Almanya’daki bir araştırma kuruluşundaki bilim adamları, sıcaklığa bağlı olarak şekil değiştirebilen “programlanabilir” bir yalıtım köpüğü kullanarak binaları soğutmanın yollarını arıyorlar.
Programlanabilir malzemeler, özellikleri isteğe bağlı olarak kontrol edilebilecek ve daha sonra tersine çevrilebilecek şekilde yapılandırılmış malzemeler veya malzeme bileşimleridir. Bu malzemelere karmaşık ve bölgesel olarak farklı işlevler programlanabilir. Uygulamaya ve duruma bağlı olarak, malzeme daha sonra harici tetikleyiciler tarafından başlatılan farklı koşulları ve malzeme özelliklerini benimser.
Fraunhofer CPM tarafından geliştirilen yenilikçi malzeme sayesinde, ısı geçişini kontrol ederek, müstakil evleri soğutmak için kullanılan enerjiden %40’a kadar tasarruf etmek mümkün.
Köpük, sıcaklığa bağlı olarak gözeneklerini açıp kapatabilmektedir. Bu özellik, şeklini yalnızca bir kez değiştirebilen geleneksel şekil hafızalı köpüklerin tam tersidir.
Sıcak havalarda, güneş batarken, köpük elemanlar genişleyerek binanın ısınmasını önlemek için bina duvarı ile yağmur koruma kaplaması arasındaki havalandırma deliklerini kapatacaktır. Geceleri, köpük büzülür ve havalandırma deliklerini açarak temiz havanın kaplamanın arkasında dolaşmasına ve evi etkili bir şekilde soğutmasına olanak tanır.
Araştırma grubu Fraunhofer CPM’de bu ve diğer gelişmeler üzerinde çalışan Dr Susanne Lehmann-Brauns: “Burada çok büyük bir potansiyel var. Bu şekilde soğutma enerjisinden %40’a kadar tasarruf edilebilir.” Dedi.
Şekil- Köpük aktüatör konseptinin birinci (A1), ikinci (B1) ve üçüncü (C1) neslinin şeması: Gösterilen limit durumları (A2, B2, C2) daha düşük bir sıcaklıkta ve (A3, B3, C3) daha yüksek bir sıcaklıktadır.