünlerin yeniden kullanımı, geri dönüştürülmesi ya da karbon nötr üretim süreçlerine geçilmesi konusunda çalışmalar yürütüyoruz.”
Ürün geliştirme konusunda mevcut faaliyetleriniz ve yeni hedefleriniz nelerdir?
Sektörümüz, teknolojik anlamda da çok dinamik bir sektör. Yurt dışı özellikle Avrupa kaynaklı mevzuatlar bizleri kalitesi yüksek ve çevreci ürünler üretme konusunda zorluyor. Tüm çalışmalarımızda biz de çevreci ve mevzuatlara uygun ürünler geliştirme konusunda çalışıyoruz.
Aynı zamanda çağın koşulları olarak gördüğümüz dijitalleşme, AI uygulamaları, yalın yönetim ve üretim konularında sürekli mevcut projelerimiz bulunuyor ve hiç bitmeyeceğini çok rahatlıkla söyleyebilirim.
İhracatınızla ilgili genel bir değerlendirme yapabilir misiniz? Yurt içi ve yurt dışındaki müşteri profili ve hedef aldığınız sektörler nelerdir?
İhracatımızda özellikle son 3 senedir çok hızlı bir artış yaşıyoruz. İhracatımız son üç senede her sene bir önceki seneye göre %50 artış göstermiştir. Ön görümüz ise ileriki yıllarda ihracatımızın artış hızının çok daha yüksek olacağıdır. Ana pazarımız Avrupa. Bunun yanında Türkmenistan, Özbekistan gibi ülkelerin yükselen pazar payları da dikkat çekici.
Yeni hedefleriniz ve büyüme beklentileriniz nelerdir?
Form’un tüm şirketleri bir önceki seneye göre mutlaka büyüyor. En büyük büyümeyi ise üretim firmamız yaşıyor. Özellikle Almanya ve Fransa menşeili iş ortaklarımız için ürettiğimiz lisanslı ürünlerin katkısı çok büyük. 2024 yılında bir önceki seneye göre döviz bazlı %32 büyümemiz var. 2025 yılında da bu büyüme oranının üzerine çıkacağımızı ön görüyoruz. Yurt dışı yeni iş ortaklıkları ve OEM imalatlar için görüşmelerimiz devam ediyor.
İklimlendirme sektörü sürdürülebilirlik açısından giderek önemli hale gelen, dönüşüme açık ve yenilikçi bir sektör. Bu anlamda sektördeki değişimi şirketiniz ve kendi bakış açınızla nasıl değerlendirirsiniz?
İklimlendirme sektörü, sürdürülebilirlik ve çevre dostu teknolojilere olan ihtiyaç nedeniyle büyük bir dönüşüm geçiriyor. Bu dönüşüm, enerji verimliliği, yenilenebilir enerji entegrasyonu ve çevresel etkilerin azaltılması gibi hedeflerle şekilleniyor. Şirketler, hem regülasyonlar hem de tüketici beklentileri doğrultusunda daha yenilikçi ve çevreye duyarlı çözümler üretmek durumunda.
Sektör ve firmalar olarak, bu dönüşümde hem teknolojik yeniliklere açık olmalı hem de ekosistem içinde iş birliklerini güçlendirmeliyiz. Uzun vadede sürdürülebilirliğe yatırım yapmak, sadece çevresel değil, aynı zamanda ekonomik ve toplumsal açıdan da faydalar sağlayacaktır. Ayrıca, çalışanlarımızı bu süreçlere dahil ederek sürdürülebilirlik kültürünü kurum genelinde benimsetmek kritik bir adım olacaktır.
Sektöre yeni başlayan meslektaşlarınıza tavsiyeleriniz neledir?
Her iş kolu için önemli olan yeni teknolojiler konusunda algımızın hep açık olması gerekiyor. Dijitalleşme ve otomasyon konularında kendimizi geliştirmeliyiz. Akıllı HVAC sistemleri, IoT, yapay zeka ve veri analitiği gibi yenilikçi teknolojilere ilgi göstermeliyiz. Yenilenebilir enerji kaynakları ve karbon nötr sistemler gibi çevre dostu teknolojilere yönelmeliyiz. Bu söylediklerim yeni meslektaşlarım için değil her meslektaşım için geçerli konular.
Bunlar haricinde yeni meslektaşlarım özelinde de söyleyebileceklerim şunlar: İletişim ağlarını geliştirmeliler. Bunun için sektörel etkinliklere katılım sağlamalılar, derneklere üye olup, deneyimli profesyonellerden mentorluk almalılar. Bunun için sektörümüzde çok değerli derneklerimiz ve vakfımız var. Bunlarla mutlaka yakın temas halinde olmalılar.
Teorik bilgilerini pekiştirmek için işin direk içinde olmalılar, şantiyelerde, üretimde, projelerde kolay zor demeden aktif rol almaları gerekir. Hatta farklı ölçek ve tiplerde projelerde yer alarak uzmanlık alanlarını keşfetmeleri çok önemli. Keşfettikten sonra kariyer hedefleri daha belirginleşmeli. Kendilerine kısa, orta, uzun vadeli kariyer ve gelişim hedefleri koymalılar ve disiplinli bir şekilde uygulamalılar. Deneyimli meslektaşların tecrübelerinden faydalanmalılar. Kişisel gelişimlerine de özen göstermeliler. Liderlik ve etkin iletişim konularında kendilerini geliştirmek için her fırsatı değerlendirmeliler. Proje yönetimi çok önemli. Bu konuda mutlaka eğitim almalılar ve pratik yapabilecekleri projelerde aktif görev almalılar.
Son olarak iletmek istedikleriniz nelerdir?
Ege Soğutma Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (ESSİAD) Yönetim Kurulu’nda 2014 yılından bu yana aktif olarak görev alıyorum. Bir dönem Yönetim Kurulu Başkanlığı yaptım ve şu anda da Başkan Yardımcısı olarak çalışıyorum. Sektörümüzün gelişmesi amacıyla, 1990 yılında kurulan sektörümüzün ilk derneğidir.
Derneğimiz, sektörümüzde faaliyet gösteren firmalar arasında iş birliğini teşvik etmesi, sektörü ulusal ve
uluslararası platformlarda tanıtması, mesleki eğitimlere, teknik bilgi paylaşımına ve sektörel bilincin artırılmasına odaklanması, sektör çalışanlarının bilgi ve becerilerini geliştirmek için eğitimler, seminerler ve atölye çalışmaları düzenlemesi, öğrencilere, sektöre yeni girenlere ve profesyonellere yönelik teknik eğitimler ve sertifika programları sunması, üyeleri için iş gücü piyasasında bağlantılar kurması ve insan kaynakları çözümleri sunması gibi daha bir çok konuda etkin ve başarılı çalışmalar sürdürmektedir.
Sektörümüze hizmet veren her firmanın ESSİAD ve benzeri sektör derneklerimizde görev alması, maddi ve manevi olarak destek vermesi sektörümüzün gelişimi için çok önemli görüyorum.
Son olarak, bu anlamlı ve samimi röportaj ve emekleriniz için size ve derneğimiz çalışanlarına
teşekkür ederim.